Cytrynowe ciasto bez pieczenia

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 12

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na dno blaszki o wymiarach 24x28 cm wyłóż biszkoptami.
  2. Do jednej miski wlej dwie szklanki (400 ml) wrzątku i rozpuść w niej dwie galaretki cytrynowe.
  3. W drugiej misce rozpuść 0,5 litra wrzątku i rozpuść w niej jedną galaretkę.
  4. Gdy gęstsza galaretka z dwóch opakowań wystygnie i zacznie gęstnieć wstaw ją na chwilę do lodówki i w tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Dodaj ziarenka wanilii lub cukier waniliowy, jeśli chcesz dosłódź cukrem pudrem. Następnie dodaj tężejącą galaretkę (tę przygotowaną z dwóch opakowań) i krótko zmiksuj lub wymieszaj. Wylej masę na biszkopty.
  5. Drugą galaretkę - tę rzadszą, przygotowaną z jednego opakowania, wstaw na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W tym czasie pokrój na nieduże kawałki nektarynkę i poukładaj je na masie śmietanowej lekko dociskając. Na wierzch wylej galaretkę. Wstaw całość do lodówki. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
  6. Jeśli masz coś intensywnie pachnącego w lodówce, przykryj ciasto deską do krojenia, folią aluminiową lub folią spożywczą, żeby nie wchłonęło innych zapachów!

Opis przepisu:

Cytrynowe ciasto bez pieczenia jest proste w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje czekanie na pyszny efekt osiągnięty po stężeniu Galaretek cytrynowy smak WINIARY. Jest to wymarzony, kremowy deser, który rozpoczyna się kruchymi biszkoptami, a następnie przechodzi śmietankowo-galaretkową masę, by zakończyć się galaretką z dodatkiem owoców. Pychota!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?