Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
0.5  główka
Mały kalafior
0.5 
Kalarepka
0.25  główka
Młoda kapusta
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
3 
Ziemniaki
trochę
Fasolka szparagowa
1  gałązka
Świeże zioła (lubczyk, natka pietruszki lub koperek)
2  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  g
Woda gazowana
0.5  kg
Filet z indyka
1 
Cebula
4  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
2  łyżek
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
44.97 g
Węglowodany
42.73 g
Tłuszcze
11.7 g
Wartość energetyczna
430.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosenna zupa jarzynowa za każdym razem może wyglądać inaczej, w zależności od naszych preferencji, a także od asortymentu ☺️ Z dnia na dzień na straganach i w warzywniakach przybywa świeżych warzyw. Niestety niektóre z nich mają jeszcze „cenę zaporową”, więc trafiają do zupy w mniejszej ilości (na przykład fasolka szparagowa w cenie 55 zł za kilogram). Jeszcze chwilę trzeba poczekać, aż ceny staną się znośne. Wtedy na kuchence będzie bulgotać zupa jarzynowa w wielkim garze.

Czego nie może zabraknąć w wiosennej zupie jarzynowej? Kalarepki, kalafiora i oczywiście wspomnianej już fasolki. Tym razem do zupy trafiły też ziołowe klopsiki z fileta indyczego. Dzięki nim zupa syci na dłużej, można więc drugie danie przełożyć w czasie. Dodatkowo można jeszcze dorzucić garść ulubionego drobnego makaronu.

W mojej zupie jarzynowej obowiązkową pozycją jest gałązka świeżego lubczyku. Dodaję go niemalże do każdej zupy, na szczęście ten mój ogródkowy rośnie w zastraszającym tempie i nigdy dotąd w sezonie go nie zabrakło. Do garnka z gotującą się zupą warto dorzucić także gałązkę świeżej pietruszki i koperku.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Zaczynamy od klopsików: cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek. Mieszamy. Zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie klopsiki (12-14 sztuk).
  • Krok 2

    5 min
    Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Krok 3

    5 min
    Warzywa myjemy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w ćwierćtalarki, kapustę drobno szatkujemy.
  • Krok 4

    20 min
    Wywar zagotowujemy, wrzucamy przygotowane warzywa, gałązki świeżych ziół, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z klopsikami, posypujemy natką pietruszki.
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 1 z 5

Zaczynamy od klopsików: cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek. Mieszamy. Zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie klopsiki (12-14 sztuk).

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 2 z 5

Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na ręczniku papierowym.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 3 z 5

Warzywa myjemy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w ćwierćtalarki, kapustę drobno szatkujemy.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 4 z 5

Wywar zagotowujemy, wrzucamy przygotowane warzywa, gałązki świeżych ziół, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z klopsikami, posypujemy natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    27 min Łatwy
  • Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy
  • Krem z białych warzyw

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu