Istotne jest to, że opuncja pochodzi z Meksyku, natomiast obecnie jest uprawiana w wielu krajach, w ciepłych klimatach. Została ona sprowadzona do Europy w XV wieku przez Krzysztofa Kolumba. Poza tym, roślina ta zaliczana jest do rodziny kaktusowatych. Sukulent uzyskać może nawet pięć metrów wysokości, a jego kwiaty są czerwone, żółte lub różowe. Jeśli chodzi o powierzchnię opuncji figowej, jest ona pokryta kolcami, które chronią ją przed utratą wody i zwierzętami. Dojrzałe owoce są twarde i okrągłe, przy czym chętnie wykorzystujemy je w kuchni. Można liczyć na wyjątkowy smak, który jest jednocześnie słodki i orzeźwiający. Okazuje się, że owoce opuncji zbiera się jedynie raz w roku, dlatego są niezwykle cenne.
Pamiętajmy o tym, że owoce opuncji figowej jeść można także na surowo, bez żadnego przygotowania. Przed spożyciem trzeba obrać je ze skórki, co pozwala pozbyć się wszystkich kolców. Przepisów jest bardzo dużo, dlatego każdy znajdzie dla siebie to, co najbardziej lubi. Kiedy warto postawić na opuncje figowe? Smak opuncji doskonale komponuje się z wytrawnymi i słodkimi potrawami. Można ją dodać do sałatki z serem owczym i arbuzem. Dzięki temu zaskoczymy swoich gości na letnim przyjęciu, wzbudzając ich zachwyt ciekawymi smakami.
Kolejna propozycja to sałatka z selera i ananasa, do której warto dodać opuncję. To doskonała propozycja na lunch, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagającego smakosza. Na deser podać można galaretkę z owocami i opuncją. Deser podany w klasycznym pucharku to świetna przekąska do popołudniowej kawy!
Co jeszcze warto wiedzieć o opuncji? Jest ona znana już od wielu lat i początkowo była cenną rośliną leczniczą. Największe uprawy znajdują się w Ameryce Centralnej i Południowej, przy czym z powodzeniem znajdziemy roślinę także w Ameryce Północnej. Do wzrostu wymaga ciepłego klimatu, dlatego w Europie specjalistami w uprawie stali się Włosi. Co ciekawe, opuncja do jedzenie cieszy się coraz większą popularnością w Australii, jednak tutaj rozwój rośliny jest dosyć problematyczny. Opuncja nazywana jest także figą indyjską lub kaktusową.
Niezwykle szerokie zastosowanie mają owoce opuncji figowej. Doświadczeni kucharze wskazują, że im mniejszy stopień przetworzenia, tym lepszy smak. Opuncje doskonale smakują na surowo i mogą występować w wielu kolorach - od zielonego, do czerwonego. Miąższ tego owocu jest słodki, soczysty i jednocześnie kwaskowaty. To sprawia, że stanowi świetne orzeźwienie w gorące dni. Nie należy obawiać się ostrych wypustek na zewnątrz owocu. Gdy już złapiemy opuncję pewnie, odcinamy końcówki i bardzo łatwo ściągamy skórkę.
Jak widać, owoce opuncji figowej bardzo dobrze pasują do sałatek różnego rodzaju, zarówno tworzonych na słodko, jak i na słono. Ponadto warto je dodawać do różnorodnych deserów z owocami. Każdy, kto wcześniej nie próbował tego przysmaku, powinien to zmienić. Opuncja do jedzenia zaskakuje wyrazistymi smakami i sprawia, że danie nabiera całkiem nowego charakteru.