Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Które warzywa mają najwięcej witamin? - artykuł Winiary

Które warzywa mają najwięcej witamin?

Warzywa i owoce odgrywają niezwykle ważną rolę w codziennej diecie człowieka. Aby zachować zdrowie, witalność i odpowiednią sylwetkę, warto opierać na nich każdy posiłek. Gotowane, duszone, surowe czy jedynie zblanszowane warzywa dostarczają organizmowi wielu niezbędnych pierwiastków. A które z nich mają najwięcej witamin?

Dlaczego warto jeść warzywa?

Nie od dawna wiadomo, że warzywa i owoce powinny być głównym składnikiem diety, ponieważ dzięki zawartości m.in. cennych minerałów i witamin korzystnie wpływają nie tylko na działanie układu pokarmowego, lecz także prawidłowy rozwój i funkcjonowanie całego organizmu. Dodatkowo warzywa dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, mającego bezpośredni wpływ na przyswajanie pokarmu i pracę jelit. Ponadto jarzyny obfitują w antyoksydanty redukujące wolne rodniki i zmniejszające ryzyko występowania wielu groźnych chorób, jak miażdżyca, udar mózgu czy zaćma starcza. Przygotowując porcję ulubionych warzyw, warto wiedzieć, które z nich dostarczają najwięcej ważnych dla zdrowia witamin. 

Słodkie pomidory – źródło likopenu

Jak nie kochać pomidorów za ich lekko słodki smak, cudowny aromat i soczysty miąższ? Jednak oprócz licznych walorów smakowych warto je spożywać również z innych powodów. Przede wszystkim są źródłem wielu witamin, w tym C, A, E, beta-karotenu, błonnika pokarmowego oraz bezcennego likopenu – organicznego związku chemicznego, który zmniejsza ryzyko m.in. chorób nowotworowych, miażdżycy czy rozwoju innych chorób sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, więcej likopenu zawierają pomidory po obróbce termicznej i z dodatkiem oliwy, dlatego warto spożywać domowej roboty keczup czy włoski krem pomidorowy z bazylią.

Niepozorna rukiew wodna – źródło witamin

Jej właściwości odżywcze były znane już w czasach starożytnych. Niewielkie zielone listki kryją w sobie bowiem prawdziwą skarbnicę wielu niezbędnych dla zdrowia substancji. Pod względem zawartości niemal wszystkich witamin nie ma sobie równych, dlatego przez wielu jest zaliczana do grupy najzdrowszych warzyw na świecie. Rukiew najlepiej smakuje na surowo, a umyte i osuszone liście warto dodawać do sałatek, surówek oraz jako dodatek na kanapki. 

Swojska cebula – według wierzeń najlepsza na kaszel i katar

W medycynie ludowej cebula była uważana za lek niemal doskonały. Wierzono, że doskonale sprawdzi się przy niektórych nowotworach, zmniejszy widoczność blizn, złagodzi wszelkie stany zapalne, ukąszenia owadów, kaszel, katar, wrzody, a nawet kaca. Duża dawka witamin (m.in. C, A, B6, E, K), minerałów oraz substancji bakteriobójczych sprawia, że cebula może nas wspomóc przy takich schorzeniach, jak cukrzyca, żylaki, trądzik, czyraki czy zapalenie dróg oddechowych. Warto ją spożywać zwłaszcza na surowo, dodając do kanapek, sałatek czy surówek obiadowych.

Wyjątkowy brokuł - warzywo, które zmniejsza ryzyko chorób

Po podzieleniu na mniejsze różyczki kwiaty brokułu przypominają miniaturowe drzewka. Warzywo to jest wyśmienitym składnikiem pożywnych zup, gęstych kremów czy zapiekanek jarzynowych. Niewielkie brokułowe kawałki można także smażyć pod przykryciem na maśle z odrobiną drobno siekanego czosnku i chili, a już po kilka minutach mamy doskonały, chrupiący dodatek do pieczonych lub duszonych potraw mięsnych. Zielone różyczki oprócz wyśmienitego smaku wyróżniają się także dużą zawartością witamin B, C, K oraz wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, ponieważ (podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych) zawierają sulforafan – który zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, nadciśnienia, choroby stawów czy zapalenia błony śluzowej żołądka.

Polecane artykuły

Pyszne ciasta z dodatkiem warzyw
Pyszne ciasta z dodatkiem warzyw
Jakie warzywa dodać do ryby po grecku?
Jakie warzywa dodać do ryby po grecku?
Zupy oczyszczające - czyli na czym polega Souping
Zupy oczyszczające - czyli na czym polega Souping
Warzywne zupy dla niemowlaka na 5 sposobów
Warzywne zupy dla niemowlaka na 5 sposobów
Jak blanszować warzywa
Jak blanszować warzywa
Proste triki na przygotowanie zup ze świeżych warzyw
Proste triki na przygotowanie zup ze świeżych warzyw
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu