Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Arbuz z galaretki najlepiej przygotować w towarzystwie wszystkich domowników. Rarytas ten pokochają szczególnie najmłodsi! Przyrządzamy go z Galaretek o smaku truskawkowym WINIARY i Galaretek agrestowy smak WINIARY. Ze stężonych, ułożonych warstwami, kolorowych galaretek wycinamy trójkąty imitujące arbuzy. Pestki arbuza z galaretki namalujcie tuż przed podaniem czekoladowymi kropkami. Przepis został nagrodzony w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY”. Autor: "Prawo do gotowania z pasją" - prawodogotowaniazpasja.blox.pl
Przygotowanie
296 min
Krok 1
1 min
Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż folią aluminiową.
Krok 2
10 min
Jedną galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia.
Krok 3
5 min
Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietany. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu włóż do lodówki.
Krok 4
5 min
Wszystkie galaretki truskawkowe rozpuść w 950 ml wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki.
Krok 5
60 min
Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlej ją do keksówki i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
Krok 6
10 min
Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź.
Krok 7
5 min
Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietanę, wymieszaj. Wylej do keksówki, wstaw do lodówki.
Krok 8
180 min
Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstaw do całkowitego stężenia.
Krok 9
5 min
Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę. Ściągnij folię aluminiową, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój na trójkąty imitujące kawałki arbuza.
Krok 10
15 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką maluj z czekolady kropki imitujące pestki arbuza. Gdy czekolada zastygnie, możesz podawać deser.
Krok 1
z
10
Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż folią aluminiową.
Krok 2
z
10
Jedną galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia.
Krok 3
z
10
Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietany. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu włóż do lodówki.
Krok 4
z
10
Wszystkie galaretki truskawkowe rozpuść w 950 ml wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki.
Krok 5
z
10
Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlej ją do keksówki i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
Krok 6
z
10
Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź.
Krok 7
z
10
Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietanę, wymieszaj. Wylej do keksówki, wstaw do lodówki.
Krok 8
z
10
Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstaw do całkowitego stężenia.
Krok 9
z
10
Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę. Ściągnij folię aluminiową, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój na trójkąty imitujące kawałki arbuza.
Krok 10
z
10
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką maluj z czekolady kropki imitujące pestki arbuza. Gdy czekolada zastygnie, możesz podawać deser.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0