Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klopsy w sosie chrzanowym

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Karkówka
2 ząbków
Czosnek
1 
Cebula
1 
Bułka pszenna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 szklanka
Mleko
1 
Jajko
5 dag
Bułka tarta
1 trochę
Olej
0.5 l
Woda
0.5 łyżka
Smalec
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Chrzan tarty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
15.84 g
Wartość energetyczna
359.21 kcal
Węglowodany
23.04 g
Białko
29.91 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Bułkę moczymy w mleku. Czosnek i cebulkę drobno siekamy. Mięso mielimy.
Krok 2
10 min
Do mięsa dajemy jajko, wyciśniętą bułkę, czosnek z cebulką oraz przyprawy, wyrabiamy ciasto.
Krok 3
5 min
Z ciasta toczymy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej.
Krok 4
10 min
Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5
10 min
SOS: wodę gotujemy z kostką rosołową. Dodajemy starty chrzan. Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy mąkę (tylko nie rumienimy), podlewamy niewielką ilością wody i energicznie mieszamy.
Krok 6
5 min
Jak będzie gęstnieć, wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 2 minuty. Przygotowanym sosem zalewamy klopsy.
Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 1 z 6

Bułkę moczymy w mleku. Czosnek i cebulkę drobno siekamy. Mięso mielimy.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 2 z 6

Do mięsa dajemy jajko, wyciśniętą bułkę, czosnek z cebulką oraz przyprawy, wyrabiamy ciasto.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 3 z 6

Z ciasta toczymy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 4 z 6

Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 5 z 6

SOS: wodę gotujemy z kostką rosołową. Dodajemy starty chrzan. Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy mąkę (tylko nie rumienimy), podlewamy niewielką ilością wody i energicznie mieszamy.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 6 z 6

Jak będzie gęstnieć, wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 2 minuty. Przygotowanym sosem zalewamy klopsy.

Smaczne klopsiki w sosie chrzanowym to nasza propozycja na niedzielny obiad. Klopsy są pyszne same w sobie, ale sos chrzanowy wzbogaci ich smak o lekko pikantne nuty. Dzięki temu zyskujemy całość, która będzie świetnie smakować, pachnieć oraz wyglądać. Domownicy będą zachwyceni! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika