Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
300 g
Pieczarki
1 pęczek
Pietruszka
2 
Filet z kurczaka
2 łyżek
Oliwa z oliwek
50 g
Wino
200 g
Ryż Arborio
40 g
Ser parmezan
2 łyżek
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
528.91 kcal
Węglowodany
45.42 g
Białko
32.97 g
Tłuszcze
21.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
2 min
Rosół przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
14 min
Rozgrzej patelnię z dwiema łyżkami oleju. Na gorący olej wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika, kurczaka odstaw na bok.
Krok 3
20 min
Na tę samą patelnię wrzuć masło, a potem posiekane pieczarki. Dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.
Krok 4
5 min
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wsyp ryż, chwilę smaż, mieszając.
Krok 5
10 min
Do ryżu wlej wino, poczekaj aż wyparuje, a następnie wlewaj stopniowo rosół, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
4 min
Gdy ryż będzie tylko lekko twardawy, dodaj część sera, masło, pieczarki i kurczaka, wymieszaj.
Krok 7
5 min
Przełóż na talerze, posyp pozostałym serem, natką. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 1 z 7

Rosół przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 2 z 7

Rozgrzej patelnię z dwiema łyżkami oleju. Na gorący olej wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika, kurczaka odstaw na bok.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 3 z 7

Na tę samą patelnię wrzuć masło, a potem posiekane pieczarki. Dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 4 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wsyp ryż, chwilę smaż, mieszając.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 5 z 7

Do ryżu wlej wino, poczekaj aż wyparuje, a następnie wlewaj stopniowo rosół, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 6 z 7

Gdy ryż będzie tylko lekko twardawy, dodaj część sera, masło, pieczarki i kurczaka, wymieszaj.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 7 z 7

Przełóż na talerze, posyp pozostałym serem, natką. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Risotto z ryżem arborio, Rosołem drobiowym WINIARY i wytrawnym białym winem to obiad wykwintny, inspirowany tradycyjną włoską kuchnią. Z pewnością zasmakuje również wymagającym podniebieniom, które pokochają dobrze doprawionego kurczaka, delikatne pieczarki, roztopiony parmezan i wybijający się smak drobno pokrojonej cebulki. Do risotto najlepszy jest ryż arborio o lekko zaokrąglonych ziarnach, który wchłania smak i aromat pozostałych składników podczas gotowania. Palce lizać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika