Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Przetwory 2023 nowy sezon ebook pdf

Pobierz PDF
Opuncje - czym są?

Opuncje - czym są?

Opuncja figowa to roślina o wielu wyjątkowych zastosowaniach. Jest doceniana w gastronomii już od wielu lat. Co ciekawe, z pestek tego owocu można uzyskać olejek, stanowiący ważny składnik kosmetyków. Co warto wiedzieć o opuncji do jedzenia? Skąd pochodzi ta roślina?

Opuncje figowe

Istotne jest to, że opuncja pochodzi z Meksyku, natomiast obecnie jest uprawiana w wielu krajach, w ciepłych klimatach. Została ona sprowadzona do Europy w XV wieku przez Krzysztofa Kolumba. Poza tym, roślina ta zaliczana jest do rodziny kaktusowatych. Sukulent uzyskać może nawet pięć metrów wysokości, a jego kwiaty są czerwone, żółte lub różowe. Jeśli chodzi o powierzchnię opuncji figowej, jest ona pokryta kolcami, które chronią ją przed utratą wody i zwierzętami. Dojrzałe owoce są twarde i okrągłe, przy czym chętnie wykorzystujemy je w kuchni. Można liczyć na wyjątkowy smak, który jest jednocześnie słodki i orzeźwiający. Okazuje się, że owoce opuncji zbiera się jedynie raz w roku, dlatego są niezwykle cenne.

Zastosowanie w kuchni

Pamiętajmy o tym, że owoce opuncji figowej jeść można także na surowo, bez żadnego przygotowania. Przed spożyciem trzeba obrać je ze skórki, co pozwala pozbyć się wszystkich kolców. Przepisów jest bardzo dużo, dlatego każdy znajdzie dla siebie to, co najbardziej lubi. Kiedy warto postawić na opuncje figowe? Smak opuncji doskonale komponuje się z wytrawnymi i słodkimi potrawami. Można ją dodać do sałatki z serem owczym i arbuzem. Dzięki temu zaskoczymy swoich gości na letnim przyjęciu, wzbudzając ich zachwyt ciekawymi smakami.

Kolejna propozycja to sałatka z selera i ananasa, do której warto dodać opuncję. To doskonała propozycja na lunch, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagającego smakosza. Na deser podać można galaretkę z owocami i opuncją. Deser podany w klasycznym pucharku to świetna przekąska do popołudniowej kawy!

Ciekawostki o opuncji

Co jeszcze warto wiedzieć o opuncji? Jest ona znana już od wielu lat i początkowo była cenną rośliną leczniczą. Największe uprawy znajdują się w Ameryce Centralnej i Południowej, przy czym z powodzeniem znajdziemy roślinę także w Ameryce Północnej. Do wzrostu wymaga ciepłego klimatu, dlatego w Europie specjalistami w uprawie stali się Włosi. Co ciekawe, opuncja do jedzenie cieszy się coraz większą popularnością w Australii, jednak tutaj rozwój rośliny jest dosyć problematyczny. Opuncja nazywana jest także figą indyjską lub kaktusową.

Niezwykle szerokie zastosowanie mają owoce opuncji figowej. Doświadczeni kucharze wskazują, że im mniejszy stopień przetworzenia, tym lepszy smak. Opuncje doskonale smakują na surowo i mogą występować w wielu kolorach - od zielonego, do czerwonego. Miąższ tego owocu jest słodki, soczysty i jednocześnie kwaskowaty. To sprawia, że stanowi świetne orzeźwienie w gorące dni. Nie należy obawiać się ostrych wypustek na zewnątrz owocu. Gdy już złapiemy opuncję pewnie, odcinamy końcówki i bardzo łatwo ściągamy skórkę.

Jak widać, owoce opuncji figowej bardzo dobrze pasują do sałatek różnego rodzaju, zarówno tworzonych na słodko, jak i na słono. Ponadto warto je dodawać do różnorodnych deserów z owocami. Każdy, kto wcześniej nie próbował tego przysmaku, powinien to zmienić. Opuncja do jedzenia zaskakuje wyrazistymi smakami i sprawia, że danie nabiera całkiem nowego charakteru.

Polecane przepisy

Zupa krem z marchewki z pomarańczą

Zupa krem z marchewki z pomarańczą

1 godz 3 min Łatwy
Mango lassi

Mango lassi

20 min Łatwy
Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

45 min Średni
Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

1 godz Łatwy
Chłodnik buraczkowy z mlekiem kokosowym

Chłodnik buraczkowy z mlekiem kokosowym

15 min Łatwy
Sałatka z melonem i rukolą

Sałatka z melonem i rukolą

25 min Łatwy

Polecane artykuły

Jackfruit - co to za owoc?
Jackfruit - co to za owoc?
Jak jeść papaję
Jak jeść papaję
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Jak wycisnąć sok z pomarańczy?
Jak wycisnąć sok z pomarańczy?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
12 egzotycznych przepisów, których musisz spróbować w domu, jeśli nie masz czasu na urlop!
12 egzotycznych przepisów, których musisz spróbować w domu, jeśli nie masz czasu na urlop!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu