Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klopsy na parze gotowane
Dodaj do CookBook

Klopsy na parze gotowane

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mięso mielone
1 
Jajko
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Sos sojowy
0.5  pęczek
Szczypiorek
1  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.3 g
Wartość energetyczna
288.5 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
30.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klopsy na parze to smaczny i lekki posiłek mięsny, który perfekcyjnie nadaje się na obiad. Jest łatwy w przygotowaniu, a do jego wykonania potrzeba zaledwie kilku składników. Delikatne pulpeciki rozpływają się w ustach, szczególnie w towarzystwie aromatycznego, dosyć gęstego sosu. Zazwyczaj serwuje się je razem z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Mogą być także podawane bez wymienionych dodatków. Sprawdź krok po kroku, jak przygotować idealne klopsy z gotowanego mięsa.


Klasyczne polskie klopsy na parze

Pulpety gotowane na parze to klasyczny przepis na pożywny obiad, znany w wielu krajach świata. Do wykonania dania wykorzystuje się m.in. wysokiej jakości mięso mielone, najlepiej pochodzenia wieprzowego. Można wykorzystać zmieloną łopatkę, karkówkę lub schab bądź urozmaicić przepis stosując domieszki innych rodzajów mięs. Tradycyjnie, podobnie jak w przypadku kotletów mielonych, stosuje się zwykle mięso wieprzowe. Klopsy gotowane na parze są doceniane nie tylko za wyśmienity smak, ale również i lekkość. Nie są tak ciężkie, jak potrawy smażone, w związku z czym są odpowiednie także dla osób trzymających się restrykcyjnych zasad diety. Pulpeciki są dobre na każdą okazję - można je zaserwować na niedzielny obiad, podać jako kolację lub przygotować na spotkanie ze znajomymi. Warto pamiętać, aby tworzyć nieduże kuleczki. Najlepiej takie, które mają co najwyżej trzy centymetry średnicy.


Gotowane klopsy przepis na pyszne danie obiadowe

Do przygotowania potrawy dla dwóch osób potrzebne będzie kilkaset gramów mięsa mielonego, jedno jajko, zestaw przypraw oraz mąka ziemniaczana do obtaczania kulek. Dzięki temu klopsiki nie będą się ze sobą łączyć po włożeniu do wody. Jeśli preferujemy, możemy również zaopatrzyć się w pietruszkę lub szczypiorek, ewentualnie w oba warzywa. Przydadzą się nie tylko do dekorowania gotowej potrawy, ale także do urozmaicenia jej smaku. Zieleninę warto dokładnie posiekać i dodać do masy mięsnej, którą energicznie wymieszamy. Klopsy na parze nie powinny być gotowane zbyt długo. Wystarczy ok. 15 minut, aby były idealne. Pulpety gotowane na parze zbyt długo stają się po dłuższej chwili wodniste i mogą rozwarstwiać się w wodzie. Stąd też warto nastawić sobie stoper lub regularnie sprawdzać czas ich przygotowywania. Pulpeciki warto zaserwować wraz z sosem, którym polewamy mięsne kuleczki. Klopsy uwielbiają towarzystwo tłuczonych ziemniaczków, prażonej kaszy, a nawet ryżu. Są bardzo delikatne i aromatyczne, szczególnie jeśli doprawimy je pieprzem.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy masę
  • Krok 2

    5 min
    Natkę oraz szczypiorek siekamy
  • Krok 3

    3 min
    Do masy mięsnej dodajemy zieleninę oraz doprawiamy solą i pieprzem
  • Krok 4

    5 min
    Z masy formujemy klopsiki o średnicy około 3 cm
  • Krok 5

    20 min
    Układamy klopsiki w parowarze i gotujemy około 15-20 minut
Klopsy na parze gotowane

Krok 1 z 5

Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy masę

Klopsy na parze gotowane

Krok 2 z 5

Natkę oraz szczypiorek siekamy

Klopsy na parze gotowane

Krok 3 z 5

Do masy mięsnej dodajemy zieleninę oraz doprawiamy solą i pieprzem

Klopsy na parze gotowane

Krok 4 z 5

Z masy formujemy klopsiki o średnicy około 3 cm

Klopsy na parze gotowane

Krok 5 z 5

Układamy klopsiki w parowarze i gotujemy około 15-20 minut

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klopsy z kaszy jaglanej (pulpety)

    Klopsy z kaszy jaglanej (pulpety)

    47 min Łatwy
  • Klopsy w sosie chrzanowym

    Klopsy w sosie chrzanowym

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu