Nasze przepisy Potrawy z podgrzybków

Potrawy z podgrzybków

Podgrzybki, podobnie jak większość grzybów, składają się głównie z wody, białek, chityny, niewielkiej ilości składników mineralnych oraz witamin (zwłaszcza z grupy B oraz cennej witaminy D). Zarówno świeże, jak i suszone podgrzybki są wyjątkowo smaczne i aromatyczne, doskonale komponują się z ziemniakami, makaronami oraz grubymi kaszami. Wśród przepisów na potrawy z podgrzybków znajdziecie pyszne domowe polskie żury, zupy grzybowe i krupniki, tradycyjne bigosy, grzyby duszone, pierogi i uszka, dania z kaszą oraz grzybowe sosy. Osobom o mocniejszych żołądkach proponujemy dania z grzybów i mięsa (gulasze, klopsy, roladki), ciekawe połączenie grzybów z fasolką, a także wyborny pasztet z królika. Wszystkie smakowite dania z podgrzybkami najlepiej spożywać przed godziną 17:00, bo nasze żołądki potrzebują sporo czasu, aby je dobrze strawić.