Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić żurawinę na zimę porady

Jak zrobić żurawinę na zimę?

Żurawina znana jest już od wielu lat. Kiedyś stosowano ją jako lek na wiele dolegliwości (choroby wątroby, wrzody żołądka oraz dolegliwości związane z układem moczowym). Żurawina chętnie wykorzystywana jest w kuchni, zarówno jako świeże lub suszone owoce, sok lub konfitura. Ma słodko-kwaśny smak pasujący zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych.

Żurawina na zimę

Żurawinę w słoiku można zrobić na dwa sposoby: z pasteryzowaniem lub bez pasteryzowania dżemu. Wykonanie żurawiny na zimę bez pasteryzowania pozwala zachować jej wszystkie dobroczynne substancje. Część wartości odżywczych zawsze ulatuje podczas pasteryzowania. Zrobienie żurawiny do słoików bez pasteryzowania jest możliwe jedynie po dodaniu dużej ilości cukru. To właśnie cukier jest odpowiedzialny za odpowiednią konserwację produktu i możliwość długiego przechowywania.

Przepis na żurawinę bez pasteryzowania

Do tego przepisu potrzebna jest jedynie żurawina i cukier w proporcji 1:1 (a więc na 1 kg żurawiny potrzebny jest 1 kg cukru). Owoce należy dokładnie obejrzeć i usunąć wszelkie zanieczyszczenia (listki i gałązki) oraz zmiażdżone lub podgnite owoce. Nie wolno myć żurawiny, ponieważ nieodpowiednio osuszona może sfermentować. Po oczyszczeniu owoców należy przetrzeć je papierowym ręcznikiem, w celu usunięcia ewentualnym zabrudzeń. Następnie owoce należy zmielić w maszynce do mięsa (mielić tak długo, aż cząstki owoców osiągną odpowiednią wielkość). Zmieloną żurawinę należy wymieszać z cukrem oraz odstawić w chłodne, suche miejsce na 3-4 dni. Należy pamiętać o jej codziennym mieszaniu, aby owoce nieprzerwanie łączyły się z cukrem. Po upływie 4 dni, przetwory z żurawiny są gotowe, można je przełożyć do słoików i zakręcić. Jak wspomniano wcześniej, konfitury nie trzeba pasteryzować, dodany wcześniej cukier odpowiednio ją zakonserwuje.

Jak zrobić żurawinę do słoików z pasteryzowaniem?

Drugim sposobem na przetwory z żurawiny jest pasteryzowanie owoców. W tym przypadku oprócz żurawiny (500 g), cukru (3/4 szklanki) potrzebna jest także woda (1/3 szklanki) oraz skórka i sok z połowy cytryny.

Podobnie jak w pierwszym przepisie, żurawinę należy oczyścić z zanieczyszczeń i uszkodzonych owoców. Owoce można swobodnie umyć. Do garnka należy dodać wodę i cukier, całość wymieszać i gotować przez parę minut. Gdy powstanie z tego gęsty syrop, należy dodać wszystkie owoce i dusić je przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną pękać i puszczać soki należy dodać sok i startą skórkę z cytryny. Konfiturę należy gotować tak długo, aż większość wody odparuje. Następnie, jeszcze gorącą przełożyć do słoików, zakręcić i postawić dnem do góry. Tak przygotowaną żurawinę z słoikach należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Do czego podawać żurawinę?

Żurawina pasuje do wielu potraw, zarówno dań słodkich jak i wytrawnych. Jest bardzo popularna w rejonie górskim, gdzie dżem żurawinowy podaje się z grillowanymi oscypkami. Świetnie smakuje także z mięsem (wieprzowiną, drobiem i dziczyzną). Kwaśny smak konfitury z żurawiny przełamuje tłustość pieczeni i pasztetów. W Stanach Zjednoczonych popularny jest sos żurawinowy, podawany jako dodatek do pieczonego indyka. Można go także wykorzystać jako dodatek do gęsich udek lub jako w farszu do gęsi. Konfitura z żurawiny pasuje także do makreli lub śledzia.

Żurawina może być stosowana także jako dodatek do sałatek, wypieków i deserów oraz naparów i napojów. W tym przypadkach stosuje się świeże lub suszone owoce. 

Polecane przepisy

Truskawki w syropie

Truskawki w syropie

1 godz 30 min Łatwy
Sok z aronii na zimę

Sok z aronii na zimę

47 min Łatwy
Powidła śliwkowo-czekoladowe

Powidła śliwkowo-czekoladowe

2 godz 39 min Łatwy
Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

1 godz 45 min Łatwy
Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

28 min Łatwy
Karmelizowane jabłka

Karmelizowane jabłka

40 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Żurawina – odpowiednia uprawa i sposoby przechowywania
Żurawina – odpowiednia uprawa i sposoby przechowywania
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Jak zrobić powidła śliwkowe?
Jak zrobić powidła śliwkowe?
Kiszenie kapusty w słoikach i w beczce. Jak ukisić kapustę na zimę?
Kiszenie kapusty w słoikach i w beczce. Jak ukisić kapustę na zimę?
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu