Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przechowywanie żywności w zamrażarce porady

Jak przechowywać żywność w zamrażarce? Jak robić to prawidłowo?

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Ogólne terminy przechowywania produktów po zamrożeniu:

  • zioła – do ok. 12 miesięcy
  • pieczywo – do 3 miesięcy
  • pierogi ruskie – do 6 miesięcy
  • pierogi z mięsem – do 3 miesięcy
  • grzyby – do 8 miesięcy
  • wędliny – do 3 miesięcy
  • owoce – do 10–12 miesięcy
  • ciastka – do 3–4 miesięcy
  • zupy i gulasze – do 3 miesięcy
  • warzywa takie jak marchewka, kukurydza, groszek,
  • papryka, szpinak, cieciorka, fasolki – do 10–12 miesięcy
  • kotlety – do 3–4 miesięcy
  • chuda wołowina – do 9 miesięcy
  • masło – do 6 miesięcy

Czego nie można mrozić? Poznaj produkty, których nie powinno się zamrażać

Produkty, których nie powinniśmy zamrażać:

  • dania, które nie są wystarczająco schłodzone; przed włożeniem potraw do zamrażalnika dobrze jest schłodzić je w lodówce;
  • produkty, które były wcześniej zamrożone; czyli jeśli rozmrozimy surowe mięso, to nie możemy zamrozić go ponownie, ale jeśli rozmrozimy np. Surową rybę i usmażymy ją, to wtedy możemy ją ponownie zamrozić;
  • warzywa i owoce, które zawierają dużo wody, np. arbuzy, sałaty, rzodkiewki, ogórki, pomidory (w czasie mrożenia tworzą się kryształki, które rozrywają strukturę); chyba że chcesz je wykorzystać np. do zblendowania na koktajl lub sos;
  • kremy budyniowe, bita śmietana itp.;
  • ugotowany makaron – po rozmrożeniu rozmięka i jest niesmaczny;
  • tłuczone ziemniaki – po rozmrożeniu są niesmaczne i suche;
  • surówki;
  • surowe jajka w skorupce – podczas mrożenia pękają;
  • ugotowane jajko;
  • potrawy z dodatkiem żelatyny – po rozmrożeniu mogą się rozpłynąć;
  • napoje gazowane w szkle – mogą wybuchnąć w zamrażalniku
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane przepisy

Wrap z pieczonym kurczakiem i Dressingiem 1000 wysp

Wrap z pieczonym kurczakiem i Dressingiem 1000 wysp

9 min Łatwy
Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

37 min Łatwy
Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

46 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

20 min Łatwy
Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

43 min Łatwy
Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Koniec z marnowaniem!

Dzięki kilku zasadom, ciekawym trikom i prostym patentom dowiesz się, jak nie marnować żywności. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Sprawdź

Polecane artykuły

Jak przechowywać produkty w lodówce? porady
Jak przechowywać produkty w lodówce?
1111_żywność-IMG_6546.jpg
Jak przechowywać żywność?
Przepisy zero waste
Zero waste w kuchni
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
1111_DSC_0611-866x573.jpg ZWZ WINIARY
Jak przechowywać ryby?
jak-przechowywać-warzywa-w-zimie-IMG_7029.jpg ZWZ WINIARY
Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu | WINIARY

Gotowanie bez marnowania

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź, jak Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. Dołącz do nas!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu