Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 15 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Zasmażana kapusta

Kotlety schabowe

Przygotowanie:

  1. Zasmażana kapusta: Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz boczek (jeżeli wolisz kapustkę bez boczku – nie dodawaj go).
  3. Kapustę przekrój na pół, usuń głąb, drobno poszatkuj.
  4. Gdy boczek i cebula się podsmażą, dodaj kapustę. Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj szklankę bulionu (albo wodę i pokrusz nad nią kostkę) oraz kminek.
  5. Przykryj pokrywką i duś 15-25 minut do miękkości.
  6. Gdy kapusta jest miękka dodaj masło, pokrojony koperek i ciągle mieszając dosyp mąkę. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
  7. Kotlety schabowe: Mięso pokrój na 4 porcje, lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
  8. Następnie obtocz w mące, zanurz w rozbełtanym jajku a potem obtocz w bułce tartej.
  9. Smaż ok. 5 minut na dość małym ogniu z obu stron – aż kotlety będą apetycznie rumiane i chrupiące.
  10. Schabowe z młodą kapustą podawaj z ziemniakami.

Opis przepisu:

Kotlety schabowe z ziemniaczkami z koperkiem i zasmażaną młodą kapustą z wędzonym boczkiem to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych podawanych z ogórkiem kiszonym lub surówką.

Zasmażaną młodą kapustę przygotowujemy m.in. z kminkiem i cebulką, gotujemy w bulionie na bazie Rosołu drobiowego WINIARY – aż kapusta będzie miękka. Młoda kapusta bez boczku będzie pasowała również do kotletów sojowych!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?