Risotto z ryżem arborio, rosołem WINIARY i wytrawnym winem to wykwintny obiad, inspirowany tradycyjnymi, włoskimi przepisami. Doprawiony kurczak, delikatne pieczarki i roztopiony parmezan zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. W
risotto najlepiej sprawdza się ryż arborio o lekko zaokrąglonych ziarnach, którego cechą jest zdolność pochłaniania aromatu i smaku pozostałych składników. Poznaj nasz
przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami!
Risotto to bardzo popularna włoska potrawa opierająca się na ryżu. Wywodzi się z okolic Mediolanu, gdzie wykorzystywano do niego sos na bazie oliwy lub masła, wina, cebuli i kiełbasy. Chętnie doprawiano go szafranem. Dzisiaj jest to danie niezwykle uniwersalne, przygotowywane w wielu wersjach. Jedna zasada pozostaje niezmienna- risotto musi być kremowe, a pojedyncze ziarna ryżu muszą być dobrze wyczuwalne. Skąd jednak ryż na Półwyspie Apenińskim? Legenda głosi, że przywieźli go arabscy kupcy, którzy dokonywali wymian handlowych z Wenecją i Genuą. Danie zaczęło rozprzestrzeniać się na cały kraj i zaczęły powstawać jego lokalne wersje, w których każdy dodawał coś od siebie- owoce morza, kapary, a nawet ślimaki. Pojawiały się też pieczarki, które goszczą i w naszym przepisie.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu
risotto z kurczakiem i pieczarkami jest sporządzenie rosołu według przepisu na opakowaniu. Następnie na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka wcześniej pokrojonego w kostkę. Kiedy mocno się zarumieni, zdejmujemy go z naczynia i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni roztapiamy masło, a następnie wrzucamy pieczarki. Musimy dusić je tak długo, aż wyparuje cała woda. Warto doprawić je solą i pieprzem, aby nabrały ciekawego smaku. W innym naczyniu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, do której po zeszkleniu wrzucamy ryż. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy wino. Kiedy wyparuje, dolewamy stopniowo rosół. Pamiętajmy o tym, żeby co chwilę mieszać zawartość patelni i doprawić ją solą i pieprzem. Kiedy ryż osiągnie lekką twardość, dodajemy pieczarki, kurczaka, masło i część sera, a następnie mieszamy.
Risotto przekładamy na talerze i posypujemy serem oraz natką pietruszki.
Mamy nadzieję, że nasz przepis dokładnie wyjaśnił Ci,
jak zrobić risotto z kurczakiem i pieczarkami. Przygotowanie tego eleganckiego dania trwa godzinę - jak na tak wykwintny posiłek jest to bardzo krótko. Każdy, nawet największy nowicjusz, poradzi sobie z nim w kuchni. Nie pozostaje więc nic innego, jak zabrać się do gotowania!
Super