Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi

5/5 5 2 5 1
5/5 5 2 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 35 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Majonez wasabi

Przygotowanie:

  1. Krewetki wrzucić do wrzątku. Gotować 3 minut. Odcedzić, zdjąć ogonki jeśli są i pokroić.Ryż ugotować. Dodać do krewetek. Cukier rozpuścić w sosie sojowym i dodać do ryżu. Kolendrę posiekać i wymieszać z farszem.
  2. Mąkę przesiać do miski. Wlać wrzątek i zamieszać łyżkę. Dodać zimną wodę i olej. Wyrobić ręką gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm.Na każdy placuszek ciasta układać farsz i zawijać pierożki „do góry”.Olej rozgrzać. Smażyć pierożki, aż się lekko zarumienią. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z majonezem wasabi.
  3. Majonez przełożyć do miseczki i wymieszać z pastą wasabi. Pastę należy dodawać stopniowa, bo jest bardzo mocna.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?