1

2

Przepisy

Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

4/5 4 11 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

Amerykańskie naleśniki kojarzą się z nieodłącznym towarzystwem syropu klonowego, ale mamy dla Was nieco inny przepis na amerykańskie placuszki! Pancakes polane miodem akacjowym, podawane z bananem pokrojonymi w plasterki i posypane posiekanymi orzechami to przekąska na podwieczorek lub pomysł na śniadanie na słodko.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, mleko, sodę, sól, Cukier waniliowy WINIARY, całe jajko dodaj do miski i wymieszaj energicznie, aż składniki się połączą.
  2. W oddzielnej misce ubij białko na sztywno (ok. 2 minuty ręcznego ubijania trzepaczką), a następnie dodaj delikatnie ubite białko do reszty masy.
  3. Na dużej patelni roztop trochę masła i na rozgrzaną patelnię wylej 3 małe porcje ciasta. Poczekaj, aż na cieście na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza i przewróć każdy placek na drugą stronę. Smaż jeszcze przez ok. pół minuty, do zarumienienia.
  4. Powtarzaj kroki z resztą ciasta (z podanych proporcji powinno wyjść 10 naleśników).
  5. Naleśniki podawaj z pokrojonym bananem, polane miodem i obsypane posiekanymi orzechami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: