Ciasto drożdżowe z owocami

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 15

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Kruszonka

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Dodać stopione 5 dag masła i zrobić kruszonkę.
  2. Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Masło stopić, ostudzić. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, przestudzone masło, sól, utarte z cukrem jajka i zagnieść ciasto.
  4. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć utarte na tarce o dużych oczkach jabłka, wypestkowane śliwki i posypać kruszonką.
  6. Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
  7. Następnie włożyć piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.

Opis przepisu:

Pyszne uwielbiane przez wszystkich domowników ciasto drożdżowe z owocami. Wspaniale smakuje na podwieczorek posmarowane cienką warstwą masła. Jabłka i drylowane śliwki tworzą lekko kwaskowy posmak, który idealnie komponuje się z rozkosznie słodkim ciastem i kruszonką. Jako dodatek do drożdżowego ciasta podaj szklankę mleka. Taki zestaw zasmakuje szczególnie najmłodszym łasuchom :) Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?