Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy

Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy

Mrożenie należy do najczęściej stosowanych i najskuteczniejszych sposobów przechowywania żywności. Mięso, owoce oraz jarzyny po zamrożeniu nie tracą swoich walorów smakowych i unikalnych właściwości, dlatego warto przechowywać ulubione produkty w ujemnej temperaturze. Jednak czy wszystkie warzywa można mrozić?

Dlaczego warto mrozić warzywa?

Doświadczeni kucharze i gospodynie domowe często decydują się na mrożenie warzyw, w całości lub pokrojonych. Jednak wiele osób zadaje sobie pytanie, czy podczas zamrażania produkty nie tracą tego, co jest w nich najcenniejsze – smaku, konsystencji czy koloru. Decydując się na zamrożenie jarzyn, warto wcześniej sprawdzić, w jakiej formie powinny trafić do zamrażarki. Niektóre warzywa wystarczy jedynie nieco rozdrobnić, inne wymagają blanszowania lub krótkiego gotowania, a część w ogóle nie nadaje się do spożycia po zamrożeniu. Dlatego też, zanim przystąpimy do przygotowania mrożonek, warto wcześniej sprawdzić, jak należy przygotować dane produkty, by nie straciły swoich walorów.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czy wszystkie warzywa można mrozić?

Wśród licznych warzyw, z jakimi mamy do czynienia na co dzień, większość dobrze znosi ujemne temperatury, a część z nich wręcz wymaga przemrożenia, aby stracić mało przyjemny, gorzki posmak (jarmuż, brukselka). Odpowiedzialne mrożenie gwarantuje nie tylko zachowanie smaku, lecz także większości cennych witamin i minerałów znajdujących się w jadalnych częściach warzyw. Ponadto daje nam możliwość rozkoszowania się wyśmienitym smakiem i aromatem ulubionych produktów przez calutki rok.

Czego nie warto mrozić?

Wśród licznych warzyw są także i te, które wyjątkowo źle znoszą ujemne temperatury. Do nich niewątpliwie należą wszelkiego rodzaju sałaty, bakłażan, rzodkiewka, czosnek czy świeża cebula. Raczej nie zaleca się także przechowywać w zamrażarce warzyw zawierających dużo wody, takich jak ogórki czy pomidory, ponieważ po odzyskaniu właściwej temperatury tracą swój kształt i konsystencją zaczynają przypominać papkę. Jeśli koniecznie chcemy zachować słodki aromat i smak pomidorów, warto zrobić z nich przetwory (np. przeciery), które z powodzeniem można potem wykorzystywać przez cały rok.

Warzywa idealne na mrożonki

Większość twardych jarzyn po mrożeniu zachowuje swój kształt, kolor oraz smak. Wystarczy je tylko umyć, wysuszyć i pokroić na paski lub plasterki. Na mrożonki świetnie nadają się marchewki, selery, pietruszki, szpinak, bób, pory oraz papryka (oczywiście pozbawiona ogonków i nasion). Przygotowując warzywa do mrożenia, pamiętajmy, by były świeże i jędrne. Należy odrzucić wszelkie sztuki z oznakami pleśni czy jakiegokolwiek zepsucia, ponieważ szkodliwe związki znajdujące się w uszkodzonym miejscu mogą wpływać na smak przyrządzonej potrawy, a nawet prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Warzywa z jadalnym kwiatem, jak kalafior czy brokuł, warto podzielić na mniejsze części (różyczki) i pakować do woreczków dopiero, gdy całkowicie wyschną. Zbyt duża ilość wody znajdującej się pomiędzy kawałkami warzyw, niepotrzebnie je zbryli i doprowadzi do zniszczenia charakterystycznej struktury.

Warzywa mrożone po obróbce termicznej

Niektóre jarzyny przed mrożeniem wymagają blanszowania, czyli krótkiego pobytu we wrzątku. Dzięki tej prostej metodzie zachowają po wyjęciu z zamrażarki swój naturalny kształt i intensywny kolor. Przed mrożeniem warto przetrzymać w gorącej wodzie (około 3 minuty) fasolkę szparagową, brukselkę, kapustę, kolby kukurydzy, groszek i jarmuż. Często blanszuje się także kalafior i brokuł, chociaż po podzieleniu ich na niewielkie różyczki nie jest to konieczne.

PwGiN

Koniec z marnowaniem!

Wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienie daty ważności (42%) i przygotowywania zbyt dużej ilości (26,5%). Jak nie marnować? Sprawdź nasze porady!
Sprawdź

Nie wyrzucamy, przetwarzamy!

Jak mrozić grzyby?
Jak mrozić grzyby?
Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności
Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności
Jak rozmrozić mięso
Jak szybko i prawidłowo rozmrozić mięso
Zobacz więcej inspiracji
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Chcesz wiedzieć, co aktualnie robimy?

Odwiedź nas na Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu