Klopsy w sosie chrzanowym
55min
Łatwy
1
kostka
500
g
Karkówka
2
ząbków
1
Cebula
1
Bułka pszenna
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.5
szklanka
Mleko
1
Jajko
5
dag
Bułka tarta
trochę
Olej
0.5
l
Woda
0.5
łyżka
Smalec
1
łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2
łyżek
Chrzan tarty
.
Wartości odżywcze
Białko
29.69 g
Węglowodany
22.6 g
Tłuszcze
15.25 g
Wartość energetyczna
351.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Bułkę moczymy w mleku. Czosnek i cebulkę drobno siekamy. Mięso mielimy.
Krok 2
10 min
Do mięsa dajemy jajko, wyciśniętą bułkę, czosnek z cebulką oraz przyprawy, wyrabiamy ciasto.
Krok 3
5 min
Z ciasta toczymy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej.
Krok 4
10 min
Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5
10 min
SOS: wodę gotujemy z kostką rosołową. Dodajemy starty chrzan. Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy mąkę (tylko nie rumienimy), podlewamy niewielką ilością wody i energicznie mieszamy.
Krok 6
5 min
Jak będzie gęstnieć, wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 2 minuty. Przygotowanym sosem zalewamy klopsy.
Smaczne klopsiki w sosie chrzanowym to nasza propozycja na niedzielny obiad. Klopsy są pyszne same w sobie, ale sos chrzanowy wzbogaci ich smak o lekko pikantne nuty. Dzięki temu zyskujemy całość, która będzie świetnie smakować, pachnieć oraz wyglądać. Domownicy będą zachwyceni! Smacznego!
Komentarze 0