Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

(0)
4 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  opakowań
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
3  opakowań
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
120  ml
Śmietanka 30%
2  kawałków
Czekolada
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.65 g
Węglowodany
25.96 g
Tłuszcze
13.38 g
Wartość energetyczna
242.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Arbuz z galaretki najlepiej przygotować w towarzystwie wszystkich domowników. Rarytas ten pokochają szczególnie najmłodsi! Przyrządzamy go z Galaretek o smaku truskawkowym WINIARY i Galaretek agrestowy smak WINIARY. Ze stężonych, ułożonych warstwami, kolorowych galaretek wycinamy trójkąty imitujące arbuzy. Pestki arbuza z galaretki namalujcie tuż przed podaniem czekoladowymi kropkami.
Przepis został nagrodzony w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY”. Autor: "Prawo do gotowania z pasją" - prawodogotowaniazpasja.blox.pl

Przygotowanie

296 min
  • Krok 1

    1 min
    Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż folią aluminiową.
  • Krok 2

    10 min
    Jedną galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia.
  • Krok 3

    5 min
    Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietany. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu włóż do lodówki.
  • Krok 4

    5 min
    Wszystkie galaretki truskawkowe rozpuść w 950 ml wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki.
  • Krok 5

    60 min
    Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlej ją do keksówki i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
  • Krok 6

    10 min
    Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź.
  • Krok 7

    5 min
    Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietanę, wymieszaj. Wylej do keksówki, wstaw do lodówki.
  • Krok 8

    180 min
    Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstaw do całkowitego stężenia.
  • Krok 9

    5 min
    Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę. Ściągnij folię aluminiową, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój na trójkąty imitujące kawałki arbuza.
  • Krok 10

    15 min
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką maluj z czekolady kropki imitujące pestki arbuza. Gdy czekolada zastygnie, możesz podawać deser.
Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 1 z 10

Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż folią aluminiową.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 2 z 10

Jedną galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 3 z 10

Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietany. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu włóż do lodówki.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 4 z 10

Wszystkie galaretki truskawkowe rozpuść w 950 ml wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 5 z 10

Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlej ją do keksówki i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 6 z 10

Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 7 z 10

Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietanę, wymieszaj. Wylej do keksówki, wstaw do lodówki.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 8 z 10

Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstaw do całkowitego stężenia.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 9 z 10

Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę. Ściągnij folię aluminiową, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój na trójkąty imitujące kawałki arbuza.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 10 z 10

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką maluj z czekolady kropki imitujące pestki arbuza. Gdy czekolada zastygnie, możesz podawać deser.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza dla dzieci

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    2 godz 13 min Łatwy
  • Torcik morelowy bez pieczenia

    Torcik morelowy bez pieczenia

    2 godz 35 min Łatwy
  • Sernik na zimno z owocami i płatkami róż - bez pieczenia

    Sernik na zimno z owocami i płatkami róż - bez pieczenia

    7 godz 28 min Łatwy
  • Galaretkowe impresje

    Galaretkowe impresje

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu