Zanim odpowiemy na pytanie, jak mrozić kalafiora, opowiemy nieco o przygotowaniu tego warzywa do mrożenia. Najważniejsze jest, aby do mrożenia wybrać jak najświeższe i jak najładniejsze warzywo. Jeśli kalafior ma już pierwsze oznaki psucia, nie nadaje się do mrożenia. W sklepie wybieraj zatem wyłącznie te główki, które nie mają żadnych przebarwień. Przed mrożeniem dokładnie umyj kalafior i pozwól mu w pełni wyschnąć lub osusz go za pomocą ręcznika papierowego. Ponieważ kalafiory mają stosunkowo spore rozmiary, raczej nie uda Ci się zamrozić tego warzywa w całości. Rozdrobnij zatem główkę na mniejsze różyczki, w zależności do tego, jak planujesz wykorzystać później rozmrożonego kalafiora. Jeśli potrzebujesz warzywa do placków czy zup, mniejsze różyczki będą praktyczniejsze. Kalafior do panierowania czy jako dodatek do obiadu powinien być mrożony w nieco większych częściach.
Wiele osób zastanawia się, jak zamrozić kalafior na zimę, aby zachował oryginalny smak i nie zmieniał koloru. Rozmrażany kalafior często traci bowiem ładną białą barwę i staje się nieapetycznie siny. Chociaż można zamrozić to warzywo bezpośrednio po umyciu i osuszeniu, to w celu zachowania najlepszego wyglądu mrożonki, kalafiora warto przed mrożeniem zblanszować. Blanszowanie polega na krótkotrwałym gotowaniu warzyw. W przypadku różyczek kalafiora wystarczające będzie około 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Po zblanszowaniu, warzywo należy szybko schłodzić, najlepiej umieszczając je w lodowatej wodzie (na około 2 minuty). Blanszowanie doprowadzi do dezaktywacji enzymów, które zmieniają barwę, smak i teksturę mrożonych warzyw. Natomiast szybkie schładzanie nie dopuszcza do utraty pożądanej chrupkości kalafiora. Po wyjęciu różyczek z zimnej wody, należy jak najdokładniej osuszyć je i zapakować do foliowych woreczków.
Pamiętaj:
Skoro wiesz już, jak mrozić kalafior na zimę tak, by zachował smak i konsystencję, sprawdź również, jak prawidłowo go rozmrażać, aby nie tracić tych walorów. Jeśli kalafior chcesz wykorzystać do ugotowania zupy, możesz wrzucić go bezpośrednio do wody, bez rozmrażania. Jeżeli jednak z mrożonych różyczek chcesz przygotować na przykład wegetariańskie kotlety, koniecznie rozmroź kalafiora w temperaturze pokojowej lub w lodówce, a następnie osusz. Nie zaleca się rozmrażać kalafiora w kuchence mikrofalowej. Nie wolno też mrozić ponownie raz rozmrożonego warzywa.
Wiedząc jak mrozić kalafiora na zimę, możesz zastanawiać się jeszcze, do czego wykorzystać zgromadzone zapasy. Mrożony kalafior świetnie sprawdzi się: