Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Przetwory 2023 nowy sezon ebook pdf

Pobierz PDF
Jak mrozić kalafior?

Jak mrozić kalafior?

Kalafior jest warzywem z gatunku liściasto-kapustnych. Nadaje się do przygotowywania zup, wegetariańskich kotletów czy sałatek. Co więcej, można bez problemu mrozić go na zimę, aby był dostępny w kuchni przez cały rok. Sprawdź, jak mrozić kalafior, aby zachował swoje właściwości, wygląd i strukturę!

Jak mrozić kalafiora? - przygotowanie

Zanim odpowiemy na pytanie, jak mrozić kalafiora, opowiemy nieco o przygotowaniu tego warzywa do mrożenia. Najważniejsze jest, aby do mrożenia wybrać jak najświeższe i jak najładniejsze warzywo. Jeśli kalafior ma już pierwsze oznaki psucia, nie nadaje się do mrożenia. W sklepie wybieraj zatem wyłącznie te główki, które nie mają żadnych przebarwień. Przed mrożeniem dokładnie umyj kalafior i pozwól mu w pełni wyschnąć lub osusz go za pomocą ręcznika papierowego. Ponieważ kalafiory mają stosunkowo spore rozmiary, raczej nie uda Ci się zamrozić tego warzywa w całości. Rozdrobnij zatem główkę na mniejsze różyczki, w zależności do tego, jak planujesz wykorzystać później rozmrożonego kalafiora. Jeśli potrzebujesz warzywa do placków czy zup, mniejsze różyczki będą praktyczniejsze. Kalafior do panierowania czy jako dodatek do obiadu powinien być mrożony w nieco większych częściach.

Jak mrozić kalafior, aby nie siniał - blanszowanie

Wiele osób zastanawia się, jak zamrozić kalafior na zimę, aby zachował oryginalny smak i nie zmieniał koloru. Rozmrażany kalafior często traci bowiem ładną białą barwę i staje się nieapetycznie siny. Chociaż można zamrozić to warzywo bezpośrednio po umyciu i osuszeniu, to w celu zachowania najlepszego wyglądu mrożonki, kalafiora warto przed mrożeniem zblanszować. Blanszowanie polega na krótkotrwałym gotowaniu warzyw. W przypadku różyczek kalafiora wystarczające będzie około 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Po zblanszowaniu, warzywo należy szybko schłodzić, najlepiej umieszczając je w lodowatej wodzie (na około 2 minuty). Blanszowanie doprowadzi do dezaktywacji enzymów, które zmieniają barwę, smak i teksturę mrożonych warzyw. Natomiast szybkie schładzanie nie dopuszcza do utraty pożądanej chrupkości kalafiora. Po wyjęciu różyczek z zimnej wody, należy jak najdokładniej osuszyć je i zapakować do foliowych woreczków.

Pamiętaj:

  • kalafior możesz zblanszować również w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny - to dodatkowo zabezpieczy kolor warzywa i poprawi jego smak,
  • im lepiej osuszysz kalafior przed mrożeniem, tym lepiej warzywo będzie smakowało po rozmrożeniu,
  • kalafiora możesz przed mrożeniem dodatkowo schłodzić w lodówce - taki zabieg również poprawia smak mrożonego warzywa,
  • mrożone kalafiory zużyj w ciągu 12 miesięcy.

Rozmrażanie mrożonego kalafiora

Skoro wiesz już, jak mrozić kalafior na zimę tak, by zachował smak i konsystencję, sprawdź również, jak prawidłowo go rozmrażać, aby nie tracić tych walorów. Jeśli kalafior chcesz wykorzystać do ugotowania zupy, możesz wrzucić go bezpośrednio do wody, bez rozmrażania. Jeżeli jednak z mrożonych różyczek chcesz przygotować na przykład wegetariańskie kotlety, koniecznie rozmroź kalafiora w temperaturze pokojowej lub w lodówce, a następnie osusz. Nie zaleca się rozmrażać kalafiora w kuchence mikrofalowej. Nie wolno też mrozić ponownie raz rozmrożonego warzywa.

Do czego wykorzystać mrożone kalafiory?

Wiedząc jak mrozić kalafiora na zimę, możesz zastanawiać się jeszcze, do czego wykorzystać zgromadzone zapasy. Mrożony kalafior świetnie sprawdzi się:

  • jako składnik warzywnej zupy,
  • jako baza do kotletów jarskich,
  • jako spód do pizzy,
  • jako dodatek do obiadu (z bułką tartą),
  • jako sos z kalafiora, musztardy, mleka kokosowego, soku z cytryny i przypraw.

Polecane przepisy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

28 min Łatwy
Sałatka z brokuła, jajek i papryki

Sałatka z brokuła, jajek i papryki

16 min Łatwy
Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

17 min Łatwy
Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

22 min Łatwy
Zapiekanka z brokułami i ziemniakami

Zapiekanka z brokułami i ziemniakami

58 min Łatwy
Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

55 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności
Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności
Jak ugotować kalafior?
Jak ugotować kalafior?
Jak ugotować brokuły?
Jak ugotować brokuły?
Jak mrozić warzywa na zimowe zupy
Jak mrozić warzywa na zimowe zupy
Czy i jak można zamrozić pasztet?
Czy i jak można zamrozić pasztet?
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu