Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przechowywanie żywności w zamrażarce porady

Jak przechowywać żywność w zamrażarce? Jak robić to prawidłowo?

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Ogólne terminy przechowywania produktów po zamrożeniu:

  • zioła – do ok. 12 miesięcy
  • pieczywo – do 3 miesięcy
  • pierogi ruskie – do 6 miesięcy
  • pierogi z mięsem – do 3 miesięcy
  • grzyby – do 8 miesięcy
  • wędliny – do 3 miesięcy
  • owoce – do 10–12 miesięcy
  • ciastka – do 3–4 miesięcy
  • zupy i gulasze – do 3 miesięcy
  • warzywa takie jak marchewka, kukurydza, groszek,
  • papryka, szpinak, cieciorka, fasolki – do 10–12 miesięcy
  • kotlety – do 3–4 miesięcy
  • chuda wołowina – do 9 miesięcy
  • masło – do 6 miesięcy

Czego nie można mrozić? Poznaj produkty, których nie powinno się zamrażać

Produkty, których nie powinniśmy zamrażać:

  • dania, które nie są wystarczająco schłodzone; przed włożeniem potraw do zamrażalnika dobrze jest schłodzić je w lodówce;
  • produkty, które były wcześniej zamrożone; czyli jeśli rozmrozimy surowe mięso, to nie możemy zamrozić go ponownie, ale jeśli rozmrozimy np. Surową rybę i usmażymy ją, to wtedy możemy ją ponownie zamrozić;
  • warzywa i owoce, które zawierają dużo wody, np. arbuzy, sałaty, rzodkiewki, ogórki, pomidory (w czasie mrożenia tworzą się kryształki, które rozrywają strukturę); chyba że chcesz je wykorzystać np. do zblendowania na koktajl lub sos;
  • kremy budyniowe, bita śmietana itp.;
  • ugotowany makaron – po rozmrożeniu rozmięka i jest niesmaczny;
  • tłuczone ziemniaki – po rozmrożeniu są niesmaczne i suche;
  • surówki;
  • surowe jajka w skorupce – podczas mrożenia pękają;
  • ugotowane jajko;
  • potrawy z dodatkiem żelatyny – po rozmrożeniu mogą się rozpłynąć;
  • napoje gazowane w szkle – mogą wybuchnąć w zamrażalniku

Polecane artykuły

Jak przechowywać produkty w lodówce?
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Jak przechowywać żywność?
Jak przechowywać żywność?
Zero waste w kuchni
Zero waste w kuchni
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Jak przechowywać ryby?
Jak przechowywać ryby?
Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?
Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu