Warzywa sezonowe zwracają uwagę konsumentów ze względu na wiele atutów. Są one przede wszystkim smaczne, zdrowe i bogate w liczne substancje odżywcze. Należy również podkreślić, że produkty sezonowe są łatwo dostępne. Występują one w dużych ilościach, dzięki czemu cena warzyw oraz owoców jest atrakcyjna. Sezonowe warzywa w maju to przede wszystkim:
Wybór sezonowych warzyw w maju jest duży i zróżnicowany. Sprawia to, że bez problemu można sięgnąć po te produkty w czasie przygotowywania licznych i smacznych potraw. Dania jednogarnkowe, zupy, surówki i wiele więcej. Przepisy obejmują dania na ciepło i zimno, a także przygotowane z surowych lub gotowanych warzyw. Bez wątpienia warto sięgnąć po tradycyjne i sprawdzone przepisy, jak i ich nowoczesne propozycje. Potrawy przygotowane ze świeżych składników są smaczne i aromatyczne. Zwracają także uwagę za sprawą ciekawego koloru, który zachęca do spróbowania dania. Majowe warzywa sezonowe można wykorzystać do przygotowania smacznego posiłku, jak i dodatku do dania głównego.
Sezonowe owoce w maju są mniej liczne, niż warzywa. Wśród nich należy wymienić: jabłka, gruszki, agrest, truskawki lub rabarbar. Produkty te można spożywać na surowo, dzięki czemu zachowują wiele cennych składników i witamin. Owoce sezonowe dostępne w maju można wykorzystać do przygotowania smacznych kompotów, po które warto sięgnąć w czasie obiadu. Ciekawą propozycją są desery i ciasta, jakie można wykonać z użyciem wspomnianych owoców.
Jabłka to wyjątkowy produkt, który jest smaczny i łatwo dostępny. Owoc ten jest równocześnie bardzo uniwersalny, ponieważ jest składnikiem licznych dań na słono, wytrawnie lub słodko. Jabłka warto połączyć z kaszanką, którą można przygotować na grillu. To również nieodłączny element jabłecznika na kruchym cieście. Jabłko, gruszkę lub rabarbar można zapiec pod pierzynką, jaką jest kruszonka. To szybki i sprawdzony sposób na przygotowanie smacznego deseru.
Majowe warzywa sezonowe są smaczne, ale i tanie. Uwagę zwraca także ich łatwa dostępność oraz aspekt prozdrowotny. Zatem jakie warzywa i owoce jeść w maju? Zdecydowanie warto wybrać warzywa okopowe, kapustne oraz nowalijki. Wśród nowalijek należy wyróżnić: rzodkiewki, cebulę dymkę, pomidory, ogórki szklarniowe, ogórki gruntowe, sałatę masłową oraz młodą marchew.
Na jakie warzywa i owoce jest sezon w maju? Wybór warzyw sezonowych w maju jest znacznie większy, niż owoców sezonowych. Pozwala to przygotować wiele smacznych i zdrowych przekąsek i dań. Ciekawą propozycją mogą być koktajle smoothie, które w skuteczny sposób łączą ze sobą wybrane składniki. Napój ten składa się z części zielonej, mianowicie zielonych warzyw liściastych. Kolejne składniki to: owoce, woda, orzechy lub nasiona. Poszczególne koktajle różnią się wykorzystanymi produktami. Należy jednak zauważyć, że to sprawdzony sposób na szybkie i efektywne przygotowanie pysznej przekąski.