Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiszone pomidory - jak je zrobić? porady

Kiszone pomidory - jak je zrobić?

Jeśli marzysz o zimowych zapasach pysznych pomidorów, które zachowają swój naturalny smak i aromat, kiszenie jest najlepszym rozwiązaniem. W tym artykule podpowiemy, jak przygotować kiszone pomidory i co zrobić, by przetrwały one zimowe miesiące w najlepszej formie.

Jakie pomidory wybrać do kiszenia?

Najlepiej wybrać świeże, soczyste i dojrzałe pomidory. Idealne będą te o gładkiej i twardej skórce, bez przebarwień i uszkodzeń oraz odmiany o małej ilości pestek. Ważne, aby były one odpowiednio dojrzałe, ponieważ niedojrzałe pomidory są twarde i nie nadają się do kiszenia. Z kolei zbyt miękkie pomidory szybko się rozpadają i tracą swój naturalny smak. Najlepiej nadają się pomidory o mięsistej konsystencji i niskiej zawartości wody. Można wybrać pomidory gruntowe lub szklarniowe, ważne, aby były dojrzałe, ale nie przemijające.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak przygotować pomidory do kiszenia?

Pomidory do kiszenia najlepiej umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Następnie należy usunąć szypułki i ewentualne uszkodzone części. Ważne, aby pozostawić miąższ pomidorów, ponieważ to on odpowiada za ich smak i aromat. Pomidory można pozostawić w całości lub przekroić na mniejsze kawałki.

Kiszone pomidory - przepisy

Istnieje wiele przepisów na kiszone pomidory, które różnią się przede wszystkim zastosowanymi przyprawami. Sam sposób ich wykonania nie różni się za bardzo od kiszenia ogórków. Do kiszenia pomidorów można dodać różne przyprawy i składniki, które nadadzą im wyjątkowego smaku i aromatu. Najczęściej stosowanymi przyprawami są liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, cebula, sól i cukier. Można również dodać suszone zioła, takie jak oregano, bazylia czy tymianek.

Przykładowy przepis na kiszone pomidory może wyglądać następująco:

  • 2 kg niedużych, twardych pomidorów
  • mała główka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 pęczek kopru z nasionami
  • ok. 1,5 l wody
  • 3 łyżki soli

Ilość pomidorów i innych dodatków, zależna jest oczywiście od tego, jak dużo słoików z kiszonymi pomidorami chcemy przygotować.

Inne składniki, które pojawiają się w przepisach, jeśli chodzi o kiszone pomidory to między innymi: cebula, kminek, liście porzeczki czy liście wiśni. Wariacji tego przepisu jest naprawdę dużo i oczywiście warto z nim eksperymentować i poszukiwać swoich smaków.

Jak ukisić pomidory na zimę?

Do kiszenia pomidorów na zimę najlepiej użyć słoików szklanych lub kamionkowych, które należy wcześniej wyparzyć w gorącej wodzie. Do każdego słoika wkładamy kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, odrobinę kopru. Następnie do słoika wkładamy pomidory, w taki sposób, aby nie zostawić wolnej przestrzeni między nimi. Po wypełnieniu słoików pomidorami zalewamy pomidory zalewą, tak aby pokryła je w całości. Następnie zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka z wodą. Woda powinna pokrywać słoiki co najmniej o 2 cm. Po zagotowaniu wody należy zmniejszyć ogień i gotować słoiki przez około 20-30 minut. Następnie wyjmujemy słoiki z wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Kiszone pomidory - do czego dodawać?

Zastosowań, jeśli chodzi o kiszone pomidory, może być naprawdę dużo. Poczynając od wszelkiego rodzaju zup kremów, przez sosy, nie tylko do pizzy, ale również dań mięsnych, wegetariańskich czy makaronów, aż po pasty kanapkowe i pasztety.

Jak przechowywać kiszone pomidory?

Kiszone pomidorki, jak większość kiszonych warzyw można spożywać od 4 do 10 miesięcy po przygotowaniu, ważne są jednak odpowiednie warunki ich przechowywania, które są kluczowe dla zachowania ich świeżości i smaku. Pomidory kiszone najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu najlepiej w piwnicy lub spiżarni. Najlepiej umieścić słoiki w szafkach, lub na półkach, aby chronić je przed bezpośrednim wpływem światła. Warto pamiętać, że po otwarciu słoika kiszonki tracą swoją świeżość i smak, dlatego najlepiej spożyć je możliwie szybko.

Polecane przepisy

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

1 godz Łatwy
Ogórki kiszone - jak zrobić?

Ogórki kiszone - jak zrobić?

1 godz Średni
Buraczki marynowane

Buraczki marynowane

1 godz 35 min Średni
Szczaw na zimę w słoiczkach

Szczaw na zimę w słoiczkach

24 min Łatwy
Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

45 min Łatwy
Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

2 godz 10 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

10 zalet jedzenia kiszonek
10 zalet jedzenia kiszonek
kiszenie kapusty w słoikach
Kiszenie kapusty w słoikach i w beczce. Jak ukisić kapustę na zimę?
kiszone ogórki
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Jak wekować słoiki krok po kroku? | Porady i inspiracje Winiary
Jak wekować słoiki krok po kroku?
Pomysły na przetwory| Przepisy Winiary
Zobacz pomysły na przetwory z letnich warzyw i owoców
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu