Precle większości z nas będą kojarzyć się z Bawarią. Nie da się ukryć, że wiele osób uważa, iż wywodzą się one właśnie z południowego regionu Niemiec. Faktem jest, że to właśnie w Bawarii podczas October Fest są one jedną z największych, kulinarnych atrakcji. Warto jednak zauważyć, że źródła wskazują na to, iż precle zostały wymyślone we Włoszech. Podobno, to właśnie tam po raz pierwszy podano smakowitą przekąskę w kształcie ósemki. To właśnie sposób "zawijania" precli jest ich cechą charakterystyczną. Jednak nie da się ukryć, że zapach i smak świeżo wypieczonych precli w domowym piekarniku jest nie do podrobienia. Właśnie dlatego, warto je przygotować samodzielnie w domu.
Jeśli zastanawiamy się, jak zrobić precla, to możemy wziąć głęboki oddech. Nie musimy być doświadczonymi piekarzami, by wykreować tę fantastyczną przekąskę samodzielnie. Potrzebna nam będzie jedynie odrobina cierpliwości, a także kilka produktów, które bez problemu znajdziemy w dosłownie każdym sklepie spożywczym.
Do wykonania precli potrzebujemy kilku składników. Wśród nich znajduje się:
Podane proporcje powinny wystarczyć na około 14-16 sztuk precli. Jeśli jednak zamierzamy przygotować ich nieco więcej, lub też mniej, to analogicznie powinniśmy te proporcje zmodyfikować.
Precle - jak zrobić? Otóż krok po kroku i bez stresu. Zacznijmy od rozrobienia drożdży, mieszając je z odrobiną mleka i cukru i pozostawiając na około 15 minut. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszamy całość z miękkim masłem oraz dodajemy resztę mleka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około 40 minut do godziny, aż wyrośnie. W momencie, kiedy ciasto zwiększy objętość, możemy ponownie zagnieść je na blacie, a następnie podzielić na mniejsze porcje. Formujemy z nich wałeczki, a na koniec zawijamy je w charakterystyczną "ósemkę". Teraz możemy się zastanowić, czy chcemy precle ugotować na parze, czy może upiec? Mamy na to około 40 minut czasu, bo przez ten okres nasze precle powinny odpoczywać w lodówce. Tuż po ugotowaniu, posypujemy grubymi ziarenkami soli, jeśli zdecydowaliśmy się na pieczenie, wówczas solą dekorujemy precle w stanie surowym.
Jak zrobić precla, by był on chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku? Otóż, jeśli wypiekamy te smakowite przekąski, wówczas tuż przed włożeniem możemy posmarować ich wierzch rozbełtanym jajkiem. Wówczas zyskają sobie one dodatkową chrupkość i piękny połysk tuż po upieczeniu. Alternatywnie, pamiętajmy o tym, by włożyć precle do zimnego piekarnika. Dzięki temu ich "skórka" upiecze się w pierwszej kolejności i pozostawi miękki środek.