Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Przetwory 2023 nowy sezon ebook pdf

Pobierz PDF
Kalafior romanesco - jakie dania przygotować z jego udziałem?

Kalafior romanesco - jakie dania przygotować z jego udziałem?

Kalafior jest bardzo popularnym warzywem w Polsce. Nie tylko może on stanowić podstawę wielu zup, ale także zastępować produkty mięsne w diecie wegetariańskiej. Jednocześnie kalafior jest także świetna i niskokaloryczna przekąską, która dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Jednak odmiana romanesco nie jest jeszcze tak do końca znana! Wobec tego, czym wyróżnia się kalafior romanesco i do jakich dań można go wykorzystać?

Czym jest kalafior romanesco?

Kalafior romanesco to warzywo o wyjątkowym kolorze oraz kształcie. Znacznie różni się on od standardowego, białego kalafiora. Przede wszystkim odmiana romanesco występuje w intensywnie zielonej barwie. Można powiedzieć, że jest to unikalne połączenie kalafiora z brokułem. Dodatkowo, jego główka stanowi zwartą bryłę, z licznymi wypustkami. Jak można wywnioskować z nazwy, ta odmiana kalafiora pochodzi z Włoch, gdzie odkryto ją w XVI wieku. Jednocześnie kalafior romanesco przez wiele lat nie był warzywem spopularyzowanym. Obecnie jednak tendencja ta ulega wyraźnej zmianie, a coraz więcej osób interesuje się tą unikalną odmianą kalafiora.

Kalafior romanesco - jak gotować?

Kalafior romanesco - jak gotować? - to pytanie może pojawić się w głowach wielu osób, które mają po raz pierwszy styczność z tym wyjątkowym warzywem. Warto jednak zauważyć, że przygotowanie kalafiora romanesco niczym nie różni się od sposobu przygotowania kalafiora tradycyjnego lub brokułów. Na samym początku wystarczy:

  • usunąć zbędne liście, by została sama główka kalafiora;
  • pokroić warzywo na mniejsze części.

Następnie romanesco kalafior powinien zostać poddany obróbce cieplnej. Można go gotować na parze, smażyć lub piec. Wybór w tym momencie zależy od nas.

Kalafior romanesco - przepisy

Kalafior romanesco - przepisy to prawdziwa skarbnica pomysłów na to, jakie dania można z tego warzywa przyrządzić. Z uwagi na niską kaloryczność oraz przyjemny smak kalafiora, świetnie sprawdza się on w formie przekąsek, zup i sałatek. Wobec tego, jakie są najpopularniejsze przepisy na jego wykorzystanie?

 

Sałatka z kalafiorem romanesco

Kalafior romanesco - przepis na sałatkę to kultowe danie, które dodatkowo jest proste w przygotowaniu. Potrzebne nam będą:

  • kalafior romanesco;
  • pomidorki koktajlowe;
  • ogórek;
  • pestki dyni;
  • czerwona cebula;
  • oliwa z oliwek;
  • sok z cytryny;
  • tymianek i czosnek.

Sposób przygotowania:

Kalafior romanesco powinien zostać ugotowany na parze i pokrojony na mniejsze kawałeczki. W osobnej miseczce trzeba wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz czosnek i tymianek. Do dużej miski wrzucamy ugotowanego kalafiora, pomidorki, pokrojonego ogórka oraz cebulę. Całość polewamy uprzednio przygotowanym dressingiem i dekorujemy pestkami dyni!

 

Zupa z kalafiora romanesco

Zupa z kalafiora romanesco jest smaczna, pożywna i uniwersalna. Świetnie sprawdzi się na obiad oraz na kolację. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • kalafior romanesco;
  • ziemniaki;
  • marchewka;
  • por;
  • kurkuma, gałka muszkatołowa, sól i pieprz;
  • natka pietruszki - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Marchewka, por i ziemniaki powinny zostać pokrojone w drobną kostkę. Następnie, w dużym garnku należy je podsmażyć na łyżce oliwy lub masła klarowanego. Całość należy zalać wodą i gotować do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Kolejno dorzucamy kawałki kalafiora romanesco i gotujemy przez kolejne 15 minut. Dodajemy przyprawy i całość blendujemy na gładką masę. Tuż przed podaniem zupy - kremu można posypać ją posiekaną natką pietruszki i delektować się jej aksamitnym, wyjątkowym smakiem!

Polecane przepisy

Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z masłem i bułką tartą

30 min Łatwy
Brokuł i kalafior w cieście – warzywny popcorn

Brokuł i kalafior w cieście – warzywny popcorn

23 min Łatwy
Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

28 min Łatwy
Zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka kalafiorowa

1 godz 15 min Łatwy
Kotleciki z brokuła i kalafiora

Kotleciki z brokuła i kalafiora

45 min Łatwy
Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

1 godz 20 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak ugotować kalafior?
Jak ugotować kalafior?
Jak blanszować warzywa
Jak blanszować warzywa
5 pomysłów na zupę kalafiorową
5 pomysłów na zupę kalafiorową
Jak mrozić kalafior?
Jak mrozić kalafior?
Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?
Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?
Jak ugotować brokuły?
Jak ugotować brokuły?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu