Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić idealnie puszyste gofry bezglutenowe?

Jak zrobić idealnie puszyste gofry bezglutenowe?

Chrupiące gofry można przygotować również w wersji bezglutenowej. Lekkie i smaczne gofry to doskonały pomysł na niedzielne śniadanie, ale i szybki deser. Wystarczy wybrać ulubiony dodatek w postaci dżemu, bitej śmietany lub świeżych owoców. Gofry w wersji bezglutenowej to prawdziwy niezbędnik wakacyjnych podróży, który warto wpleść do codziennego menu. A może czas spróbować gofrów w wytrawnej wersji? Wybierz najlepszą propozycję dla siebie! Przygotuj ciasto i rozpocznij pieczenie!

Najlepszy przepis na gofry bezglutenowe 

Gofry wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, jak i beztroskimi wakacjami. Podobnie jak lody, to nieodłączny element licznych wycieczek. Alternatywą dla tradycyjnego przysmaku są gofry bezglutenowe, które smakują wyśmienicie. W ich składzie można znaleźć mąkę bezglutenową oraz sprawdzone zamienniki mleka. Odpowiednie proporcje pozwalają uzyskać smaczny i chrupiący wypiek, który w środku jest niezwykle puszysty. Warto również zauważyć, że gofry te nie miękną wraz z upływem czasu. To spory minus tradycyjnie przygotowanych gofrów, które często uginają się pod nałożonymi dodatkami. 

Chrupiące gofry bezglutenowe nie tylko w wakacje! 

Do przygotowania gofrów bezglutenowych należy zastąpić mąkę pszenną jej odpowiednikiem, który nie zawiera tego składnika. W tym celu można użyć mąki bezglutenowej, coraz łatwiej dostępnej w wielu sklepach. Najlepsze połączenie w przypadku gofrów stanowi mąka ryżowa z mąką kukurydzianą i mąką ziemniaczaną. Do ciasta warto dodać również mąkę z amarantusa, która zawiera cenne żelazo. Przepis na gofry bezglutenowe uwzględnia także jajko, wodę lub mleko roślinne, proszek do pieczenia, cukier, olej oraz sól. 

Chcąc uzyskać puszyste, a zarazem bardzo chrupkie ciasto należy ubić pianę z białek. Dlatego w trakcie przygotowywania ciasta jajko trzeba rozbić, a żółtko oddzielić od białek. Białka ubija się ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodaje stopniowo do ciasta przygotowanego z reszty składników. Sprawdzonym sposobem w czasie przygotowywania gofrów jest także dodawanie do ciasta porcjami mąki, która wcześniej została przesiana. 

Sprawdzone pomysły na gofry bezglutenowe 

Chrupiące gofry bezglutenowe świetnie sprawdzą się na śniadanie, jak i na podwieczorek. Przygotowanie gofrów nie zajmuje sporo czasu, dlatego po przepis ten sięga wiele osób. Dodatkowym atutem tego deseru jest jego uniwersalność, ponieważ gofry można jeść na słono i słodko. Dzięki temu każdy znajdzie odpowiednią kombinację smaków dla siebie! 

Klasyczne połączenie gofrów to propozycje przygotowane na słodko. Gofry z bitą śmietaną z kremówki lub puszystą pianą przygotowaną z mleka kokosowego warto podać z owocami sezonowymi. Wśród najchętniej wybieranych owoców należy wymienić: truskawki, maliny, banany i jagody. Bakalie to także atrakcyjny dodatek do gofrów, zwłaszcza w połączeniu z ubitą pianą. Ciekawym dodatkiem do gofrów jest konfitura, krem orzechowy, dżem, syrop klonowy lub polewa czekoladowa. 

Mniej oczywistą propozycją jest przygotowanie gofrów na słono. Zamiast tradycyjnej wanilii do ciasta można dodać szpinak, słodką paprykę, ulubione zioła, odrobinę pieprzu lub inne dodatki. W ten sposób powstają wytrawne gofry w wersji bezglutenowej, na wierzchu których można położyć sadzone jajko, awokado, grillowane warzywa lub kawałek wędliny. To doskonały pomysł na nowoczesną wersję kanapki, którą można przygotować w domowym zaciszu ze sprawdzonych produktów! 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Co zrobić, aby gofry były chrupiące
Co zrobić, aby gofry były chrupiące i nie przywierały do gofrownicy?
5 przepisów na bezglutenowe desery
5 przepisów na bezglutenowe desery
Pomysły na desery świąteczne | Porady i inspiracje WINIARY
Pomysły na desery świąteczne
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu