Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Suwlaki - czym są i jak je podawać?

Suwlaki - czym są i jak je podawać?

Kuchnia grecka cieszy się wyjątkową popularnością i uznaniem na całym świecie. Okazuje się jednak, że poza smakowitym gyrosem, Grecy mogą pochwalić się także daniem o dźwięcznej nazwie "souvlaki". Jest to potrawa, która powinna zachwycić każdego wielbiciela mięsa i dodatków. Souvlaki można serwować na wiele, różnych sposobów. Jednak co to souvlaki i w jaki sposób danie to jest przyrządzane?

Souvlaki - co to?

Zastanawiając się co to souvlaki, warto przenieść się w kulinarną podróż prosto do Grecji. To właśnie stamtąd pochodzi to oryginalne i smakowite danie, które obecnie podbija Europę. Jest to potrawa mięsna, której kluczem jest odpowiednio skomponowana marynata. Tak naprawdę, możemy przygotować souvlaki z kurczaka, ale także i z mięsa wieprzowego. Dzięki ziołowej lub pikantnej marynacie, kawałki mięsne stają się soczyste i pełne smaku. Następnie, są one pieczone na specjalnych "szpadkach" w formie szaszłyków.

Souvlaki greckie - co je wyróżnia?

Souvlaki - lub spolszczona nazwa tego dania "suwlaki" - serwowane jest obecnie w restauracjach i barach na całym świecie. Jak łatwo można się domyślić, powstało tym samym wiele wariacji tej potrawy i wiele sposobów na jej przygotowanie. Jednak souvlaki greckie to fenomen, którego nie da się zastąpić. Mięso jest wyjątkowo aromatyczne, soczyste, a także równomiernie przypieczone. Grecy, podczas przygotowywania souvlaki, największy nacisk kładą na marynatę. Zazwyczaj przygotowuje się ją z:

  • soku z cytryny;
  • mięty;
  • pieprzu;
  • czosnku;
  • oliwy z oliwek;
  • słodkiej papryki;
  • tymianku.

Taka kompozycja ziół i przypraw nie tylko wnika głęboko w strukturę mięsa, ale także skutecznie zachowuje wilgoć w jego wnętrzu. Co ciekawe, by souvlaki greckie było nieco bardziej wytrawne, często do marynaty dodaje się również czerwone wino. W dużej mierze przepis na souvlaki jest wyjątkowo prosty. Niemniej jednak mięso najlepiej pozostawić w marynacie przez całą noc, zanim zostanie ono poddane obróbce cieplnej.

Z czym serwować souvlaki?

Souvlaki to nazwa, która odnosi się jedynie do pieczonych i marynowanych kawałków mięsa. W Grecji, danie to traktowane jest jako "fast - food" i serwowane jest na picie w towarzystwie warzyw. Jednak nie są to jedyne możliwości! Coraz częściej spotyka się souvlaki na talerzach, gdzie występuję one w towarzystwie tradycyjnych frytek - ewentualnie pieczonych ziemniaków - a także cebuli, ogórka i pomidora. Doskonałym dodatkiem do souvlaki może być także klasyczny ryż lub nawet sałatka grecka. W ekskluzywnych restauracjach, można spotkać się z tzw. souvlaki - merida. Jest to wyjątkowo "luksusowy" sposób na serwowanie greckiego przysmaku. Wówczas rolki souvlaki podawane są na dużym talerzu, a wokół nich znajdują rozmaite dodatki, które można dobierać według własnych upodobań.

Jaki sos pasuje do souvlaki?

Idealnym uzupełnieniem dania souvlaki są także różnorodne sosy i dipy. Świetnie komponują się one nie tylko z mięsem, ale także z pozostałymi dodatkami, jakie znajdą się na talerzu. W Grecji, w sposób tradycyjny, souvlaki serwowane jest z sosem tzatziki lub dipem czosnkowym. Niemniej jednak możliwości w tym zakresie jest znacznie więcej. Możemy bowiem dopasować sosy tak, by zaspokoiły one nasze potrzeby smakowe. Ciekawą propozycją może być np. jogurtowy dressing WINIARY lub jego pomidorowy odpowiednik z dodatkiem soli morskiej. Souvlaki można komponować zarówno z sosami łagodnymi jak i pikantnymi - w tym wypadku, wszystko zależy od nas samych. Niektórzy, doprawiają to danie jedynie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Polecane przepisy

Keftedes - greckie pulpeciki

Keftedes - greckie pulpeciki

20 min Łatwy
Sałatka grecka - przepis

Sałatka grecka - przepis

13 min Łatwy
Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

20 min Łatwy
Sałatka gyros zawinięta w tortillę

Sałatka gyros zawinięta w tortillę

15 min Łatwy
Musaka grecka

Musaka grecka

1 godz 37 min Łatwy
Baklawa

Baklawa

55 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje
Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
8 przepisów na proste szaszłyki z dodatkiem nowych sosów WINIARY
8 przepisów na proste szaszłyki z dodatkiem nowych sosów WINIARY
Poznaj ciasto filo!
Poznaj ciasto filo!
Pomidory i przetwory na zimę
Pomidory i przetwory na zimę
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu