Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić precle?

Jak zrobić precle?

Smakowite, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz precle na dobre zagościły w polskiej kuchni. Stanowią one unikalny przysmak, a także przekąskę, która zaspokoi apetyt każdego. Zwykle kupujemy je w sklepach lub na lokalnych targach i bazarach, ciesząc się ich smakiem. Okazuje się jednak, że przy odrobinie zaangażowania, możemy te słynne precle przygotować samodzielnie w domu. Jak to zrobić?

Precle - czym się charakteryzują i skąd naprawdę pochodzą?

Precle większości z nas będą kojarzyć się z Bawarią. Nie da się ukryć, że wiele osób uważa, iż wywodzą się one właśnie z południowego regionu Niemiec. Faktem jest, że to właśnie w Bawarii podczas October Fest są one jedną z największych, kulinarnych atrakcji. Warto jednak zauważyć, że źródła wskazują na to, iż precle zostały wymyślone we Włoszech. Podobno, to właśnie tam po raz pierwszy podano smakowitą przekąskę w kształcie ósemki. To właśnie sposób "zawijania" precli jest ich cechą charakterystyczną. Jednak nie da się ukryć, że zapach i smak świeżo wypieczonych precli w domowym piekarniku jest nie do podrobienia. Właśnie dlatego, warto je przygotować samodzielnie w domu.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić precla? Sprawdzony przepis.

Jeśli zastanawiamy się, jak zrobić precla, to możemy wziąć głęboki oddech. Nie musimy być doświadczonymi piekarzami, by wykreować tę fantastyczną przekąskę samodzielnie. Potrzebna nam będzie jedynie odrobina cierpliwości, a także kilka produktów, które bez problemu znajdziemy w dosłownie każdym sklepie spożywczym.

Co będzie potrzebne do zrobienia precli?

Do wykonania precli potrzebujemy kilku składników. Wśród nich znajduje się:

  • 500 gram dobrej jakości mąki pszennej;
  • 300 mililitrów mleka - powinno być ono lekko ciepłe;
  • około 42 gramy świeżych drożdży - jeśli korzystamy z drożdży typu instant, to wystarczy około 14 gramów;
  • łyżeczka soli i cukru;
  • około litr wody;
  • około 40 gramów masła;
  • około 3 łyżeczki sody;
  • sól gruboziarnista do dekoracji.

Podane proporcje powinny wystarczyć na około 14-16 sztuk precli. Jeśli jednak zamierzamy przygotować ich nieco więcej, lub też mniej, to analogicznie powinniśmy te proporcje zmodyfikować.

Precle - jak zrobić?

Precle - jak zrobić? Otóż krok po kroku i bez stresu. Zacznijmy od rozrobienia drożdży, mieszając je z odrobiną mleka i cukru i pozostawiając na około 15 minut. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszamy całość z miękkim masłem oraz dodajemy resztę mleka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około 40 minut do godziny, aż wyrośnie. W momencie, kiedy ciasto zwiększy objętość, możemy ponownie zagnieść je na blacie, a następnie podzielić na mniejsze porcje. Formujemy z nich wałeczki, a na koniec zawijamy je w charakterystyczną "ósemkę". Teraz możemy się zastanowić, czy chcemy precle ugotować na parze, czy może upiec? Mamy na to około 40 minut czasu, bo przez ten okres nasze precle powinny odpoczywać w lodówce. Tuż po ugotowaniu, posypujemy grubymi ziarenkami soli, jeśli zdecydowaliśmy się na pieczenie, wówczas solą dekorujemy precle w stanie surowym.

Jak sprawić, by skórka precli była jeszcze bardziej chrupiąca?

Jak zrobić precla, by był on chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku? Otóż, jeśli wypiekamy te smakowite przekąski, wówczas tuż przed włożeniem możemy posmarować ich wierzch rozbełtanym jajkiem. Wówczas zyskają sobie one dodatkową chrupkość i piękny połysk tuż po upieczeniu. Alternatywnie, pamiętajmy o tym, by włożyć precle do zimnego piekarnika. Dzięki temu ich "skórka" upiecze się w pierwszej kolejności i pozostawi miękki środek.

Polecane przepisy

Precle

Precle

1 godz 45 min Średni
Spaetzle - niemieckie kluski kładzione

Spaetzle - niemieckie kluski kładzione

15 min Łatwy
Jarmuż w stylu północnoniemieckim

Jarmuż w stylu północnoniemieckim

2 godz 38 min Średni
Flammkuchen (tarte flambee)

Flammkuchen (tarte flambee)

39 min Łatwy
Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku

2 godz 35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić bułkę tartą porady
Jak zrobić bułkę tartą?
jak odświeżyć bułki
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
ciasto na pizzę
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Jak mrozić chleb
Jak mrozić chleb?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu