Czego nie można mrozić? Poznaj produkty, których nie powinno się zamrażać
Produkty, których nie powinniśmy zamrażać:
- dania, które nie są wystarczająco schłodzone; przed włożeniem potraw do zamrażalnika dobrze jest schłodzić je w lodówce;
- produkty, które były wcześniej zamrożone; czyli jeśli rozmrozimy surowe mięso, to nie możemy zamrozić go ponownie, ale jeśli rozmrozimy np. Surową rybę i usmażymy ją, to wtedy możemy ją ponownie zamrozić;
- warzywa i owoce, które zawierają dużo wody, np. arbuzy, sałaty, rzodkiewki, ogórki, pomidory (w czasie mrożenia tworzą się kryształki, które rozrywają strukturę); chyba że chcesz je wykorzystać np. do zblendowania na koktajl lub sos;
- kremy budyniowe, bita śmietana itp.;
- ugotowany makaron – po rozmrożeniu rozmięka i jest niesmaczny;
- tłuczone ziemniaki – po rozmrożeniu są niesmaczne i suche;
- surówki;
- surowe jajka w skorupce – podczas mrożenia pękają;
- ugotowane jajko;
- potrawy z dodatkiem żelatyny – po rozmrożeniu mogą się rozpłynąć;
- napoje gazowane w szkle – mogą wybuchnąć w zamrażalniku