Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

0
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
0.5  główka
Mały kalafior
0.5 
Kalarepka
0.25  główka
Młoda kapusta
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
3 
Ziemniaki
trochę
Fasolka szparagowa
1  gałązka
Świeże zioła (lubczyk, natka pietruszki lub koperek)
2  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  g
Woda gazowana
0.5  kg
Filet z indyka
1 
Cebula
4  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
2  łyżek
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
44.97 g
Węglowodany
42.73 g
Tłuszcze
11.7 g
Wartość energetyczna
430.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
5 min
Zaczynamy od klopsików: cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek. Mieszamy. Zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie klopsiki (12-14 sztuk).
Krok 2
5 min
Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 3
5 min
Warzywa myjemy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w ćwierćtalarki, kapustę drobno szatkujemy.
Krok 4
20 min
Wywar zagotowujemy, wrzucamy przygotowane warzywa, gałązki świeżych ziół, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z klopsikami, posypujemy natką pietruszki.
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 1 z 5

Zaczynamy od klopsików: cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek. Mieszamy. Zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie klopsiki (12-14 sztuk).

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 2 z 5

Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na ręczniku papierowym.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 3 z 5

Warzywa myjemy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w ćwierćtalarki, kapustę drobno szatkujemy.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 4 z 5

Wywar zagotowujemy, wrzucamy przygotowane warzywa, gałązki świeżych ziół, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z klopsikami, posypujemy natką pietruszki.

Wiosenna zupa jarzynowa za każdym razem może wyglądać inaczej, w zależności od naszych preferencji, a także od asortymentu ☺️ Z dnia na dzień na straganach i w warzywniakach przybywa świeżych warzyw. Niestety niektóre z nich mają jeszcze „cenę zaporową”, więc trafiają do zupy w mniejszej ilości (na przykład fasolka szparagowa w cenie 55 zł za kilogram). Jeszcze chwilę trzeba poczekać, aż ceny staną się znośne. Wtedy na kuchence będzie bulgotać zupa jarzynowa w wielkim garze.

Czego nie może zabraknąć w wiosennej zupie jarzynowej? Kalarepki, kalafiora i oczywiście wspomnianej już fasolki. Tym razem do zupy trafiły też ziołowe klopsiki z fileta indyczego. Dzięki nim zupa syci na dłużej, można więc drugie danie przełożyć w czasie. Dodatkowo można jeszcze dorzucić garść ulubionego drobnego makaronu.

W mojej zupie jarzynowej obowiązkową pozycją jest gałązka świeżego lubczyku. Dodaję go niemalże do każdej zupy, na szczęście ten mój ogródkowy rośnie w zastraszającym tempie i nigdy dotąd w sezonie go nie zabrakło. Do garnka z gotującą się zupą warto dorzucić także gałązkę świeżej pietruszki i koperku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika