Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zawijać krokiety krok po kroku? | Porady i inspiracje Winiary

Jak zawijać krokiety krok po kroku?

Krokiety to danie w kuchni polskiej od stuleci. Pod cienką, chrupiącą skórką kryje się delikatny naleśnik i aromatyczny farsz nadający całej potrawie wyrazistego smaku. Krokiety są bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i można do nich użyć niemal wszystkich rodzajów mięs i warzyw. Jak zawijać krokiety, by się nie rozpadały i ładnie prezentowały na obiadowym stole?

Naleśnik odpowiedni do zawijania

Wielu osobom krokiety kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Tymczasem to wyborne danie można przygotować w każdej porze roku. Krokiety z mięsem albo znakomite krokiety warzywne świetnie smakują solo, z dodatkiem sosu pieczarkowego albo aromatycznego czerwonego barszczyku. O charakterze krokietów decyduje przede wszystkim farsz, który można przygotować z ulubionych składników. Najbardziej popularnie są farsze: mięsne, z kapustą i grzybami oraz z pieczarkami i serem.

Jednak o tym, czy krokiety ładnie będą nam się zawijać, decydują przede wszystkim naleśniki. Powinny być one średniej wielkości, elastyczne i dość cienkie. Przygotowując ciasto, najlepiej trzymać się sprawdzonych proporcji: na 2 szklanki mleka przypada 1,5 szklanki mąki, około pół szklanki wody, jedno jajo, 4 łyżki oleju i szczypta soli. Za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy wszystkie składniki. Powstałe ciasto powinno być lejące i gładkie. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju. Zaraz po zdjęciu z patelni, układamy je na sobie, dzięki czemu nie stracą swojej sprężystości i będą się ładnie zawijać.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zawijać krokiety tradycyjne?

Wiele osób decyduje się kupować gotowe krokiety, ponieważ myślą, że nie będą w stanie uformować z ciasta i farszu charakterystycznego kształtu. Tymczasem zawijanie krokietów jest bardzo łatwą czynnością i nie wymaga specjalnego doświadczenia. Najpierw kładziemy na płaskiej powierzchni jeszcze ciepły naleśnik. Dużą łyżką wykładamy farsz i rozsmarowujemy po naleśniku w ten sposób, by u góry było go nieco więcej. W dolnej części zostawiamy około 3 cm pustego ciasta. Następnie łapiemy palcami za boki naleśnika i składamy je do środka tak, żeby się ze sobą zetknęły. Teraz zaczynamy rolowanie naleśnika od góry w naszą stronę, przy czym po każdym obróceniu staramy się całość delikatnie dociskać. Część naleśnika bez farszu powinna być zawinięta na samym końcu.

Zawinięte krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gotowe ruloniki układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy do uzyskania złocistego koloru. W ten sposób łatwo przygotujemy nie tylko krokiety z tradycyjnym farszem mięsnym, ale także z tym sypkim, np. krokiety jarzynowe lub krokiety z pieczarkami i szynką.

Jak zawijać krokiety z małą ilością ciasta?

Jeśli mamy przygotowany farsz, który jest bardziej zwarty i kleisty (jak np. farsz na paszteciki z pasztetową) możemy je zawinąć w znacznie prostszy i mniej czasochłonny sposób. Tuż nad środkiem naleśnika formujemy wałek z farszu. Zawijamy ciasto, dociskając je do mięsa. Zwiniętą rolkę przecinamy na pół. W powstałych po odcięciu dwóch krokietach, lekko wpychamy palcem wystający farsz, a następnie całość panierujemy i obsmażamy na oleju. W ten sposób z powodzeniem możemy zawijać krokiety z gotowanym mięsem, szpinakiem i fetą, albo z młodą kapustą i twarogiem.

Jak zawijać krokiety ziemniaczane?

W zupełnie inny sposób postępujemy z krokietami, w których farsz, zamiast naleśnikowego, owinięty jest masą przygotowaną z ugotowanych i ubitych ziemniaków z dodatkami. Najpierw z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, okrągłe placki, wielkości dłoni. Na środek kładziemy przygotowany wcześniej farsz. Brzegi masy ziemniaczanej łączymy ze sobą, lekko uciskając składniki i tworząc owalny, równy kształt. Gotowe sztuki panierujemy i smażymy na złoty kolor. Te oryginalne i bardzo smaczne krokiety ziemniaczane najlepiej prezentują się w towarzystwie aromatycznego sosu pieczarkowego.

Polecane artykuły

barszcz czerwony z fasolą ZWZ WINIARY
Barszcz na wigilię – najlepsze przepisy
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
Co zrobić, żeby nie było grudek w cieście na naleśniki?
Co zrobić, żeby nie było grudek w cieście na naleśniki?
naleśniki
Naleśniki na 7 sposobów
Co do barszczu zamiast uszek? ZWZ WINIARY
Co do barszczu zamiast uszek?
Czym zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach?
Czym zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach?
Jak zrobić uszka do barszczu? ZWZ WINIARY
Jak zrobić uszka do barszczu?
naleśniki
Co zrobić, żeby naleśniki się nie rwały?
5 sposobów na barszcz ZWZ WINIARY
5 sposobów na wigilijny barszcz
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu