Babka ziemniaczana

Oceń ten przepis!

4/5 4 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 47 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 8

4/5 4 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju, ostudź.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Do ziemniaków dodaj zimną cebulę, jajka i mąkę ziemniaczaną. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  5. Formę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, wyłóż masę ziemniaczaną.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1,5 godziny.
  7. Babkę pokrój i podaj z sosem pieczarkowym lub mięsnym i sałatką z pomidorów lub ogórków kiszonych.

Opis przepisu:


Można nie wyobrażać sobie niektórych świąt bez babek majonezowych, cytrynowych czy jogurtowych – a gdyby tak nie wyobrażać sobie obiadu bez przepisu na babkę ziemniaczaną, którą możesz podać z gęstym sosem pieczarkowym, grzankami i aromatyczną natką pietruszki?

Do babki ziemniaczanej pasują również rozmaite sałatki (na przykład z pomidorów), ogórki kiszone oraz sosy mięsne. Jeżeli szukasz idealnej przyprawy do babki z ziemniaków, polecamy Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY oraz gałkę muszkatołową.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?