Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Przetwory 2023 nowy sezon ebook pdf

Pobierz PDF
Ocet ryżowy - do jakich dań go dodawać?

Ocet ryżowy - do jakich dań go dodawać?

Ocet ryżowy w orientalnej kuchni odgrywa ważną rolę i wykorzystywany jest w niej od niepamiętnych czasów. Warto jednak wiedzieć, że ten wyjątkowy składnik stał się popularny także i w całej Europie. Choć dla wielu z nas, ocet ten może brzmieć dość egzotycznie, to jednak znajduje on szerokie zastosowanie nie tylko w azjatyckiej kuchni. Wobec tego, co wyróżnia ocet ryżowy i do jakich dań można go dodawać?

Czym jest ocet ryżowy?

Nie da się ukryć, że zwykły, spirytusowy ocet jest nam wszystkim świetnie znany. Wykorzystujemy go głównie do zakwaszania dań. Niemniej popularny stał się ocet winny czy balsamiczny, który stanowi świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek. Jednak ocet ryżowy wydaję się nam być dość "tajemniczy". Okazuje się jednak, że jest to produkt wyjątkowo uniwersalny, który powstał ponad 3 tysiące lat temu w odległych Chinach. Choć to właśnie ten kraj uważa się za jego kolebkę, to jednak bardzo szybko pojawił się również na talerzach Japończyków. Sam proces powstawania octu ryżowego dzieli się na kilka etapów:

  • wyselekcjonowanie ziarna ryżu są poddawane obróbce cieplnej;
  • uprażone ziarenka są następnie poddawane fermentacji, a uprzednio miesza się je z wodą.

Po ukończeniu procesu fermentacji ocet ryżowy jest przelewany do buteleczek i gotowy do spożycia. Warto zauważyć, że smak tego produktu może się również w zależności od regionu, w którym on powstaje. Dla przykładu, ocet ryżowy z Chin ma wyjątkowo cierpki smak, zaś produkowany w Japonii jest nieco łagodniejszy i słodszy.

Ocet ryżowy - do czego można go dodać?

Wiele osób może się zastanawiać, do czego ocet ryżowy pasuje? Okazuje się, że nie jest on zarezerwowany tylko dla dań kuchni azjatyckiej. Z powodzeniem możemy wykorzystać go także w "swojskich" przepisach, gdzie świetnie się sprawdzi.

 

Ocet ryżowy jako dodatek do dań azjatyckich

Ocet ryżowy - do czego można go dodać? To pytanie może pojawić się w głowie każdego z nas, kto trzyma w ręku niewielką buteleczkę produktu. Nietrudno się domyślić, że będzie on idealnie pasował do dań kuchni Dalekiego Wschodu. Powszechnie ocet ten wykorzystuje się podczas przygotowania ryżu do sushi, a także do marynowanych ryb. Ocet ryżowy jest także podstawą sosu słodko kwaśnego, który uzupełnia np. dania z krewetek. Produktem tym można również skropić azjatyckie sałatki czy smażony makaron ryżowy z warzywami.

 

Ocet ryżowy w daniach kuchni polskiej

Zgodnie z tym, co zostało już wspomniane, ocet ryżowy znajduje zastosowanie także w kuchni polskiej. Jest on łagodniejszy i delikatniejszy w smaku niż powszechnie stosowany ocet spirytusowy. Dzięki swoim walorom, nie musimy martwić się, że zdominuje on pozostałe składniki. Ocet ryżowy świetnie skomponuje się z tradycyjną surówką z białej i czerwonej kapusty. Można nim także skropić gotowane warzywa i smażone mięsa.

Ocet ryżowy - zastosowanie

Ocet ryżowy i jego zastosowanie jest wyjątkowo szerokie. Możemy przygotować smakowite warzywa phad thai z serem tofu, a także dodać go do grillowanego bakłażana. Co ciekawe, jeśli przygotowywane przez nas surówki pozbawione są wyrazistego smaku, wówczas skropienie ich octem ryżowym będzie jednym z najlepszych rozwiązań. Możemy także wykorzystać ocet ryżowy podczas przygotowania sosów na grilla czy do sałatek lub zmieszać go z gotowymi produktami. Za każdym razem ocet ryżowy doda naszym daniom wyrazistości i lekko kwaśnego posmaku. Warto się jednak o tym samodzielnie przekonać!

Polecane przepisy

Sałatka z truskawkami i octem balsamicznym

Sałatka z truskawkami i octem balsamicznym

8 min Łatwy
Sałatka z grillowanego bakłażana

Sałatka z grillowanego bakłażana

55 min Łatwy
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej

1 godz 30 min Łatwy
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

1 godz 9 min Średni
Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

2 godz 52 min Średni
Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

20 min Łatwy

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Ocet jabłkowy – sposób na obierki
Ocet jabłkowy – sposób na obierki
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Jak gotować komosę ryżową
Jak gotować komosę ryżową
Jak ugotować makaron sojowy
Jak ugotować makaron sojowy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu