Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Które warzywa mają najwięcej witamin? - artykuł Winiary

Które warzywa mają najwięcej witamin?

Warzywa i owoce odgrywają niezwykle ważną rolę w codziennej diecie człowieka. Aby zachować zdrowie, witalność i odpowiednią sylwetkę, warto opierać na nich każdy posiłek. Gotowane, duszone, surowe czy jedynie zblanszowane warzywa dostarczają organizmowi wielu niezbędnych pierwiastków. A które z nich mają najwięcej witamin?

Dlaczego warto jeść warzywa?

Nie od dawna wiadomo, że warzywa i owoce powinny być głównym składnikiem diety, ponieważ dzięki zawartości m.in. cennych minerałów i witamin korzystnie wpływają nie tylko na działanie układu pokarmowego, lecz także prawidłowy rozwój i funkcjonowanie całego organizmu. Dodatkowo warzywa dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, mającego bezpośredni wpływ na przyswajanie pokarmu i pracę jelit. Ponadto jarzyny obfitują w antyoksydanty redukujące wolne rodniki i zmniejszające ryzyko występowania wielu groźnych chorób, jak miażdżyca, udar mózgu czy zaćma starcza. Przygotowując porcję ulubionych warzyw, warto wiedzieć, które z nich dostarczają najwięcej ważnych dla zdrowia witamin. 

Słodkie pomidory – źródło likopenu

Jak nie kochać pomidorów za ich lekko słodki smak, cudowny aromat i soczysty miąższ? Jednak oprócz licznych walorów smakowych warto je spożywać również z innych powodów. Przede wszystkim są źródłem wielu witamin, w tym C, A, E, beta-karotenu, błonnika pokarmowego oraz bezcennego likopenu – organicznego związku chemicznego, który zmniejsza ryzyko m.in. chorób nowotworowych, miażdżycy czy rozwoju innych chorób sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, więcej likopenu zawierają pomidory po obróbce termicznej i z dodatkiem oliwy, dlatego warto spożywać domowej roboty keczup czy włoski krem pomidorowy z bazylią.

Niepozorna rukiew wodna – źródło witamin

Jej właściwości odżywcze były znane już w czasach starożytnych. Niewielkie zielone listki kryją w sobie bowiem prawdziwą skarbnicę wielu niezbędnych dla zdrowia substancji. Pod względem zawartości niemal wszystkich witamin nie ma sobie równych, dlatego przez wielu jest zaliczana do grupy najzdrowszych warzyw na świecie. Rukiew najlepiej smakuje na surowo, a umyte i osuszone liście warto dodawać do sałatek, surówek oraz jako dodatek na kanapki. 

Swojska cebula – według wierzeń najlepsza na kaszel i katar

W medycynie ludowej cebula była uważana za lek niemal doskonały. Wierzono, że doskonale sprawdzi się przy niektórych nowotworach, zmniejszy widoczność blizn, złagodzi wszelkie stany zapalne, ukąszenia owadów, kaszel, katar, wrzody, a nawet kaca. Duża dawka witamin (m.in. C, A, B6, E, K), minerałów oraz substancji bakteriobójczych sprawia, że cebula może nas wspomóc przy takich schorzeniach, jak cukrzyca, żylaki, trądzik, czyraki czy zapalenie dróg oddechowych. Warto ją spożywać zwłaszcza na surowo, dodając do kanapek, sałatek czy surówek obiadowych.

Wyjątkowy brokuł - warzywo, które zmniejsza ryzyko chorób

Po podzieleniu na mniejsze różyczki kwiaty brokułu przypominają miniaturowe drzewka. Warzywo to jest wyśmienitym składnikiem pożywnych zup, gęstych kremów czy zapiekanek jarzynowych. Niewielkie brokułowe kawałki można także smażyć pod przykryciem na maśle z odrobiną drobno siekanego czosnku i chili, a już po kilka minutach mamy doskonały, chrupiący dodatek do pieczonych lub duszonych potraw mięsnych. Zielone różyczki oprócz wyśmienitego smaku wyróżniają się także dużą zawartością witamin B, C, K oraz wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, ponieważ (podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych) zawierają sulforafan – który zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, nadciśnienia, choroby stawów czy zapalenia błony śluzowej żołądka.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

ciasta z warzywami
Pyszne ciasta z dodatkiem warzyw
warzywa do ryby po grecku
Jakie warzywa dodać do ryby po grecku?
zupa szpinakowa z botwinką ZWZ WINIARY
Zupy oczyszczające - czyli na czym polega Souping
1111_warzywne-zupy-dla-niemowląt-IMG_0096-866x577.jpg ZWZ WINIARY
Warzywne zupy dla niemowlaka na 5 sposobów
jak blanszować warzywa ZWZ WINIARY
Jak blanszować warzywa
botwinka z fasolą ZWZ WINIARY
Proste triki na przygotowanie zup ze świeżych warzyw
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu