Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 27 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 27 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rosół przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Rozgrzej patelnię z dwiema łyżkami oleju. Na gorący olej wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika, kurczaka odstaw na bok.
  3. Na tę samą patelnię wrzuć masło, a potem posiekane pieczarki. Dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wsyp ryż, chwilę smaż, mieszając.
  5. Do ryżu wlej wino, poczekaj aż wyparuje, a następnie wlewaj stopniowo rosół, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gdy ryż będzie tylko lekko twardawy, dodaj część sera, masło, pieczarki i kurczaka, wymieszaj.
  7. Przełóż na talerze, posyp pozostałym serem, natką. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Opis przepisu:


Risotto z ryżem arborio, Rosołem drobiowym WINIARY i wytrawnym białym winem to obiad wykwintny, inspirowany tradycyjną włoską kuchnią. Z pewnością zasmakuje również wymagającym podniebieniom, które pokochają dobrze doprawionego kurczaka, delikatne pieczarki, roztopiony parmezan i wybijający się smak drobno pokrojonej cebulki. Do risotto najlepszy jest ryż arborio o lekko zaokrąglonych ziarnach, który wchłania smak i aromat pozostałych składników podczas gotowania. Palce lizać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?