Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Rokitnik - czym jest i co z niego stworzyć?

Rokitnik - czym jest i co z niego stworzyć?

Rokitnik, nazywany też oliwką północy lub oliwką syberyjską, jest rośliną, która może się głównie kojarzyć z ziołolecznictwem. Od dawna stosowano napary czy olej z rokitnika celem leczenia różnorodnych infekcji. Warto jednak zauważyć, że owoce rokitnika warto zaprosić także do swojej kuchni! Można dzięki nim przygotować fenomenalne dania, które zaskoczą gości! Wobec tego, czym dokładnie jest rokitnik i co można z niego przyrządzić?

Czym jest rokitnik?

Rokitnik to roślina, która wydaje charakterystyczne owoce. Mają one zwykle intensywnie pomarańczowy lub złoty kolor. W smaku są lekko kwaskowe, a dodatkowo są wyjątkowo soczyste. Rokitnik znajduje zastosowanie zarówno w kosmetyce jak i w kuchni. Szczególnie staje się on popularny w sezonie jesiennym, kiedy to jego owoce dojrzewają i nadają się do zbiorów. Szefowie kuchni są w stanie z rokitnika przyrządzić rozmaite przetwory, napoje oraz dania, które zachwycają klientów restauracji!

Rokitnik - przepisy

Rokitnik - a w szczególności owoce tej rośliny - wyróżniają się charakterystycznym posmakiem. Jest on lekko cierpki, kwaskowy, a niektórzy wskazują na to, że można w nim wyczuć nutę ananasa i brzoskwini. Okazuje się, że rokitnik - przepisy to szereg kreatywnych pomysłów, które pozwolą wykorzystać owoce tej rośliny w kuchni. Co więc można z niego przyrządzić?

Sos z rokitnika jako dodatek do mięs

Wyroby z rokitnika będą się świetnie komponowały z mięsem - a w szczególności z dziczyzną i wołowiną. Co więcej, taki sos jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Wystarczy dodać owoce rokitnika - bez skórki, do garnka z syropem klonowym, octem winnym oraz posiekaną szalotką i bulionem mięsnym. Po około 5 - 10 minutach gotowania, sos będzie miał aksamitną konsystencję i wyrazisty smak.

Rokitnik z ryżem

Kolejnym sposobem na wykorzystanie rokitnika w kuchni jest połączenie go z ryżem - najlepiej brązowym. To danie wegetariańskie, które sprosta oczekiwaniom nawet największych smakoszy! Wystarczy ugotować ryż w bulionie drobiowym, a następnie dodać do niego owoce rokitniki. Po około 10 minutach powinny one zmięknąć, a danie będzie gotowe! Całość można dodatkowo udekorować posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Słodko - kwaśne przetwory z rokitnika

Owoce rokitnika świetnie nadają się także na wykonanie domowej roboty przetworów. Można następnie wykorzystać je od ciast i deserów. Lekko kwaskowy smak rokitnika świetnie komponuje się ze słodyczą wypieków i nadaje im wyjątkowości. Wobec tego, jakie przetwory z rokitnika można i warto wykonać?

Powidła z rokitnika

Powidła o lekko kwaśnym smaku będą prawdziwą ucztą smakową. Można je przygotować w prosty sposób z rośliny, jaką jest rokitnik. Przetwory te mogą posłużyć jako nadzienie do ciast. Powidła z rokitnika cechuje także duży uniwersalizm. Należy przygotować je w ten sam sposób, w jaki przygotowuje się powidła z innych owoców.

Dżem z rokitnika

Dżem z rokitnika może być świetnym dodatkiem do słodkich naleśników, owsianki czy nawet i tostów. Można - podczas przygotowania - dodać cukier lub miód, by nieco złagodzić kwaskowy smak.

Zdrowe i smaczne napoje z rokitnika!

Z rokitnika można także przygotować napoje, które nie tylko zachwycą swoim smakiem, ale także dostarczą do organizmu wiele, cennych witamin i minerałów. Z owoców rokitnika można przygotować naturalny sok - bez dodatku cukru i żadnych, sztucznych barwników. Ciekawym rozwiązaniem może być również napar - herbatka z dodatkiem owoców rokitnika. Sprawdzi się ona świetnie na chłodniejsze, jesienne wieczory!

Polecane przepisy

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Powidła śliwkowo-czekoladowe

2 godz 39 min Łatwy
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

2 godz 41 min
Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

1 godz 5 min Łatwy
Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

1 godz 45 min Łatwy
Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

3 godz 13 min Łatwy
Sok z aronii na zimę

Sok z aronii na zimę

47 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Sok z brzozy - właściwości. Jak pić?
Sok z brzozy - właściwości. Jak pić?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Sezon na rabarbar i truskawki
Sezon na rabarbar i truskawki
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Przetwory z winogron na zimę
Przetwory z winogron na zimę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu