Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

4/5 4 25 5 1
4/5 4 25 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, mleko, sodę, sól, Cukier waniliowy WINIARY, całe jajko dodaj do miski i wymieszaj energicznie, aż składniki się połączą.
  2. W oddzielnej misce ubij białko na sztywno (ok. 2 minuty ręcznego ubijania trzepaczką), a następnie dodaj delikatnie ubite białko do reszty masy.
  3. Na dużej patelni roztop trochę masła i na rozgrzaną patelnię wylej 3 małe porcje ciasta. Poczekaj, aż na cieście na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza i przewróć każdy placek na drugą stronę. Smaż jeszcze przez ok. pół minuty, do zarumienienia.
  4. Powtarzaj kroki z resztą ciasta (z podanych proporcji powinno wyjść 10 naleśników). Naleśniki podawaj z pokrojonym bananem, polane miodem i obsypane posiekanymi orzechami.

Opis przepisu:

Amerykańskie naleśniki kojarzą się z nieodłącznym towarzystwem syropu klonowego, ale mamy dla Was nieco inny przepis na amerykańskie placuszki! Pancakes polane miodem akacjowym, podawane z bananem pokrojonymi w plasterki i posypane posiekanymi orzechami to przekąska na podwieczorek lub pomysł na śniadanie na słodko.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?