Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Kołacz – przepis, jak zrobić go w domu?

Jak zrobić domowy kołacz?

Kołacz to smakowity, wręcz rozpływający się w ustach deser, który wywodzi się z kuchni węgierskiej. Często kołacz jest nazywany po prostu ciastem kominowym, a na Węgrzech wypiekane jest ono tuż nad żarzącym się ogniem. Kołacze zazwyczaj wypełnia się szeregiem innych słodkości jak np. frużelina, lody czy bita śmietana. Okazuje się jednak, że ten węgierski deser można przygotować samodzielnie w domu. Sprawdź więc jak to zrobić!

Kołacz - świetny deser dla całej rodziny!

Kołacz jest jednym z tych deserów, który zyskał sobie ogromną popularność w całej Europie. Nie da się ukryć, że każdy z nas ma czasem ochotę na "coś" słodkiego, a w tym momencie nic nie sprawdzi się lepiej niż właśnie kołacze. Faktem jest jednak to, że serwowane są one najczęściej w food-truckach przy okazji różnorodnych festiwali kulinarnych, a także w prestiżowych cukierniach. Jednak przy odrobinie chęci i zaangażowania, możemy kołacze przygotować samodzielnie w domu. Deser ten pokochają zarówno dorośli jak i dzieci, a wykonanie go domowym sposobem dostarczy nam wiele satysfakcji.

Jak zrobić kołacz? Poznajmy tajniki przygotowania węgierskiego deseru

Jak zrobić kołacz w domu? Dla wielu osób może to się wydawać wręcz niemożliwe. Zwykle wypiekane są one na specjalnych maszynach, które również umożliwiają ich rolowanie, by osiągnąć charakterystycznych kształt. Jednak sam fakt tego, jak zrobić kołacza we własnej kuchni nie jest wcale tak skomplikowany! Poznajmy więc tajniki jego przygotowania i zaskoczmy swoich bliskich deserem prosto z Węgier.

Co będzie potrzebne do wykonania kołacza w domu?

Jeśli zastanawiamy się jak zrobić kołacz, to powinniśmy zacząć od skompletowania wszystkich, niezbędnych składników. Potrzebne nam będą:

  • około 500 gramów mąki pszennej;
  • 3, duże jajka;
  • opakowanie suszonych drożdży - opcjonalnie możemy wykorzystać także około 25 gram drożdży świeżych;
  • 5 łyżek cukru białego;
  • około 80 gram roztopionego masła dobrej jakości;
  • około 200 mililitrów mleka - musi być ciepłe;
  • odrobina soli;
  • cukier lub inna posypka - najlepiej będzie jednak wykorzystać cukier waniliowy WINIARY wymieszany z cynamonem;
  • olej, który wykorzystamy do smarowania formy.

Większość tych składników z pewnością mamy już w swojej kuchni. Warto zaznaczyć, że powyżej zostały przedstawione proporcje na wykonanie kołaczy dla 4 osób. Możemy je modyfikować w zależności od tego, jaką ilość deseru chcemy przygotować.

Jak zrobić kołacz?

Przygotowanie kołacza rozpoczynamy od wykonania ciasta. W tym celu mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem - o ile nie korzystamy z drożdży instant. W osobnej misce mieszamy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, roztopione masło i szczyptę soli. Po wyrośnięciu drożdży również dodajemy je do miski i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za gęste, możemy dodać odrobinę ciepłego mleka. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni i czekamy, aż się nagrzeje. Ciasto lekko wałkujemy i wycinamy z niego długie paski, których szerokość powinna wynosić około 1,5 centymetrów. Teraz musimy tylko znaleźć specjalne, szerokie patyczki - podobne do wałka, na które nawiniemy paski ciasta i uformujemy kołacze. Smarujemy je dookoła oliwą z oliwek i obficie posypujemy wybranym rodzajem posypki. Gotowe "wałeczki" możemy wstawić do piekarnika. Będą one potrzebowały około 20 minut na to, by w pełni się zarumienić.

Tuż po upieczeniu kołacze wystarczy delikatnie ściągnąć z nawiniętej foremki i możemy od razu je zaserwować. Smakują one najlepiej, kiedy są jeszcze gorące!

Polecane przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

2 godz Łatwy
Dwukolorowa babka na oleju

Dwukolorowa babka na oleju

1 godz 20 min Łatwy
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

1 godz 32 min Łatwy
Biszkopt z pięciu jaj

Biszkopt z pięciu jaj

1 godz 2 min Łatwy
Szybki placek drożdżowy

Szybki placek drożdżowy

1 godz 45 min Łatwy
Jabłecznik

Jabłecznik

1 godz 15 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Co można zrobić z ciasta parzonego?
Co można zrobić z ciasta parzonego?
8 przepisów na ciasta z budyniem, które zawsze się udają
8 przepisów na ciasta z budyniem, które zawsze się udają
Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło?
Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu