Pieczona szynka wieprzowa marynowana

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 11 godz. 30 min.

  • Porcje 10

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wykonaj marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan, sól, pieprz. Wymieszaj.
  2. Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. 1 godzina na 1 kilogram mięsa. Odkryj na ostanie 10 minut pieczenia.

Opis przepisu:

Pieczona szynka wieprzowa swój smak i aromat zawdzięcza marynacie, która jest doskonałym bukietem smakowym – połączeniem rozmarynu, marmolady pomarańczowej i czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy szynkę wieprzową i odstawiamy na noc. Na drugi dzień mięso pieczemy, a gotową pieczoną szynkę wieprzową marynowaną podajemy z chrupiącymi pieczonymi ziemniaczkami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?