Nie od dawna wiadomo, że warzywa i owoce powinny być głównym składnikiem diety, ponieważ dzięki zawartości m.in. cennych minerałów i witamin korzystnie wpływają nie tylko na działanie układu pokarmowego, lecz także prawidłowy rozwój i funkcjonowanie całego organizmu. Dodatkowo warzywa dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, mającego bezpośredni wpływ na przyswajanie pokarmu i pracę jelit. Ponadto jarzyny obfitują w antyoksydanty redukujące wolne rodniki i przeciwdziałające występowaniu wielu groźnych chorób, jak miażdżyca, udar mózgu czy zaćma starcza. Przygotowując porcję ulubionych warzyw, warto wiedzieć, które z nich dostarczają najwięcej ważnych dla zdrowia witamin.
Jak nie kochać pomidorów za ich lekko słodki smak, cudowny aromat i soczysty miąższ? Jednak oprócz licznych walorów smakowych warto je spożywać również z innych powodów. Przede wszystkim są źródłem wielu witamin, w tym C, A, E, beta-karotenu, błonnika pokarmowego oraz bezcennego likopenu – organicznego związku chemicznego, mającego działanie m.in. antynowotworowe, zapobiegające miażdżycy czy rozwoju innych chorób sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, więcej likopenu zawierają pomidory po obróbce termicznej i z dodatkiem oliwy, dlatego warto spożywać domowej roboty keczup czy włoski krem pomidorowy z bazylią.
Jej właściwości lecznicze były znane już w czasach starożytnych. Niewielkie zielone listki kryją w sobie bowiem prawdziwą skarbnicę wielu niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych. Pod względem zawartości niemal wszystkich witamin nie ma sobie równych, dlatego przez wielu jest zaliczana do grupy najzdrowszych warzyw na świecie. Rukiew najlepiej smakuje na surowo, a umyte i osuszone liście warto dodawać do sałatek, surówek oraz jako dodatek na kanapki.
W medycynie ludowej cebula była uważana za lek niemal doskonały. Leczono nią niektóre nowotwory, blizny, wszelkie stany zapalne, ukąszenia owadów, kaszel, katar, wrzody, a nawet kaca. Duża dawka witamin (m.in. C, A, B6, E, K), minerałów oraz substancji bakteriobójczych sprawia, że cebula może nas wspomóc przy takich schorzeniach, jak cukrzyca, żylaki, trądzik, czyraki czy zapalenie dróg oddechowych. Warto ją spożywać zwłaszcza na surowo, dodając do kanapek, sałatek czy surówek obiadowych.
Po podzieleniu na mniejsze różyczki kwiaty brokułu przypominają miniaturowe drzewka. Warzywo to jest wyśmienitym składnikiem pożywnych zup, gęstych kremów czy zapiekanek jarzynowych. Niewielkie brokułowe kawałki można także smażyć pod przykryciem na maśle z odrobiną drobno siekanego czosnku i chili, a już po kilka minutach mamy doskonały, chrupiący dodatek do pieczonych lub duszonych potraw mięsnych. Zielone różyczki oprócz wyśmienitego smaku wyróżniają się także dużą zawartością witamin B, C, K oraz wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, ponieważ (podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych) zawierają sulforafan – który nie tylko działa silnie przeciwnowotworowo, lecz także chroni organizm m.in. przed nadciśnieniem, chorobami stawów czy zapaleniem błony śluzowej żołądka.