Ciasto z truskawkami i bezą

Oceń ten przepis!

4/5 4 31 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 10

4/5 4 31 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto:

Dodatkowo:

Beza:

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
  2. Ciasto rozłożyć na dnie foremki (ok. 35x22 cm). Ciasto oprószyć kaszą manną.
  3. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, poprzekrajać na pół i ułożyć na cieście.
  4. Beza: Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca.
  6. Pianę rozłożyć na truskawkach.
  7. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Ciasto piec dalej przez kolejne 60 minut.

Opis przepisu:

Jak przygotować proste i eleganckie ciasto do kawy lub na specjalne okazje? Weź świeże lub rozmrożone truskawki, ubij sztywną pianę z białek z cukrem i upiecz na spodzie z prostego ciasta kruchego.
Wypróbuj nasz przepis na ciasto z kawałkami truskawek i chrupiącą bezą!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?