1

2

Przepisy

Tarta kremowa z brzoskwiniami

5/5 5 16 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 8 porcji

Tarta z brzoskwiniami może pojawiać się w naszej kuchni nie tylko podczas sezonu letniego. Łatwo ją przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i tych konserwowych. Słodkie owoce brzoskwini dobrze skomponują się z śmietaną kremówką. Całość wzbogacona nutą wanilii stworzy pyszny deser, który nada się zarówno na co dzień jak i na świąteczne dni.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, tłuszcz, 1 żółtko i wodę w mikserze i wyrób ciasto.
  2. Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min.
  3. Ciasto wyłóż na natłuszczoną blachę, dookoła ciasta uformuj wyższy brzeg.
  4. Piecz około 10 min. w temperaturze 225 st.C.
  5. Ubij żółtka, dodaj śmietanę i cukier wanilinowy.
  6. Wlej nadzienie do formy z ciastem.
  7. Brzoskwinie odsącz i włóż do nadzienia.
  8. Piecz około 30 min. w temp. 200 st.C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • szpileczkaa
    wspaniała tarta
  • Pistacja
    pyszna tarta
  • olkaaa
    Jeszcze nie robiłam, ale wygląda kusząco.
  • borsuk1987
    Czy ktoś robił tę tartę? Czy wszystko z tym przepisem w porządku?? Moja poszła do kosza, krem był rzadki, wsiąkł w ciasto, rozmiękło i było jak surowe. Z czym miały się ubić te żółtka? Z 1 łyżeczką cukru waniliowego? Wierzch miałam przypalony, krem surowy i wodnisty, ciasto surowe... Przepis wyglądał bosko, ale nie wiem co mogłam zrobić źle? Może ktoś wypróbował i mi poradzi? Oczywiście zapiekłam najpierw ciasto 10 min w 225 stopniach, potem 30 min w 200 st., ale nic z tego nie wyszło:-(

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: