Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Agar - co to jest? porady

Agar - co to jest?

Kulinarny świat potrafi nas niejednokrotnie zaskoczyć wykorzystaniem produktów, z którymi do tej pory nie mieliśmy do czynienia. Gotowanie temu sprzyja i pozwala na odkrywanie kolejnych przepisów i sięganie po nowe składniki. Jednym z nich jest, zyskujący coraz większą popularność, agar. Wywodzi się z Kraju Kwitnącej Wiśni i stanowi alternatywę dla dobrze znanej nam żelatyny, która jest składnikiem wielu potraw i deserów. Agar to produkt pochodzenia roślinnego, dlatego jego zalety docenią także weganie i wegetarianie.

Czym dokładnie jest agar i jakie jest jego pochodzenie? Agar to substancja żelująca, której głównym składnikiem są algi morskie. Występujące u wybrzeży Japonii glony, zostają poddane skomplikowanej obróbce i finalnie występują w formie proszku lub kostek. Na półkach sklepowych można go spotkać nierzadko jako agar-agar, ale ta nazwa nie powinna nas zmylić, ponieważ oznacza jeden i ten sam produkt. Jest z powodzeniem wykorzystywany w przemyśle spożywczym, ale agar zastosowanie znajduje również w kosmetykach.

Agar - zastosowanie

Ten niecodzienny dodatek do żywności może zaskakiwać swoją uniwersalnością, a zawdzięcza to swojej naturze - nie ma zapachu, jego smak jest ledwo wyczuwalny i delikatny, a struktura jest przezroczysta. Wszystko to sprawia, że znajduje zastosowanie w bardzo wielu daniach.

Z racji swojego pochodzenia, agar może być jednym z produktów śmiało wykorzystywanych w dietach roślinnych. Jego właściwości żelujące weganie czy wegetarianie wykorzystają podczas przygotowywania deserów, jak choćby galaretki czy puddingu. Może być też dodatkiem do dżemów, ptasiego mleczka czy zup. Jest niskokaloryczny, więc może być składnikiem diet redukcyjnych.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak stosować agar?

Przygotowanie agaru, który możemy także nazywać "morską żelatyną", nie sprawi nam najmniejszego kłopotu. Należy jednak pamiętać o tym, że jego cechy żelujące mogą różnić się w zależności od rodzaju alg morskich, z których powstaje. Rozpuszcza się już w temperaturze 85o C nie tylko w wodzie, ale także w sokach czy wywarach warzywnych. Zazwyczaj używa się go w mniejszych proporcjach niż żelatyny, ponieważ ma bardziej zbitą strukturę.

Ciekawostką, a także praktyczną zaletą agaru jest to, że do całkowitego stężenia nie jest konieczne jego chłodzenie w lodówce - właściwości żelujących nabiera już w temperaturze 35-45 stopni Celsjusza, kiedy zaczyna pęcznieć. Agar sprzyja także eksperymentowaniu w kuchni, głównie za sprawą możliwości jego rozcieńczenia, jeśli wcześniej uzyskamy zbyt gęstą konsystencję.

Agar do ciasta

Miłośnicy słodkości, które w swoim składzie zawierają galaretkę, z chęcią sięgną po tę substancję żelującą. To świetny dodatek do serników na zimno, w których wierzchnią warstwę może stanowić galaretka z agaru z sokiem owocowym. Można go także wykorzystać do przygotowania tarty owocowej i zatopienia w nim kawałków owoców. W przypadku jogurtowca, agar posłuży nam jako element wiążący spód ciasta, który stanowi jogurt grecki.

W przypadku przygotowywania agaru jako składnika deserów z owocami, warto pamiętać że środowisko kwasowe może spowodować jego wolniejsze zastyganie. W takiej sytuacji trzeba będzie dodać go odrobinę więcej.

Wzbogacenie kuchennych produktów o agar sprawi, że poznasz na nowo oblicze niektórych potraw czy deserów. Ta uniwersalna substancja żelująca sprawdzi się nie tylko w przypadku osób lubiących eksperymenty kulinarne, ale także pośród tych, którzy szukają alternatywy dla żelatyny. Przygotowanie domowych żelków czy galaretki będzie także świetną okazją, aby słodycze zastąpić bardziej naturalnymi i zdrowszymi zamiennikami.

Polecane przepisy

Panna cotta

Panna cotta

1 godz 2 min Łatwy
Ciasto truskawkowe z galaretką bez pieczenia

Ciasto truskawkowe z galaretką bez pieczenia

1 godz 18 min Łatwy
Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

3 godz 55 min Łatwy
Kokosowe "sushi"

Kokosowe "sushi"

8 godz 25 min Średni
Galaretkowe babeczki limonkowe z cytrusowym kremem (bez pieczenia)

Galaretkowe babeczki limonkowe z cytrusowym kremem (bez pieczenia)

28 min Łatwy
Torcik truskawkowy bez pieczenia

Torcik truskawkowy bez pieczenia

1 godz 10 min Łatwy

Polecane artykuły

6 pomysłów na malinowe desery z galaretką | Galaretka Winiary
6 pomysłów na malinowe desery z galaretką w roli głównej
bezglutenowe desery
Spróbuj naszych bezglutenowych deserów!
Jak zrobić wegańską śmietanę? ZwZ WINIARY
Jak zrobić wegańską śmietanę?
Pomysły na orzeźwiające desery na powitanie lata | Porady i inspiracje Winiary
Pomysły na orzeźwiające desery na powitanie lata
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie? - artykuł Winiary
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie?
Jak zrobić idealnie puszyste gofry bezglutenowe?
Jak zrobić idealnie puszyste gofry bezglutenowe?
Zobacz więcej artykułów
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu