Kalafior romanesco to warzywo o wyjątkowym kolorze oraz kształcie. Znacznie różni się on od standardowego, białego kalafiora. Przede wszystkim odmiana romanesco występuje w intensywnie zielonej barwie. Można powiedzieć, że jest to unikalne połączenie kalafiora z brokułem. Dodatkowo, jego główka stanowi zwartą bryłę, z licznymi wypustkami. Jak można wywnioskować z nazwy, ta odmiana kalafiora pochodzi z Włoch, gdzie odkryto ją w XVI wieku. Jednocześnie kalafior romanesco przez wiele lat nie był warzywem spopularyzowanym. Obecnie jednak tendencja ta ulega wyraźnej zmianie, a coraz więcej osób interesuje się tą unikalną odmianą kalafiora.
Kalafior romanesco - jak gotować? - to pytanie może pojawić się w głowach wielu osób, które mają po raz pierwszy styczność z tym wyjątkowym warzywem. Warto jednak zauważyć, że przygotowanie kalafiora romanesco niczym nie różni się od sposobu przygotowania kalafiora tradycyjnego lub brokułów. Na samym początku wystarczy:
Następnie romanesco kalafior powinien zostać poddany obróbce cieplnej. Można go gotować na parze, smażyć lub piec. Wybór w tym momencie zależy od nas.
Kalafior romanesco - przepisy
Kalafior romanesco - przepisy to prawdziwa skarbnica pomysłów na to, jakie dania można z tego warzywa przyrządzić. Z uwagi na niską kaloryczność oraz przyjemny smak kalafiora, świetnie sprawdza się on w formie przekąsek, zup i sałatek. Wobec tego, jakie są najpopularniejsze przepisy na jego wykorzystanie?
Kalafior romanesco - przepis na sałatkę to kultowe danie, które dodatkowo jest proste w przygotowaniu. Potrzebne nam będą:
Sposób przygotowania:
Kalafior romanesco powinien zostać ugotowany na parze i pokrojony na mniejsze kawałeczki. W osobnej miseczce trzeba wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz czosnek i tymianek. Do dużej miski wrzucamy ugotowanego kalafiora, pomidorki, pokrojonego ogórka oraz cebulę. Całość polewamy uprzednio przygotowanym dressingiem i dekorujemy pestkami dyni!
Zupa z kalafiora romanesco jest smaczna, pożywna i uniwersalna. Świetnie sprawdzi się na obiad oraz na kolację. Do jej przygotowania potrzebne będą:
Sposób przygotowania:
Marchewka, por i ziemniaki powinny zostać pokrojone w drobną kostkę. Następnie, w dużym garnku należy je podsmażyć na łyżce oliwy lub masła klarowanego. Całość należy zalać wodą i gotować do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Kolejno dorzucamy kawałki kalafiora romanesco i gotujemy przez kolejne 15 minut. Dodajemy przyprawy i całość blendujemy na gładką masę. Tuż przed podaniem zupy - kremu można posypać ją posiekaną natką pietruszki i delektować się jej aksamitnym, wyjątkowym smakiem!