Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak przechowywać produkty w lodówce? porady

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Okazuje się, że jest ona skonstruowana tak, aby dopasowywać temperaturę na każdej szufladzie oraz w drzwiach do konkretnych produktów. Odpowiednie przechowywanie żywności to także kwestia ergonomii i ułożenia poszczególnych produktów tak, aby można było wygodnie z nich korzystać. Jak przechowywać żywność w lodówce?

Porządek w lodówce 

Aby móc korzystać z lodówki w wygodny sposób, musi panować tam porządek. Produkty nie powinny być losowo wyłożone na półki, bo wówczas łatwo przeoczyć te, których termin ważności zbliża się do końca. 

Dlatego warto układać rzeczy w lodówce właśnie pod tym kątem, ale nie tylko. Należy także zwrócić uwagę na to, na której półce trzymać jaki rodzaj produktu!

Lodówkę należy dokładnie umyć raz na 2–3 miesiące, a raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie dobrze jest przemyć jej półki i ściany.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Przechowywanie żywności w lodówce

Podpisz półki lub naklej naklejki z podpowiedzią, gdzie powinny się znajdować poszczególne produkty. Półka, która jest na wysokości wzroku, niech będzie półką „ZJEDZ OD RAZU”. Umieść na niej produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia, które należy jak najszybciej zjeść, na przykład nabiał, posiłki do odgrzania, otwarte delikatne sery, roślinne pasty itd.

Niższa półka – „MASZ JESZCZE CZAS” – niech służy do przechowywania produktów z dłuższym terminem przydatności, bardziej wytrzymałych, hermetycznie zapakowanych.

Wybierz też osobną półkę dla surowego mięsa lub ryb.

Jaką temperaturę lubi żywność? 

Każdy typ jedzenia ma swoją ulubioną temperaturę i pod tym względem należy planować rozkład lodówki. 

Najlepsza temperatura dla konkretnych typów jedzenia to: 

  • suche produkty: 10 - 15 stopni, 
  • owoce i warzywa: 3 - 6 stopni, 
  • nabiał: 2 - 4 stopnie, 
  • mięso: ok. 2 stopnie, 
  • ryby, owoce morza: 0 - 1 stopień. 

Przechowywanie w lodówce: szuflady 

Szuflady, które najczęściej są na dole lodówki, idealnie sprawdzają się do przechowywania „TWARDZIELI”, czyli warzyw i owoców, jak np. marchewki, pietruszki, dynie, kapusty, selery, selery naciowe, cukinie, kalafior, brokuł itd. Panuje tam idealna temperatura, dzięki której produkty zachowują świeżość na dłużej. Wyściel to miejsce ręcznikiem papierowym, żeby mógł zbierać ewentualny nadmiar wilgoci.

Szufladę z „MIĘCZAKAMI” wyściel ręcznikiem papierowym i przechowuj w niej delikatne warzywa, grzyby i owoce, na przykład rzodkiewki, bakłażany, grzyby, owoce jagodowe itd.

Optymalna temperatura dla warzyw i owoców to ok. 3-6 stopni. Produkty, takie jak pomidory, cebula, czosnek czy większość owoców lepiej trzymać poza lodówką.

Przechowywanie w lodówce: górna półka 

Na samej górze panuje nieco wyższa temperatura, dlatego to tu powinny znaleźć się produkty mleczne - mleko, sery, jogurty, kefiry, maślanki, etc. To także dobre miejsce dla konfitur oraz dżemów. 

Przechowywanie w lodówce: środkowa półka 

Na środkowej półce powinny znaleźć się produkty, które najszybciej się psują, czyli przede wszystkim wędliny, biały ser (jego nie powinno się trzymać na samej górze), a także wszelkie produkty przetworzone oraz gotowe (takie jak sosy). 

To także dobre miejsce dla produktów już otwartych - warto zorganizować im osobny, przezroczysty pojemnik, aby trzymać wszystko w jednym miejscu i zużywać na bieżąco. 

Przechowywanie w lodówce: dolna półka 

Dolna półka w lodówce to miejsce, w którym panuje najniższa temperatura. To więc idealny kącik dla surowych mięs, owoców morza i ryb. Co więcej, dzięki temu, że to najniższa półka (poza zamkniętymi szufladami pod spodem), jeśli coś będzie kapać (np. podczas rozmrażania się albo niezauważonego psucia), nie ma ryzyka, że coś zaszkodzi innym produktom.

Co przechowywać w drzwiach lodówki? 

Drzwi lodówki to miejsce, w którym temperatura jest zmienna - podczas otwierania lekko wzrasta i ogólnie jest wyższa, niż w reszcie lodówki. Pozostaw tu miejsce dla pozostałych produktów, a także dla ziół które najlepiej przechowywać z końcówkami zanurzonym w szklanym słoiku z wodą. Wymieniaj wodę co 2 dni i pamiętaj, że wystarczy, jak same końcówki będą zanurzone.

Tutaj warto umieścić również przetwory, produkty, takie jak ketchup czy musztarda czy jajka. Jaja powinny być na drzwiach lodówki, ale w miejscu odseparowanym od innych produktów. Na drzwiach możesz przechowywać też tłoczone na zimno oleje roślinne, które muszą być trzymane w chłodzie.

Przechowywanie żywności w lodówce: produkty domowe 

Produkty przygotowywane w domu, czyli sosy, resztki obiadu czy pasty kanapkowe własnej roboty, najlepiej przechowywać w pojemnikach lub słoikach. Nie tylko zapewni to porządek, ale także zapobiegnie przenikaniu się zapachów. 

W przypadku wkładania do lodówki garnków, większych misek lub pucharków, warto zabezpieczyć je folią spożywczą lub specjalną silikonową przykrywką. 

Rozmrażane mięsa czy ryby warto trzymać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i dodatkowo przykryć folią spożywczą lub aluminiową. Dzięki temu woda nie będzie spływać na półki, a zapachy nie rozniosą się na inne produkty. 

Porządek w lodówce pozwala na wygodne korzystanie z niej i zużywanie lub przechowywanie produktów tak, aby nic się nie zepsuło i aby nie pominąć terminu przydatności do spożycia. 

Polecane przepisy

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

30 min Łatwy
Zapiekanka z czerstwego chleba

Zapiekanka z czerstwego chleba

55 min Łatwy
Jesienna sałatka a’la huzarska

Jesienna sałatka a’la huzarska

12 min Łatwy
Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

36 min Łatwy
Sycący garnek z mięsem mielonym

Sycący garnek z mięsem mielonym

40 min Łatwy
Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

1 godz 23 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Koniec z marnowaniem!

Dzięki kilku zasadom, ciekawym trikom i prostym patentom dowiesz się, jak nie marnować żywności. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Sprawdź

Polecane artykuły

Przechowywanie żywności w zamrażarce porady
Przechowywanie żywności w zamrażarce
1111_DSC_0611-866x573.jpg ZWZ WINIARY
Jak przechowywać ryby?
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
1111_żywność-IMG_6546.jpg
Jak przechowywać żywność?
jak-przechowywać-warzywa-w-zimie-IMG_7029.jpg ZWZ WINIARY
Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?
jak-przechowywać-owoce-IMG_4548.jpg  ZWZ WINIARY
Jak przechowywać owoce?
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu | WINIARY

Gotowanie bez marnowania

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź, jak Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. Dołącz do nas!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu