Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak przygotować i jeść karczochy? porady

Jak przygotować i jeść karczochy?

Sposób gotowania i spożywania karczocha nie przychodzi nam do głowy na pierwszy rzut oka. Z tego powodu wiele osób boi się go przyrządzać, a nawet zamawiać w restauracji. Karczoch to tak naprawdę niedojrzały kwiatostan ostu. Jego liście pokrywają puszysty środek zwany dławikiem, który znajduje się na mięsistym rdzeniu, zwanym sercem karczocha. Przygotowanie go nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Z pewnością warto spróbować!

Jak smakuje karczoch i które części są jadalne?

Karczoch jest delikatnie orzechowy w smaku, a jednocześnie charakterystycznie cierpki i lekko gorzkawy. Serce karczocha jest całkowicie jadalne, a do tego niezwykle smaczne. Włóknisty dławik jemy tylko w przypadku bardzo młodych karczochów. Zazwyczaj wydrążamy go po ugotowaniu i wyrzucamy. Usuwamy też zewnętrzne, twarde liście. Poza sercem karczocha jemy też jego wewnętrzne liście i łodygę.

Jak przygotować karczochy?

Wiele osób zastanawia się, jak przygotować karczochy do jedzenia. Nie jest to oczywiste na pierwszy rzut oka. Najłatwiejszym sposobem na przyrządzenie tego warzywa jest gotowanie. Obierz wszystkie twarde, zewnętrzne liście karczocha. Następnie przytnij koniec łodygi. Wystarczy odciąć tylko kawałek, który zwykle jest wyschnięty i twardy. Łodyga jest całkowicie jadalna i po ugotowaniu ma przyjemną, mięsistą konsystencję. Aby przyspieszyć gotowanie, możemy obrać z niej skórkę. Następnie delikatnie nacinamy łodygę. Karczochy po przekrojeniu zaczynają szybko brązowieć. Aby temu zapobiec, można posmarować przecięte powierzchnie karczocha sokiem z cytryny. Dzięki temu ograniczymy utlenianie, a tym samym brązowienie karczocha.

Pamiętaj, aby odciąć 2-3 cm z górnej części karczocha, tak aby miał płaski wierzchołek z kilkoma rzędami spiczastych liści po bokach. Odetnij ostre końcówki pozostawionych liści przy pomocy noża lub nożyc kuchennych. Liście również natrzyj obficie sokiem z cytryny. Tak przygotowane karczochy gotuj przez 35-45 minut, aż zmiękną. Możesz je też przygotować na parze, aby zachowały jeszcze więcej aromatu. Karczoch jest gotowy do jedzenia, gdy można łatwo obrać zewnętrzne liście, a widelec z łatwością wchodzi w łodygę.

Jak jeść karczochy?

Wewnętrzne liście, które zostały na karczochu, są na tyle miękkie, że z powodzeniem mogą być spożywane w całości razem z sercami i łodygami. To właśnie serca karczochów i łodygi są najbardziej aromatycznymi częściami karczocha. Gotowane karczochy możesz podawać z roztopionym masłem i solą lub wybranym sosem, na przykład holenderskim lub tatarskim.

Dobrym pomysłem będzie też pokrojenie ugotowanych już karczochów w kostkę i wykorzystanie ich do przygotowania wybranego dania. Niezawodne w tym wypadku będą wyśmienita sałatka z karczochami lub pyszne danie jednogarnkowe, takie jak aromatyczne risotto. Wypróbuj naszą wersję tego dania z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami. Zaskakująco pysznym pomysłem jest też karczoch na pizzy. To dobry sposób, aby zapoznać się z tym warzywem.

Karczochy świetnie nadają się do przygotowania pożywnych zup. Zupy z karczochem są nie tylko sycące, ale też wyjątkowo smaczne. Możesz dorzucić karczochy do swojej ulubionej zupy jarzynowej albo przygotować wyśmienitą zupę krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką.

Jeśli nie chcemy sami gotować karczochów, w każdym większym sklepie możemy kupić karczochy w zalewie, na przykład w oleju. Dobrze sprawdzą się one w większości przepisów. Dobrym wyborem są też karczochy marynowane, które same w sobie mogą stanowić pyszną przystawkę.

Wiesz już jak przyrządzić i jak jeść karczochy. Zainspiruj się naszymi przepisami na dania z tym smacznym warzywem i przygotuj pyszny posiłek!

Polecane przepisy

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

1 godz Średni
Risotto z karczochem

Risotto z karczochem

33 min Łatwy
Faszerowane bataty z warzywami

Faszerowane bataty z warzywami

1 godz 30 min Średni
Leczo warzywne

Leczo warzywne

50 min Łatwy
Zupa krem z bakłażana

Zupa krem z bakłażana

55 min Łatwy
Wegetariański pasztet z soczewicy

Wegetariański pasztet z soczewicy

1 godz 37 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

5 pysznych przepisów wegetariańskich
5 pysznych przepisów wegetariańskich
Zupy w diecie wegetariańskiej
Zupy w diecie wegetariańskiej
Które warzywa mają najwięcej witamin?
Które warzywa mają najwięcej witamin?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu