Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak przygotować kluski żelazne w domu? porady

Jak przygotować kluski żelazne w domu?

Kluski żelazne cieszą się największą popularnością w województwie łódzkim. Ze względu na ich kolor nazywa się je także kluskami szarymi. Potrawa ta została wyróżniona wpisaniem jej na unijną listę produktów tradycyjnych. Kluski można podawać okraszone skwarkami i zrumienioną cebulką, lub jako dodatek do obiadu.

Jaki jest główny składnik przepisu na kluski żelazne?

Nie bez powodu to właśnie w województwie łódzkim można spotkać się z tą potrawą. To właśnie te rejony Polski są zagłębiem upraw ziemniaków, które są głównym składnikiem żelaznych klusek. Kluski można przygotować na dwa sposoby: z ziemniaków surowych lub ugotowanych. Wykorzystanie surowych ziemniaków wpływa na charakterystyczny kolor klusek. Są one także smaczniejsze niż kluski z ziemniaków wcześniej ugotowanych.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kluski żelazne - przepis

Składniki na kluski żelazne:

  • ziemniaki - 1,5 kg (najlepiej wykorzystać odmiany mączyste),
  • mąka pszenna - 150 g,
  • mąka ziemniaczana - 50 g,
  • jajko,
  • sól.

Wykonanie żelaznych klusek:

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Należy je obrać oraz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie należy dodać odrobinę soli, wymieszać oraz odstawić na bok, aby ziemniaki puściły wodę. Gdy w naczyniu pojawi się woda, należy ją odlać przy pomocy drobnego sitka lub ściereczki.
  • Oprócz wody, z ziemniaków uwalnia się także skrobia ziemniaczana. Po odstawieniu odlanej wody, skrobia powinna zebrać się na dnie naczynia. Należy ją zebrać oraz dodać do przygotowanych wcześniej, startych ziemniaków. Pozostałą wodę można wylać.
  • Do przygotowanej masy z ziemniaków należy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wbić surowe jajko. Następne całość należy dokładnie wymieszać, aby masa uzyskała zwartą, jednolitą masę. Jeśli jest taka potrzeba, można dosypać więcej mąki.

Kluski żelazne kładzione gotuje się w dużym garnku z osoloną wodą. Do formowania klusek wykorzystuje się kuchenną łyżkę. Kluski wrzuca się do gotującej wody. Po około 5 minutach można je wyciągać przy pomocy łyżki cedzakowej.

Dodatkowe porady

  • Gdy masa ziemniaczana będzie zbyt rzadka, kluski będą się rozpadać po wrzuceniu ich do gorącej wody. Najlepiej jest sprawdzić, czy masa jest dosyć gęsta, wrzucając początkowo tylko jedną kluskę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
  • Starte ziemniaki muszą zostać bardzo dobrze odciśnięte, aby masa nie była zbyt rzadka. Gęstość masy można sprawdzić, wbijając w nią łyżkę. W odpowiednio gęstej masie, łyżka nie będzie się przewracać.
  • Do żelaznych klusek najlepiej sprawdzą się ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, np. jutrzenka, bryza, mazur, gracja lub finezja.
  • Przepis na kluski żelazne można zmieniać na różne sposoby. Szczególnie warta uwagi jest ich wersja na słodko. Można je podawać wraz z jogurtem i domowym musem z owoców lub z cukrem pudrem i cynamonem.
  • Nie trzeba się martwić, jeśli potrawa nie zostanie zjedzona pierwszego dnia. Na drugi dzień można podać odsmażone kluski wraz ze zeszkloną cebulką lub podsmażonym bocznym. Do tej wersji klusek świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty.

Z czym podawać żelazne kluski ziemniaczane?

Szare kluski doskonale sprawdzają się w duecie z kapustą w różnej formie, np. kapustą zasmażaną, bigosem, surówką z kapusty kiszonej lub z kapustą włoską. Ponadto, kluski będą dobrze smakować z warzywnymi daniami jednogarnkowymi lub gulaszem.

Można je także podawać jako danie obiadowe, w formie klusek żelaznych z mięsem. Doskonale pasują do kotletów schabowych, pieczeni, bitek, klopsików, smażonego kurczaka, grillowanego indyka lub duszonej kaczki. W zasadzie, żelazne kluski sprawdzą się z każdym daniem mięsnym. 

Szare kluski

Szare kluski

16 min Łatwy
Szare kluski z kurkami

Szare kluski z kurkami

23 min Łatwy
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

29 min Łatwy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

24 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

20 min Łatwy
Kluski śląskie z farszem mięsnym

Kluski śląskie z farszem mięsnym

1 godz 25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

kluski śląskie
Co zrobić, żeby kluski śląskie nie były twarde ani gumowate?
kluski śląskie
Co zrobić, żeby kluski śląskie miały ładniejszy kolor?
Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki
Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki?
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane?
Ziemniaki na 5 sposobów
Ziemniaki na 5 sposobów
5 dań, w których nie może zabraknąć sosu pieczeniowego
5 dań, w których nie może zabraknąć sosu pieczeniowego
Zobacz więcej artykułów
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu