Rokitnik to roślina, która wydaje charakterystyczne owoce. Mają one zwykle intensywnie pomarańczowy lub złoty kolor. W smaku są lekko kwaskowe, a dodatkowo są wyjątkowo soczyste. Rokitnik znajduje zastosowanie zarówno w kosmetyce jak i w kuchni. Szczególnie staje się on popularny w sezonie jesiennym, kiedy to jego owoce dojrzewają i nadają się do zbiorów. Szefowie kuchni są w stanie z rokitnika przyrządzić rozmaite przetwory, napoje oraz dania, które zachwycają klientów restauracji!
Rokitnik - a w szczególności owoce tej rośliny - wyróżniają się charakterystycznym posmakiem. Jest on lekko cierpki, kwaskowy, a niektórzy wskazują na to, że można w nim wyczuć nutę ananasa i brzoskwini. Okazuje się, że rokitnik - przepisy to szereg kreatywnych pomysłów, które pozwolą wykorzystać owoce tej rośliny w kuchni. Co więc można z niego przyrządzić?
Wyroby z rokitnika będą się świetnie komponowały z mięsem - a w szczególności z dziczyzną i wołowiną. Co więcej, taki sos jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Wystarczy dodać owoce rokitnika - bez skórki, do garnka z syropem klonowym, octem winnym oraz posiekaną szalotką i bulionem mięsnym. Po około 5 - 10 minutach gotowania, sos będzie miał aksamitną konsystencję i wyrazisty smak.
Kolejnym sposobem na wykorzystanie rokitnika w kuchni jest połączenie go z ryżem - najlepiej brązowym. To danie wegetariańskie, które sprosta oczekiwaniom nawet największych smakoszy! Wystarczy ugotować ryż w bulionie drobiowym, a następnie dodać do niego owoce rokitniki. Po około 10 minutach powinny one zmięknąć, a danie będzie gotowe! Całość można dodatkowo udekorować posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Owoce rokitnika świetnie nadają się także na wykonanie domowej roboty przetworów. Można następnie wykorzystać je od ciast i deserów. Lekko kwaskowy smak rokitnika świetnie komponuje się ze słodyczą wypieków i nadaje im wyjątkowości. Wobec tego, jakie przetwory z rokitnika można i warto wykonać?
Powidła o lekko kwaśnym smaku będą prawdziwą ucztą smakową. Można je przygotować w prosty sposób z rośliny, jaką jest rokitnik. Przetwory te mogą posłużyć jako nadzienie do ciast. Powidła z rokitnika cechuje także duży uniwersalizm. Należy przygotować je w ten sam sposób, w jaki przygotowuje się powidła z innych owoców.
Dżem z rokitnika może być świetnym dodatkiem do słodkich naleśników, owsianki czy nawet i tostów. Można - podczas przygotowania - dodać cukier lub miód, by nieco złagodzić kwaskowy smak.
Z rokitnika można także przygotować napoje, które nie tylko zachwycą swoim smakiem, ale także dostarczą do organizmu wiele, cennych witamin i minerałów. Z owoców rokitnika można przygotować naturalny sok - bez dodatku cukru i żadnych, sztucznych barwników. Ciekawym rozwiązaniem może być również napar - herbatka z dodatkiem owoców rokitnika. Sprawdzi się ona świetnie na chłodniejsze, jesienne wieczory!