Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 2

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
  2. W między czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy.
  3. Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy na talerz. Na kaszę dajemy gotowy sos i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Smacznego :)

Opis przepisu:

Danie przygotowane na bazie kaszy gryczanej, która coraz śmielej powraca do łask. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym jest delikatny i rozpływa się w ustach, a kasza gryczana, która im towarzyszy, zapewni sytość i różnorodność. Całość świetnie nadaje się na niedzielny obiad z całą rodziną, w trakcie którego zachwycą się wszyscy domownicy. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?