Nasze przepisy jeżyny

jeżyny

Pachnące, słodkie jeżyny to przysmak późnego lata i początku jesieni. Warto wykorzystać sezon na jeżyny, by zrobić soki i dżemy do domowej spiżarni, a także wypróbować ciekawe przepisy z jeżynami: torty, muffiny, tarteletki i biszkoptowe serca, drożdżówki, jeżynowce i oczywiście – pierogi z jeżynami! Kto ma ochotę, może ugotować zupę, kisiel lub budyń z jeżyn, kompot albo jeżynową kaszkę manną, przyrządzić jeden z fantazyjnych deserów lub podać jeżyny w słodkim, jajecznym sosie. Pomysłów na pyszne dania z jeżynami na pewno nie zabraknie!

Kalorie 43 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Owoce jeżyny są bogatym źródłem polifenoli, a zwłaszcza antocyjanów. Mogą zawierać między 31- 326 mg antocyjanów; 51 - 68 mg elagotanin i 27 mg flawan-3-oli. Są one również źródłem takich polifenoli, jak flawonole oraz kwasy fenolowe. Zawartość wymienionych związków jest ważna ze względów prozdrowotnych. Flawonoidy, w tym antocyjany, mogą według badań zmniejszać ryzyko powstania otyłości, choroby wieńcowej serca, różnych typów nowotworów czy też wpływać na poprawę pamięci u osób starszych.

Ciekawostki

Jeżyny bardzo dobrze oddziałują na skórę, także można z nich przygotowywać domowe maseczki. Antyoksydanty m.in. przyspieszają syntezę kolagenu.