Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
33.1g / 25%
Węglowodany
46.8g / 36%
Tłuszcze
21.1g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

+

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Wróć

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

(1)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1 
Cebula
300  g
Pieczarki
1  pęczek
Pietruszka
2 
Filet z kurczaka
2  łyżek
Oliwa z oliwek
50  ml
Wino
200  g
Ryż arborio
40  g
Ser parmezan
2  łyżek
Masło
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.07 g
Węglowodany
46.75 g
Tłuszcze
21.06 g
Wartość energetyczna
530.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Risotto z ryżem arborio, rosołem WINIARY i wytrawnym winem to wykwintny obiad, inspirowany tradycyjnymi, włoskimi przepisami. Doprawiony kurczak, delikatne pieczarki i roztopiony parmezan zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. W risotto najlepiej sprawdza się ryż arborio o lekko zaokrąglonych ziarnach, którego cechą jest zdolność pochłaniania aromatu i smaku pozostałych składników. Poznaj nasz przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami!

Risotto to bardzo popularna włoska potrawa opierająca się na ryżu. Wywodzi się z okolic Mediolanu, gdzie wykorzystywano do niego sos na bazie oliwy lub masła, wina, cebuli i kiełbasy. Chętnie doprawiano go szafranem. Dzisiaj jest to danie niezwykle uniwersalne, przygotowywane w wielu wersjach. Jedna zasada pozostaje niezmienna- risotto musi być kremowe, a pojedyncze ziarna ryżu muszą być dobrze wyczuwalne. Skąd jednak ryż na Półwyspie Apenińskim? Legenda głosi, że przywieźli go arabscy kupcy, którzy dokonywali wymian handlowych z Wenecją i Genuą. Danie zaczęło rozprzestrzeniać się na cały kraj i zaczęły powstawać jego lokalne wersje, w których każdy dodawał coś od siebie- owoce morza, kapary, a nawet ślimaki. Pojawiały się też pieczarki, które goszczą i w naszym przepisie.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu risotto z kurczakiem i pieczarkami jest sporządzenie rosołu według przepisu na opakowaniu. Następnie na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka wcześniej pokrojonego w kostkę. Kiedy mocno się zarumieni, zdejmujemy go z naczynia i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni roztapiamy masło, a następnie wrzucamy pieczarki. Musimy dusić je tak długo, aż wyparuje cała woda. Warto doprawić je solą i pieprzem, aby nabrały ciekawego smaku. W innym naczyniu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, do której po zeszkleniu wrzucamy ryż. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy wino. Kiedy wyparuje, dolewamy stopniowo rosół. Pamiętajmy o tym, żeby co chwilę mieszać zawartość patelni i doprawić ją solą i pieprzem. Kiedy ryż osiągnie lekką twardość, dodajemy pieczarki, kurczaka, masło i część sera, a następnie mieszamy. Risotto przekładamy na talerze i posypujemy serem oraz natką pietruszki.

Mamy nadzieję, że nasz przepis dokładnie wyjaśnił Ci, jak zrobić risotto z kurczakiem i pieczarkami. Przygotowanie tego eleganckiego dania trwa godzinę - jak na tak wykwintny posiłek jest to bardzo krótko. Każdy, nawet największy nowicjusz, poradzi sobie z nim w kuchni. Nie pozostaje więc nic innego, jak zabrać się do gotowania!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    2 min
    Rosół przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    14 min
    Rozgrzej patelnię z dwiema łyżkami oleju. Na gorący olej wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika, kurczaka odstaw na bok.
  • Krok 3

    20 min
    Na tę samą patelnię wrzuć masło, a potem posiekane pieczarki. Dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wsyp ryż, chwilę smaż, mieszając.
  • Krok 5

    10 min
    Do ryżu wlej wino, poczekaj aż wyparuje, a następnie wlewaj stopniowo rosół, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    4 min
    Gdy ryż będzie tylko lekko twardawy, dodaj część sera, masło, pieczarki i kurczaka, wymieszaj.
  • Krok 7

    5 min
    Przełóż na talerze, posyp pozostałym serem, natką. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 1 z 7

Rosół przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 2 z 7

Rozgrzej patelnię z dwiema łyżkami oleju. Na gorący olej wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika, kurczaka odstaw na bok.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 3 z 7

Na tę samą patelnię wrzuć masło, a potem posiekane pieczarki. Dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 4 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wsyp ryż, chwilę smaż, mieszając.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 5 z 7

Do ryżu wlej wino, poczekaj aż wyparuje, a następnie wlewaj stopniowo rosół, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 6 z 7

Gdy ryż będzie tylko lekko twardawy, dodaj część sera, masło, pieczarki i kurczaka, wymieszaj.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 7 z 7

Przełóż na talerze, posyp pozostałym serem, natką. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Dla dwojga
  • Drugie danie
  • Grzyby
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Randka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Z serem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

    Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

    32 min Łatwy
  • Potrawka z kurczaka z kaszą pęczak

    Potrawka z kurczaka z kaszą pęczak

    1 godz 2 min Łatwy
  • Tagliatelle z sosem serowo-pieczarkowym

    Tagliatelle z sosem serowo-pieczarkowym

    50 min Łatwy
  • Risotto z kurczakiem i warzywami

    Risotto z kurczakiem i warzywami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu