Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

0
49min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bulwa selera (0,5 kg po obraniu)
2 
Nieduże ziemniaki
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2  ząbków
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól i świeżo mielony pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Kurkuma
1  łyżeczka
Suszony tymianek
10  dag
Serek topiony śmietankowy
trochę
Sok z połówki cytryny
trochę
Łuskane orzechy włoskie
1  łyżka
Oliwa z oliwek lub inny ulubiony olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.14 g
Węglowodany
28.06 g
Tłuszcze
18.51 g
Wartość energetyczna
299.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
30 min
Piekarnik nastawiamy na 210 st. Seler obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, kurkumą, dodajemy suszony tymianek. Mieszamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pół godziny. W połowie czasu pieczenia mieszamy.
Krok 2
10 min
W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem posiekanych ząbków czosnku. Zalewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
Krok 3
7 min
Do podgotowanych ziemniaków dodajemy upieczony seler, gotujemy jeszcze chwilę. Do piekarnika wstawiamy orzechy włoskie (ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 6-7 min.
Krok 4
1 min
Odlewamy chochlę zupy do wyższego naczynia, kiksujemy z serkiem topionym, dodajemy z powrotem do garnka z zupą. Ponownie miksujemy.
Krok 5
1 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Na talerzach oprószamy gałką muszkatołową, dodajemy kawałki pieczonych orzechów włoskich. Skrapiamy oliwą lub innym olejem (u mnie słonecznikowy bio). Dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 1 z 5

Piekarnik nastawiamy na 210 st. Seler obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, kurkumą, dodajemy suszony tymianek. Mieszamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pół godziny. W połowie czasu pieczenia mieszamy.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 2 z 5

W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem posiekanych ząbków czosnku. Zalewamy wywarem, gotujemy 10 minut.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 3 z 5

Do podgotowanych ziemniaków dodajemy upieczony seler, gotujemy jeszcze chwilę. Do piekarnika wstawiamy orzechy włoskie (ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 6-7 min.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 4 z 5

Odlewamy chochlę zupy do wyższego naczynia, kiksujemy z serkiem topionym, dodajemy z powrotem do garnka z zupą. Ponownie miksujemy.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 5 z 5

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Na talerzach oprószamy gałką muszkatołową, dodajemy kawałki pieczonych orzechów włoskich. Skrapiamy oliwą lub innym olejem (u mnie słonecznikowy bio). Dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Drugoplanowy bohater tym razem w roli głównej! Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi to pyszny dowód na to, że z selera można zrobić dużo więcej, niż tylko wywar na zupę. Oczywiście seler we włoszczyźnie musi być, ale tę niezbyt urokliwą bulwę warto wykorzystać jako główny składnik zupy.

Tym razem krem przygotowałam z pieczonego selera. Gdybyśmy chcieli go piec w całości, zajęłoby nam to sporo czasu (jak będziecie mieli dłużą chwilę, warto to zrobić, taki pieczony seler to świetny pomysł na obiad). Gdy seler ma jednak trafić do zupy, pieczemy go pokrojonego w kostkę, co nie jest aż tak bardzo czasochłonne.

Seler jest bardzo łagodny w smaku. Aby zupa nabrała wyrazistości, dodaje się do niej gruszkę lub jabłko. Można też, tak jak ja tym razem, doprawić zupę sokiem z cytryny. Dodatkiem podkręcającym smak zupy jest także serek topiony, dzięki któremu krem nabrał także aksamitności.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi podałam z podpieczonymi orzechami włoskimi. To świetny dodatek do selerowej zupy. Orzechy można uprażyć na suchej patelni, ja jednak skorzystałam z nagrzanego już piekarnika.

Z podanej ilości składników otrzymacie 3 porcje zupy.

A jeśli szukasz innych sposobów na wykorzystanie serka topionego, sprawdź:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika