Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Nowalijki w kuchni — co gotować wiosną

Nowalijki w kuchni — co gotować wiosną

Zima, z przyczyn naturalnych, nie dostarcza nam zbyt wielu sezonowych owoców i warzyw. Dlatego z utęsknieniem wypatrujemy wiosny, podczas której możemy skorzystać z nowalijek. Pod tym dość egzotycznym hasłem kryją się pierwsze warzywa, które w drugim kwartale roku mają najlepszą jakość. Warto je jeść nie tylko ze względu na doskonały smak, lecz także bogactwo właściwości odżywczych, których dostarczają.

Czym dokładnie są nowalijki? 

Choć nazwa może niektórych zmylić, w rzeczywistości wywodzi się dosłownie od nowych warzyw, czyli roślin, które jako pierwsze pojawiły się na rynku. U nas sprzedawane są one w dwóch etapach. W pierwszej kolejności dostępne są produkty szklarniowe, które można znaleźć na przełomie marca i kwietnia. W kolejnych miesiącach sprzedawane są nowalijki gruntowe, najczęściej pochodzące z ekologicznych upraw. 

Pod określeniem nowalijki kryją się liczne warzywa, takie jak pomidory, szczypiorek, rzeżucha, cebula dymka, sałata czy rzodkiewka. Bardzo często uprawiamy je sami w przydomowych ogródkach. Warto stosować nowalijki w kuchni, choćby ze względu na ich właściwości odżywcze. Wiele z tych produktów jest cennym źródłem witamin, substancji bakteriobójczych oraz mikroelementów, których nasz organizm po sezonie zimowym będzie bardzo potrzebował. 

Z nowalijek przygotujesz smaczną sałatkę! 

To najczęstszy sposób przyrządzenia świeżych warzyw. Zrobienie smacznej sałatki z tych produktów nie będzie trudnym zadaniem, a nieograniczone możliwości łączenia roślin ze sobą pomogą wydobyć pożądany smak. Można przygotować między innymi wiosenną sałatkę, złożoną z rzodkiewki, pęczka cebuli dymki, dodatku rzeżuchy oraz szczypiorku. Do przygotowania potrawy z nowalijek często wykorzystuje się majonez oraz śmietanę, opcjonalnie można dołożyć również gotowane jajka, sałatę oraz przyprawy. 

Z młodych ziemniaków i kalarepy można stworzyć także szybką sałatkę na ciepło. Dodatkowo potrzebne będą pomidory, natka pietruszki, olej oraz przyprawy. Aby przygotować takie danie, należy ugotować ziemniaki w mundurkach, a po ostudzeniu razem z pozostałymi składnikami pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Tak obrobione warzywa musimy następnie podsmażyć na oleju do zarumienienia i doprawić. Zanim przełożymy nowalijki na talerz, można jeszcze udekorować sałatkę plastrami pomidora i natką pietruszki. 

Inne pomysły na potrawy z nowalijek 

Oryginalnym wiosennym daniem będzie zupa z botwinki. Do jej przygotowania oprócz  pęczków botwinki potrzebne będą młode ziemniaki, skrzydełko indycze, marchewka, czosnek oraz przyprawy. Potrawę przygotowujemy na wywarze ze skrzydełka indyka, które wraz z wodą i przyprawami należy gotować przez około 30 minut. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, podsmażonego pora oraz czosnek. Później kroimy buraczki i po dodaniu do garnka gotujemy zupę przez 10 minut. Przed podaniem zupę zabielamy odrobiną śmietany. 

Nowalijki mogą też stanowić świetny dodatek do innych potraw. Z liści rzodkiewki możesz zrobić smaczne pesto, które doskonale skomponuje się z makaronem razowym. Do przygotowania potrawy potrzebne są jeszcze 3 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy, parmezan oraz sól i pieprz. Makaron gotujemy standardowo al dente, a następnie blendujemy umyte liście rzodkiewki z pozostałymi składnikami. Po dokładnym zmieszaniu wystarczy połączyć pesto z makaronem i posypać odrobiną sera. Można także udekorować potrawę liśćmi bazylii lub mięty. 

Polecane artykuły

zupa-szczawiowa-z-lososiem-3.jpg ZWZ WINIARY
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Przepisy na niebanalne wiosenne śniadania
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Popraw odporność na wiosnę – na jakie składniki postawić?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu