Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić pesto z rukoli?

Jak zrobić pesto z rukoli?

Pesto z rukoli to fantastyczny dodatek do makaronów, a także różnego rodzaju mięs. Jest ono aksamitne i wyjątkowo delikatne w smaku, dzięki czemu spożywanie go, może okazać się całkowicie nowym doznaniem kulinarnym. Okazuje się, że jedynie przy pomocy kilku składników, możemy przygotować pesto z rukoli samodzielnie w domu.

Pesto z rukoli - unikalny dodatek do wielu dań

Mając na myśli pesto, z pewnością kojarzymy je w automatyczny sposób z makaronem. Nie da się ukryć, że klasyczne, włoskie pesto na bazie bazylii i czosnku stało się jednym z najpopularniejszych dodatków w kuchniach na całym świecie. Jednak pesto z rukoli, może okazać się jeszcze lepszym pomysłem. Jego unikalny smak, a także aksamitna konsystencja sprawiają, że pasuje ono do wielu dań. Oczywiście, nie da się zaprzeczyć temu, że to makaron z pesto z rukoli jest jednym z najlepszych połączeń, aczkolwiek możliwości pod tym względem są nieograniczone. Pesto z rukoli można wykorzystać jako sos do soczystego kurczaka, a także jako oryginalny dodatek do ryżu. Wszystko więc zależy od naszej kreatywności.

Pesto z rukoli - przepis

Pesto z rukoli - przepis, który zostanie poniżej podany, jest wyjątkowo szybki i prosty w przygotowaniu. Co więcej, potrzebne jest tylko kilka składników, które dostaniemy w każdym markecie.

Pesto z rukoli - składniki

Zgodnie z tym, co zostało już wspomniane, do przygotowania pesto z rukoli potrzebujemy jedynie kilka, podstawowych składników. Należą do nich:

  • około 150 gram rukoli;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • sok z cytryny;
  • orzechy włoskie - ewentualnie arachidowe;
  • natka pietruszki;
  • tarty parmezan.

Podane proporcje pozwolą na wykonanie jednego, średniej wielkości słoiczka pesto z rukoli. Chcąc przygotować mniej lub więcej możemy odpowiednio te proporcje zmodyfikować.

Pesto z rukoli - sposób przygotowania

Przygotowanie pesto z rukoli warto zacząć od dokładnego umycia zieleniny, a następnie jej osuszenia. W między czasie obieramy dwa ząbki czosnku i wrzucamy je do kielicha blendera. Dodajemy rukolę, posiekaną natkę pietruszki, garść orzechów, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i parmezan. Całość miksujemy na gładką masę. Pesto z rukoli powinno mieć kremową konsystencję, aczkolwiek nie może być ono dość "wodniste". Warto więc po pierwszym zmiksowaniu sprawdzić, czy taka konsystencja nam odpowiada. Jeśli nie, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Najlepiej robić to stopniowo, by uniknąć nadmiernego rozrzedzenia.

Pesto z rukoli - w jaki sposób można je urozmaicić?

Powyżej został przedstawiony jeden z najbardziej klasycznych przepisów na smaczne pesto z rukoli. Jedocześnie nie jest to przepis, którego nie można zmodyfikować. W jaki sposób zrobić to najlepiej? Otóż w tym wypadku, wszystko zależy już od naszych, własnych potrzeb i preferencji smakowych. Często można spotkać się z tym, że do pesto z rukoli dodawana jest odrobina papryczki chilli. Z pewnością wzbogaca ona smak i lekko przełamuje goryczkę charakterystyczną dla rukoli. Z drugiej zaś strony możemy dodać także płatki migdałów, które również w ciekawy sposób mogą wzbogacić smak pesto. Wybór w tym wypadku zależy od nas.

Jak doprawić pesto z rukoli?

Pesto z rukoli, jeśli zostanie wykonane wedle przepisu, posiada bogaty smak i jest niezwykle aromatyczne. Jeśli jednak po spróbowaniu uznamy, że "czegoś" nam brakuje, wówczas możemy sięgnąć po najbardziej klasyczną mieszankę przypraw. Świetnie sprawdzi się po prostu sól i pieprz, które mogą "podkręcić" smak pesto. Jednak pamiętajmy o tym, by zachować względny umiar.

Polecane przepisy

Roladki z tortilli z pesto, szynką i serem

Roladki z tortilli z pesto, szynką i serem

20 min Łatwy
Pizza z pesto bazyliowym, pomidorami i rukolą

Pizza z pesto bazyliowym, pomidorami i rukolą

38 min Łatwy
Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

30 min Łatwy
Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

33 min Łatwy
Cukinia z kaszą bulgur

Cukinia z kaszą bulgur

36 min Łatwy
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

35 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN
Warzywne zero waste - pesto z liści
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN
Ragout warzywne w stylu zero waste
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie porady PWGiN
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie
Przepisy zero waste
Zero waste w kuchni
Jak przechowywać sałatę? porady
Jak przechowywać sałatę?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu