Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

0
296 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 paczek
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
3 paczek
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
120 ml
Śmietanka 30%
2 kawałków
Czekolada

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.65 g
Węglowodany
25.96 g
Tłuszcze
13.38 g
Wartość energetyczna
242.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

296 min
Krok 1
1 min
Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż folią aluminiową.
Krok 2
10 min
Jedną galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia.
Krok 3
5 min
Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietany. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu włóż do lodówki.
Krok 4
5 min
Wszystkie galaretki truskawkowe rozpuść w 950 ml wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki.
Krok 5
60 min
Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlej ją do keksówki i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
Krok 6
10 min
Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź.
Krok 7
5 min
Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietanę, wymieszaj. Wylej do keksówki, wstaw do lodówki.
Krok 8
180 min
Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstaw do całkowitego stężenia.
Krok 9
5 min
Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę. Ściągnij folię aluminiową, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój na trójkąty imitujące kawałki arbuza.
Krok 10
15 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką maluj z czekolady kropki imitujące pestki arbuza. Gdy czekolada zastygnie, możesz podawać deser.
Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 1 z 10

Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż folią aluminiową.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 2 z 10

Jedną galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 3 z 10

Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietany. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu włóż do lodówki.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 4 z 10

Wszystkie galaretki truskawkowe rozpuść w 950 ml wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 5 z 10

Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlej ją do keksówki i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 6 z 10

Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 7 z 10

Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietanę, wymieszaj. Wylej do keksówki, wstaw do lodówki.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 8 z 10

Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstaw do całkowitego stężenia.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 9 z 10

Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę. Ściągnij folię aluminiową, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój na trójkąty imitujące kawałki arbuza.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Krok 10 z 10

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką maluj z czekolady kropki imitujące pestki arbuza. Gdy czekolada zastygnie, możesz podawać deser.

Arbuz z galaretki najlepiej przygotować w towarzystwie wszystkich domowników. Rarytas ten pokochają szczególnie najmłodsi! Przyrządzamy go z Galaretek o smaku truskawkowym WINIARY i Galaretek agrestowy smak WINIARY. Ze stężonych, ułożonych warstwami, kolorowych galaretek wycinamy trójkąty imitujące arbuzy. Pestki arbuza z galaretki namalujcie tuż przed podaniem czekoladowymi kropkami.
Przepis został nagrodzony w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY”. Autor: "Prawo do gotowania z pasją" - prawodogotowaniazpasja.blox.pl
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika