Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak prawidłowo przyrządzić pierożki na parze? porady

Jak prawidłowo przyrządzić pierożki na parze?

Chińskie pierożki na parze z mąki ryżowej to świetny pomysł na orientalny obiad, który będzie odmianą od codziennej klasyki. W ich przygotowanie trzeba jednak włożyć trochę pracy. Jak je przyrządzić, żeby efekt był idealny? Czy istnieje więcej niż jeden sposób na przygotowanie chińskich pierożków? Czy trzeba mieć specjalny bambusowy koszyk do gotowania na parze? Za chwilę poznacie odpowiedzi na te pytania.

Chińskie pierożki na parze – przygotowanie ciasta

Kluczowym elementem jest ciasto do pierożków, które w oryginale robi się z bezglutenowej mąki ryżowej bądź z mieszanki mąki ryżowej oraz skrobi ziemniaczanej. Jest to rodzaj ciasta parzonego, ponieważ mąki dodaje się do zagotowanej wcześniej w garnku wrzącej wody. Na sam koniec do gorącego ciasta dodaje się tłuszcz - w tym przypadku olej - po czym ostrożnie (ze względu na wysoką temperaturę ciasta) zagniata się je na podsypanej mąką ryżową stolnicy, aż będzie gładkie i jednolite. Warto dać mu odpocząć od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Zrobione w ten sposób ciasto na pierożki na parze będzie delikatne i elastyczne jednocześnie! W trakcie odpoczywania ciasta, można zabrać się za przygotowanie farszu.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jaki farsz do pierożków?

Jeśli chodzi o farsz, tu możemy dać upust własnej fantazji. Klasycznie przygotowywane są one z mięsem wieprzowym z dodatkiem szczypiorku, ale można dodać do nich również wołowinę czy kurczaka. Niektórzy robią farsz z mieszanki mięsa z krewetkami. Znane są także nadzienia wegetariańskie - warzywne lub z dodatkiem tofu! Chińskie pierożki na parze z warzywami stanowią idealny lekki obiad bądź kolację, ponieważ zawierają niewiele kalorii, natomiast chińskie pierożki z wołowiną na parze doskonale nadadzą się na bardziej konkretny posiłek. Nie można zapomnieć o przyprawach! W oryginale do farszu używa się takich dodatków, jak cebula, sos sojowy, świeży lub marynowany imbir, kolendra, cukier, ocet ryżowy oraz chili. Większość z tych produktów można dostać w sklepach internetowych bądź supermarketach w trakcie trwania azjatyckiego tygodnia. Oczywiście można również polegać na własnych umiejętnościach i użyć ulubionych przypraw, które mamy już w domu! 

Pierożki na parze - przepis

Podstawowy przepis na chińskie pierożki na parze, a właściwie na ciasto do nich wygląda następująco:

  • 200g mąki ryżowej,
  • 120g mąki ziemniaczanej,
  • 400g wody,
  • 25g oleju.

Wiemy już, jakie są proporcje na ciasto i jak je przygotować. Co dalej? Ciasto należy rozwałkować cienko, po czym wyciąć z niego kwadraty - jeśli chcemy, by nasze pierożki miały kształt okrągłych sakiewek - lub kółka za pomocą szklanki. W drugim przypadku pierożki sklejamy w podobny sposób, jak nasze polskie pierogi; mają przypominać półksiężyce. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Tak starannie zrobione pierogi na parze są już gotowe do dalszych kroków. 

Bambusowy koszyk - czy jest potrzebny?

Tradycyjnie, chińskie pierogi na parze przygotowuje się w woku, czyli specjalnej głębokiej patelni, do której wlewa się wodę, a gdy ta zacznie wrzeć, wkłada się do niej zamykany bambusowy parowar. To właśnie w nim kryją się nasze pierożki. Taki zestaw z pewnością jest ułatwieniem, jeśli chcemy przyrządzić chińskie pierożki, lecz nie jest on wymagany. Równie dobrze możemy skorzystać z metalowej wkładki do garnka do gotowania na parze lub metalowego sitka, których używamy do przygotowania pampuchów czy knedli. Trzeba jednak pamiętać, że pierożki z mąki ryżowej są bardzo delikatne, dlatego posmarowanie wspomnianej wkładki czy durszlaka olejem za pomocą pędzelka jest koniecznością. Wkładamy pierożki do sitka, a sitko do garnka z niewielką ilością gotującej się wody w środku. Pamiętajmy oczywiście o pokrywce! Gdy robimy chińskie pierogi na parze, przepis mówi, by gotować je przez dziesięć minut. Najlepiej smakują na ciepło. Upichcone z ciasta pozbawionego glutenu będą wręcz rozpływać się w ustach!

Sposób podania i dodatki

Jeśli posiadamy bambusowy parowar, pierożki można podawać bezpośrednio w nim bez wyciągania ich z koszyka; w innych przypadkach należy je ostrożnie przenieść na talerz, a w miseczce obok podać sos, w którym będzie można je maczać. Posypanie ich świeżymi ziołami będzie tworzyć apetyczną ozdobę, która doda im świeżości również w smaku. Sos można przygotować samemu, ale idealną propozycją do takiego posiłku jest sos orientalny chili z imbirem i kurkumą, którego słodko-pikantny smak będzie idealnym uzupełnieniem pierożków bez względu na rodzaj farszu.

Polecane przepisy

Polski pulled pork burger

Polski pulled pork burger

3 godz 30 min Średni
Kurczak parzony z warzywami

Kurczak parzony z warzywami

35 min Łatwy
Klopsy na parze gotowane

Klopsy na parze gotowane

50 min Łatwy
Kluski na parze nadziewane borówkami

Kluski na parze nadziewane borówkami

2 godz 18 min Łatwy
Udko w przyprawach z parowaru

Udko w przyprawach z parowaru

1 godz 50 min Łatwy
Kurczak gotowany na parze

Kurczak gotowany na parze

40 min Łatwy

Polecane artykuły

Czy brukselkę można gotować na parze?
Czy brukselkę można gotować na parze?
Z czym jeść bułeczki bao – 5 pomysłów porady
Z czym jeść bułeczki bao – 5 pomysłów
Pierogi z różnych zakątków świata
Pierogi z różnych zakątków świata
Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu