Ciasto Pawełek

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 20

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt:

Placek:

Placek:

Masa:

Przygotowanie:

  1. Placek: ciasto z kokosem:Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  2. Placek: ciasto kakaowe:Margarynę, mleko, cukier kakao zagotowujemy i studzimy. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.
  3. Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe z kokosem. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.
  4. Masa: w 0,5 litra mleka robimy krem. W niedużej ilości mieszamy mąki i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem.
  5. Batoniki łamiemy i rozpuszczamy w mleku. Studzimy. Na końcu dodajemy batoniki do masy. Mieszamy.Batoniki Pawełki mają być o smaku toffi lub czekoladowym.
  6. Przełożenie:Ciasto kokosowo- kakaowe- masa- biszkopt- masa- ciasto kokosowo- kakaowe

Opis przepisu:

Pawełek to pyszne ciasto, które smakiem przypomina popularne batoniki. Wymaga trochę poświęconego czasu, ale odwdzięcza się wspaniałym smakiem, który urzeknie każdego łasucha. A satysfakcja z samodzielnie przygotowanego deseru sprawia, że staje się on jeszcze smaczniejszy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?