Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić żurawinę na zimę porady

Jak zrobić żurawinę na zimę?

Żurawina znana jest już od wielu lat. Kiedyś stosowano ją jako lek na wiele dolegliwości (choroby wątroby, wrzody żołądka oraz dolegliwości związane z układem moczowym). Żurawina chętnie wykorzystywana jest w kuchni, zarówno jako świeże lub suszone owoce, sok lub konfitura. Ma słodko-kwaśny smak pasujący zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych.

Żurawina na zimę

Żurawinę w słoiku można zrobić na dwa sposoby: z pasteryzowaniem lub bez pasteryzowania dżemu. Wykonanie żurawiny na zimę bez pasteryzowania pozwala zachować jej wszystkie dobroczynne substancje. Część wartości odżywczych zawsze ulatuje podczas pasteryzowania. Zrobienie żurawiny do słoików bez pasteryzowania jest możliwe jedynie po dodaniu dużej ilości cukru. To właśnie cukier jest odpowiedzialny za odpowiednią konserwację produktu i możliwość długiego przechowywania.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Przepis na żurawinę bez pasteryzowania

Do tego przepisu potrzebna jest jedynie żurawina i cukier w proporcji 1:1 (a więc na 1 kg żurawiny potrzebny jest 1 kg cukru). Owoce należy dokładnie obejrzeć i usunąć wszelkie zanieczyszczenia (listki i gałązki) oraz zmiażdżone lub podgnite owoce. Nie wolno myć żurawiny, ponieważ nieodpowiednio osuszona może sfermentować. Po oczyszczeniu owoców należy przetrzeć je papierowym ręcznikiem, w celu usunięcia ewentualnym zabrudzeń. Następnie owoce należy zmielić w maszynce do mięsa (mielić tak długo, aż cząstki owoców osiągną odpowiednią wielkość). Zmieloną żurawinę należy wymieszać z cukrem oraz odstawić w chłodne, suche miejsce na 3-4 dni. Należy pamiętać o jej codziennym mieszaniu, aby owoce nieprzerwanie łączyły się z cukrem. Po upływie 4 dni, przetwory z żurawiny są gotowe, można je przełożyć do słoików i zakręcić. Jak wspomniano wcześniej, konfitury nie trzeba pasteryzować, dodany wcześniej cukier odpowiednio ją zakonserwuje.

Jak zrobić żurawinę do słoików z pasteryzowaniem?

Drugim sposobem na przetwory z żurawiny jest pasteryzowanie owoców. W tym przypadku oprócz żurawiny (500 g), cukru (3/4 szklanki) potrzebna jest także woda (1/3 szklanki) oraz skórka i sok z połowy cytryny.

Podobnie jak w pierwszym przepisie, żurawinę należy oczyścić z zanieczyszczeń i uszkodzonych owoców. Owoce można swobodnie umyć. Do garnka należy dodać wodę i cukier, całość wymieszać i gotować przez parę minut. Gdy powstanie z tego gęsty syrop, należy dodać wszystkie owoce i dusić je przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną pękać i puszczać soki należy dodać sok i startą skórkę z cytryny. Konfiturę należy gotować tak długo, aż większość wody odparuje. Następnie, jeszcze gorącą przełożyć do słoików, zakręcić i postawić dnem do góry. Tak przygotowaną żurawinę z słoikach należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Do czego podawać żurawinę?

Żurawina pasuje do wielu potraw, zarówno dań słodkich jak i wytrawnych. Jest bardzo popularna w rejonie górskim, gdzie dżem żurawinowy podaje się z grillowanymi oscypkami. Świetnie smakuje także z mięsem (wieprzowiną, drobiem i dziczyzną). Kwaśny smak konfitury z żurawiny przełamuje tłustość pieczeni i pasztetów. W Stanach Zjednoczonych popularny jest sos żurawinowy, podawany jako dodatek do pieczonego indyka. Można go także wykorzystać jako dodatek do gęsich udek lub jako w farszu do gęsi. Konfitura z żurawiny pasuje także do makreli lub śledzia.

Żurawina może być stosowana także jako dodatek do sałatek, wypieków i deserów oraz naparów i napojów. W tym przypadkach stosuje się świeże lub suszone owoce. 

Polecamy dania z żurawiną

Schab pieczony z żurawiną

Schab pieczony z żurawiną

3 godz 5 min Łatwy
Serniczki z suszoną żurawiną pieczone w jabłkach

Serniczki z suszoną żurawiną pieczone w jabłkach

1 godz 15 min Łatwy
Surówka z kapusty z kukurydzą i żurawiną

Surówka z kapusty z kukurydzą i żurawiną

10 min Łatwy
Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

4 godz 41 min Łatwy
Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

50 min Łatwy
Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

2 godz 32 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
PwGiN

Koniec z marnowaniem!

Wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienie daty ważności (42%) i przygotowywania zbyt dużej ilości (26,5%). Jak nie marnować? Sprawdź nasze porady!
Sprawdź

Nie wyrzucamy, przetwarzamy!

pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Żurawina – odpowiednia uprawa i sposoby przechowywania
Żurawina – odpowiednia uprawa i sposoby przechowywania
Przetwory z owoców lata
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Jak zrobić powidła śliwkowe? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić powidła śliwkowe?
kiszenie kapusty w słoikach
Kiszenie kapusty w słoikach i w beczce. Jak ukisić kapustę na zimę?
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu porady
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Chcesz wiedzieć, co aktualnie robimy?

Odwiedź nas na Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu