1

2

Przepisy

Ciasto z truskawkami i bezą

4/5 4 18 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

Pyszne ciasto do kawki.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto:

Dodatkowo:

Beza:

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
  2. Ciasto rozłożyć na dnie foremki (ok. 35x22 cm). Ciasto oprószyć kaszą manną.
  3. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, poprzekrajać na pół i ułożyć na cieście.
  4. Beza: Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca.
  6. Pianę rozłożyć na truskawkach.
  7. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Ciasto piec dalej przez kolejne 60 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: