Pasta z suszonych pomidorów, szczególnie ta przygotowana w domu, to nie tylko oryginalny, słono-słodki smak, ale także bogactwo witamin i minerałów. Suszone pomidory zawierają sporo witaminy E, która jest uważana za eliksir młodości. Dodatkowo są one bogactwem witaminy K, która wspiera krzepnięcie krwi.
W suszonych pomidorach znajduje się też witamina C, która wspiera odporność oraz witamina B3, która odpowiada za prawidłowy metabolizm organizmu. Zawierają także sporo błonnika pokarmowego.
Drewniany taras, kubek gorącej herbaty lub orzeźwiającej lemoniady, ogrodowy, miękki fotel i widok na poranek lub popołudnie w słonecznej Toskanii. To właśnie opisuje smak pasty z suszonymi pomidorami.
Warzywne pasty kanapkowe to świetny sposób na przemycenie odrobiny witamin i składników odżywczych w tak prostych potrawach, jak kanapka czy tost.
Tak naprawdę smak pasty z suszonych pomidorów można łatwo modyfikować. Po dodaniu szczypty chili będzie ona miała bardziej meksykański charakter, a jeśli masę wzbogaci się odrobiną soku z cytryny, będzie to niezwykła, słodko-kwaśna propozycja.
Szybka i łatwa w przygotowaniu pasta z suszonymi pomidorami wymaga tylko kilku składników. Doskonały smak można uzyskać także dzięki wykorzystaniu oleju, w którym przechowywane są pomidory (jeśli kupujemy te w zalewie).
Aby przygotować najprostszą wersję pasty z suszonych pomidorów, potrzebne będzie:
Pomidory wystarczy zblendować na gładko z olejem i posypać pestkami dyni. Tak, to takie proste!
Tak przygotowana pasta z suszonymi pomidorami może być przechowywana w lodówce kilka dni (w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku). Będzie doskonałym dodatkiem do kanapek, zarówno na śniadanie, kolację, jak i przekąskę między głównymi posiłkami.
Przepis ten można dowolnie modyfikować, dodając do masy ulubione przyprawy, pestki, a także miękkie sery czy jogurty. Pasta dodatkowo lubi towarzystwo papryki oraz świeżych, siekanych ziół.
Dla miłośników zdrowego trybu życia i sposobu żywienia to idealna propozycja na pastę z suszonych pomidorów. Można ją podać na chlebie razowym, pumperniklu albo pełnoziarnistym toście.
Do przygotowania fit pasty z suszonych pomidorów potrzebne będą:
Najpierw należy ugotować soczewicę do miękkości, następnie wystudzić ją i zblendować na gładką masę razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Ten niezwykle prosty przepis to idealny sposób na dobre rozpoczęcie poranka.
Dla fanów pikanterii w kuchni pasta z suszonymi pomidorami także może być świetnym kulinarnym doświadczeniem. Wystarczy dodać do masy ulubioną ostrą przyprawę — może to być chili, pieprz cayenne lub klasyczna ostra papryka.
Świetnie sprawdzi się także świeża ostra papryczka, np. chili albo jalapeño lub dodatek większej ilości czosnku. Fani indyjskich smaków mogą dodatkowo sięgnąć po mielony lub świeży imbir, a miłośnicy polskiej kuchni - po stary, dobry chrzan. W każdej wersji taka pasta będzie smakować świetnie!