80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
29.6g / 34%
Węglowodany
22.6g / 26%
Tłuszcze
14.6g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Klopsy w sosie chrzanowym

(0)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Motorek70

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Karkówka
2  ząbków
1 
Cebula
1 
Bułka pszenna
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Mleko
1 
Jajko
5  dag
Bułka tarta
trochę
Olej
0.5  l
Woda
0.5  łyżka
Smalec
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Chrzan tarty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.61 g
Węglowodany
22.61 g
Tłuszcze
14.63 g
Wartość energetyczna
345.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smaczne klopsiki w sosie chrzanowym to nasza propozycja na niedzielny obiad. Klopsy są pyszne same w sobie, ale sos chrzanowy wzbogaci ich smak o lekko pikantne nuty. Dzięki temu zyskujemy całość, która będzie świetnie smakować, pachnieć oraz wyglądać. Domownicy będą zachwyceni! Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Bułkę moczymy w mleku. Czosnek i cebulkę drobno siekamy. Mięso mielimy.
Krok 2
10 min
Do mięsa dajemy jajko, wyciśniętą bułkę, czosnek z cebulką oraz przyprawy, wyrabiamy ciasto.
Krok 3
5 min
Z ciasta toczymy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej.
Krok 4
10 min
Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5
10 min
SOS: wodę gotujemy z kostką rosołową. Dodajemy starty chrzan. Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy mąkę (tylko nie rumienimy), podlewamy niewielką ilością wody i energicznie mieszamy.
Krok 6
5 min
Jak będzie gęstnieć, wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 2 minuty. Przygotowanym sosem zalewamy klopsy.
Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 1 z 6

Bułkę moczymy w mleku. Czosnek i cebulkę drobno siekamy. Mięso mielimy.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 2 z 6

Do mięsa dajemy jajko, wyciśniętą bułkę, czosnek z cebulką oraz przyprawy, wyrabiamy ciasto.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 3 z 6

Z ciasta toczymy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 4 z 6

Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 5 z 6

SOS: wodę gotujemy z kostką rosołową. Dodajemy starty chrzan. Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy mąkę (tylko nie rumienimy), podlewamy niewielką ilością wody i energicznie mieszamy.

Klopsy w sosie chrzanowym

Krok 6 z 6

Jak będzie gęstnieć, wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 2 minuty. Przygotowanym sosem zalewamy klopsy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika