Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
0.5  główka
Mały kalafior
0.5 
Kalarepka
0.25  główka
Młoda kapusta
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
3 
Ziemniaki
trochę
Fasolka szparagowa
1  gałązka
Świeże zioła (lubczyk, natka pietruszki lub koperek)
2  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  g
Woda gazowana
0.5  kg
Filet z indyka
1 
Cebula
4  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
2  łyżek
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
44.97 g
Węglowodany
42.73 g
Tłuszcze
11.7 g
Wartość energetyczna
430.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosenna zupa jarzynowa za każdym razem może wyglądać inaczej, w zależności od naszych preferencji, a także od asortymentu ☺️ Z dnia na dzień na straganach i w warzywniakach przybywa świeżych warzyw. Niestety niektóre z nich mają jeszcze „cenę zaporową”, więc trafiają do zupy w mniejszej ilości (na przykład fasolka szparagowa w cenie 55 zł za kilogram). Jeszcze chwilę trzeba poczekać, aż ceny staną się znośne. Wtedy na kuchence będzie bulgotać zupa jarzynowa w wielkim garze.

Czego nie może zabraknąć w wiosennej zupie jarzynowej? Kalarepki, kalafiora i oczywiście wspomnianej już fasolki. Tym razem do zupy trafiły też ziołowe klopsiki z fileta indyczego. Dzięki nim zupa syci na dłużej, można więc drugie danie przełożyć w czasie. Dodatkowo można jeszcze dorzucić garść ulubionego drobnego makaronu.

W mojej zupie jarzynowej obowiązkową pozycją jest gałązka świeżego lubczyku. Dodaję go niemalże do każdej zupy, na szczęście ten mój ogródkowy rośnie w zastraszającym tempie i nigdy dotąd w sezonie go nie zabrakło. Do garnka z gotującą się zupą warto dorzucić także gałązkę świeżej pietruszki i koperku.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Zaczynamy od klopsików: cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek. Mieszamy. Zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie klopsiki (12-14 sztuk).
  • Krok 2

    5 min
    Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Krok 3

    5 min
    Warzywa myjemy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w ćwierćtalarki, kapustę drobno szatkujemy.
  • Krok 4

    20 min
    Wywar zagotowujemy, wrzucamy przygotowane warzywa, gałązki świeżych ziół, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z klopsikami, posypujemy natką pietruszki.
Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 1 z 5

Zaczynamy od klopsików: cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek. Mieszamy. Zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie klopsiki (12-14 sztuk).

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 2 z 5

Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na ręczniku papierowym.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 3 z 5

Warzywa myjemy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w ćwierćtalarki, kapustę drobno szatkujemy.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 4 z 5

Wywar zagotowujemy, wrzucamy przygotowane warzywa, gałązki świeżych ziół, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli.

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z klopsikami, posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    27 min Łatwy
  • Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

    Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy
  • Krem z białych warzyw

    Krem z białych warzyw

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu