Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka tradycyjna z majonezem

0
79 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.5 
Seler naciowy
2 
Ziemniaki
2 
Ogórek kiszony
1 
Jabłka
3 
Jajko
1 
Cebula
0.5 puszka
Kukurydza Konserwowa
0.5 puszka
Zielony groszek
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Musztarda
0.5 łyżeczka
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
16.4 g
Białko
4.85 g
Węglowodany
14.09 g
Wartość energetyczna
220.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
45 min
Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler umyć, ułożyć w garnku i zalać wodą. Gotować w mundurkach pod przykryciem ok. 45 min, następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
Krok 2
5 min
Następnie obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę, przekładając do miski.
Krok 3
8 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 4
15 min
Jajka pokroić, dodać do miski. Cebulę, jabłko i ogórki kiszone obrać i pokroić. Dodać do miski. Kukurydzę oraz groszek dobrze odsączyć i dodać do pozostałych składników.
Krok 5
5 min
Do osobnej miseczki wlać oliwę, dodać musztardę, cukier oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miski z warzywami. Dodać majonez i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Krok 6
1 min
Sałatkę podawać w salaterce, przykryć warstwą majonezu i udekorować wedle uznania.
Sałatka tradycyjna z majonezem

Krok 1 z 6

Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler umyć, ułożyć w garnku i zalać wodą. Gotować w mundurkach pod przykryciem ok. 45 min, następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia.

Sałatka tradycyjna z majonezem

Krok 2 z 6

Następnie obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę, przekładając do miski.

Sałatka tradycyjna z majonezem

Krok 3 z 6

Jajka ugotować na twardo.

Sałatka tradycyjna z majonezem

Krok 4 z 6

Jajka pokroić, dodać do miski. Cebulę, jabłko i ogórki kiszone obrać i pokroić. Dodać do miski. Kukurydzę oraz groszek dobrze odsączyć i dodać do pozostałych składników.

Sałatka tradycyjna z majonezem

Krok 5 z 6

Do osobnej miseczki wlać oliwę, dodać musztardę, cukier oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miski z warzywami. Dodać majonez i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Sałatka tradycyjna z majonezem

Krok 6 z 6

Sałatkę podawać w salaterce, przykryć warstwą majonezu i udekorować wedle uznania.

Sałatka jarzynowa to klasyk na świątecznym stole i nie tylko. Jest łatwa w przygotowaniu i niedroga. Znają i kochają ją wszyscy, jako pierwsza znika na rodzinnych uroczystościach ze stołu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika