Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
jak-przechowywać-warzywa-w-zimie-IMG_7029.jpg ZWZ WINIARY

Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?

Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie? Proste! W Lodówce! To rzeczywiście dobre rozwiązanie, ale często na krótko. Warto wiedzieć coś więcej na temat przechowywania takiego rodzaju warzyw, zwłaszcza kiedy dysponujemy ich większą ilością, której nie przejemy w kilka dni. Taka wiedza będzie najbardziej przydatna, gdy mamy możliwość zakupu wysokiej jakości warzyw bezpośrednio od rolnika – ten zazwyczaj sprzedaje je na nawet 10 kg worki. Takiej ilości warzyw nie sposób przechowywać w lodówce, a i warunki w niej panujące nie zawsze sprzyjają zachowaniu przez nie świeżości na dłużej.

Warzywne ABC, czyli jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?

Warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka, seler czy burak, powinny być przechowywane w temperaturze 1-4oC. Lodówka byłaby dla nich idealna, jednak zazwyczaj szybko w niej wysychają, ze względu na małą wilgotność. Aby uniknąć wysychania warzyw, w lodówce przechowujemy je w specjalnych szufladach. Unikajmy jednak foliowych worków. Duże ilości takich warzyw warto przechowywać w nieogrzewanej piwnicy (zazwyczaj jest tam wystarczająca wilgotność, by zachowały swoje walory). Odpowiednie będą też inne miejsca, takie jak nieogrzewany garaż lub altanka ogródkowa. Należy jednak pamiętać, że poza temperaturą ważna jest odpowiednia wilgotność. Aby warzywa nie wysychały w takich pomieszczeniach, warto zasypać je wilgotnym piaskiem (na przykład w skrzynkach). Jeśli zauważymy, że piasek wysycha, trzeba go lekko zwilżyć wodą. Co ważne, warzywa, które przygotowujemy do zasypania nie powinny być myte.

A jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki nie lubią niskich temperatur, zatem lodówka nie będzie dla nich dobrym miejscem (ani też balkon, na którym mogą przemarznąć). Najlepiej przechowywać ziemniaki w piwnicy lub garażu. Jeśli nie mamy takiej możliwości, kupujmy mniejsze ilości (do bieżącej konsumpcji) i przechowujmy na przykład w kuchennej szafce, przesypane do drewnianej skrzynki.

Jak przechowywać topinambur?

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, nie jest tak wytrzymały jak warzywa korzeniowe, dlatego kupujmy go w mniejszych ilościach. Krótko można przechowywać do w lodówce lub innym chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli chcemy, aby zachował świeżość przez kilka miesięcy, koniecznie musimy wynieść go w chłodne miejsce i przechowywać zasypany piaskiem.

A jeśli macie swój własny topinambur w ogródku, na przyszłość pamiętajcie, że nie trzeba bulw wykopywać na zimę – pozostawione w gruncie przetrwają do wiosny z zachowaniem wszystkich walorów smakowych i zdrowotnych.

jak-przechowywać-warzywa-w-zimie-IMG_7023.jpg ZWZ WINIARYjak-przechowywać-warzywa-w-zimie-IMG_7029.jpg ZWZ WINIARY

Teraz, gdy już wiesz, jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste, sprawdź, jak pyszne dania możesz z nich wyczarować!

  • Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą
  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą
  • Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura
  • Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Autor: Agata

Polecane artykuły

Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni
Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni
Jak jeść i przechowywać awokado?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Jak przechowywać żywność?
Jak przechowywać żywność?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu