Zastanawiając się co to souvlaki, warto przenieść się w kulinarną podróż prosto do Grecji. To właśnie stamtąd pochodzi to oryginalne i smakowite danie, które obecnie podbija Europę. Jest to potrawa mięsna, której kluczem jest odpowiednio skomponowana marynata. Tak naprawdę, możemy przygotować souvlaki z kurczaka, ale także i z mięsa wieprzowego. Dzięki ziołowej lub pikantnej marynacie, kawałki mięsne stają się soczyste i pełne smaku. Następnie, są one pieczone na specjalnych "szpadkach" w formie szaszłyków.
Souvlaki - lub spolszczona nazwa tego dania "suwlaki" - serwowane jest obecnie w restauracjach i barach na całym świecie. Jak łatwo można się domyślić, powstało tym samym wiele wariacji tej potrawy i wiele sposobów na jej przygotowanie. Jednak souvlaki greckie to fenomen, którego nie da się zastąpić. Mięso jest wyjątkowo aromatyczne, soczyste, a także równomiernie przypieczone. Grecy, podczas przygotowywania souvlaki, największy nacisk kładą na marynatę. Zazwyczaj przygotowuje się ją z:
Taka kompozycja ziół i przypraw nie tylko wnika głęboko w strukturę mięsa, ale także skutecznie zachowuje wilgoć w jego wnętrzu. Co ciekawe, by souvlaki greckie było nieco bardziej wytrawne, często do marynaty dodaje się również czerwone wino. W dużej mierze przepis na souvlaki jest wyjątkowo prosty. Niemniej jednak mięso najlepiej pozostawić w marynacie przez całą noc, zanim zostanie ono poddane obróbce cieplnej.
Souvlaki to nazwa, która odnosi się jedynie do pieczonych i marynowanych kawałków mięsa. W Grecji, danie to traktowane jest jako "fast - food" i serwowane jest na picie w towarzystwie warzyw. Jednak nie są to jedyne możliwości! Coraz częściej spotyka się souvlaki na talerzach, gdzie występuję one w towarzystwie tradycyjnych frytek - ewentualnie pieczonych ziemniaków - a także cebuli, ogórka i pomidora. Doskonałym dodatkiem do souvlaki może być także klasyczny ryż lub nawet sałatka grecka. W ekskluzywnych restauracjach, można spotkać się z tzw. souvlaki - merida. Jest to wyjątkowo "luksusowy" sposób na serwowanie greckiego przysmaku. Wówczas rolki souvlaki podawane są na dużym talerzu, a wokół nich znajdują rozmaite dodatki, które można dobierać według własnych upodobań.
Idealnym uzupełnieniem dania souvlaki są także różnorodne sosy i dipy. Świetnie komponują się one nie tylko z mięsem, ale także z pozostałymi dodatkami, jakie znajdą się na talerzu. W Grecji, w sposób tradycyjny, souvlaki serwowane jest z sosem tzatziki lub dipem czosnkowym. Niemniej jednak możliwości w tym zakresie jest znacznie więcej. Możemy bowiem dopasować sosy tak, by zaspokoiły one nasze potrzeby smakowe. Ciekawą propozycją może być np. jogurtowy dressing WINIARY lub jego pomidorowy odpowiednik z dodatkiem soli morskiej. Souvlaki można komponować zarówno z sosami łagodnymi jak i pikantnymi - w tym wypadku, wszystko zależy od nas samych. Niektórzy, doprawiają to danie jedynie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.