Lasagne ze szpinakiem

4/5 4 7 5 1
4/5 4 7 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 35 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.
  2. Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  3. Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos.
  4. Na warstwie sosu rozłóż równomiernie garść umytego i ususzonego szpinaku, możesz doprawić gałką muszkatołową – świetnie łączy się ze szpinakiem.
  5. Następnie połóż kolejną warstwę makaronu, sosu i szpinaku, a następnie jeszcze jedną – makaronu i sosu, na którym rozsyp ser. Powinieneś uzyskać trzy warstwy sosu i makaronu oraz dwie szpinaku.
  6. Piecz bez przykrycia od dołu w 180°C bez termoobiegu przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.

Opis przepisu:


Przepis na lasagne ze szpinakiem to propozycja lekkiego oderwania się od tradycyjnej włoskiej kuchni i przygotowanie lasagne w nieco inny sposób niż dotychczas.

Szpinakowe lasagne bologneseWINIARY POMYSŁ NA…lasagne po bolońsku z parmezanem, obowiązkowo podawane na ciepło, podbije Twoje podniebienie. Lasagne ze szpinakiem polecamy podawać z gałką muszkatołową, która wybornie podkreśli smak włoskiego dania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?