Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Jak pozbyć się smaku goryczy w kurkach? porady

Jak pozbyć się smaku goryczy w kurkach?

Są jednymi z najchętniej zbieranych grzybów. Pojawiają się już w połowie lata i mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Kurki, bo o nich mowa, to pyszny dodatek do letnio-jesiennych dań obiadowych. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Podpowiadamy!

Zbiory kurek – kiedy i jak?

Pierwszym czynnikiem, wpływającym na smak tych grzybów, jest czas ich zbierania. Doświadczeni grzybiarze podtrzymują, że najlepiej robić to w mniej ciepłe dni – kiedy w lesie jest zdecydowanie więcej wilgoci. Gorzkie kurki często są bowiem efektem panującej suszy. Wysoka temperatura otoczenia to zatem nie najlepszy czas na zbiory. Pamiętajmy, iż większą goryczkę mają też grzyby, zbierane w lesie iglastym i rosnące na mchu.

Druga kwestia to rozmiar zbieranych grzybów. Mniejsze i młodsze okazy będą miały mniej goryczki albo mogą nawet nie mieć jej wcale. Dobrze jest zatem rozglądać się w poszukiwaniu kurek z nie do końca rozwiniętymi kapeluszami. Gdy czapki są jeszcze zamknięte, zmniejsza to szansę na wyczuwalną w smaku gorzkość.

Wreszcie trzeba upewnić się, że w koszu znalazły się wyłącznie kurki. Dodatek innych grzybów nie tylko może zepsuć smak kurek, ale także prowadzić do problemów żołądkowych, a nawet zatruć. Dlatego, jeśli nie masz przekonania, czy dany grzyb na pewno jest kurką – dla własnego bezpieczeństwa lepiej go odrzucić.

Jak przyrządzać świeże kurki?

Wiele osób po nazbieraniu kurek chce je jak najszybciej skonsumować. Nic dziwnego – te grzyby są wyśmienite, przyrządzone na świeżo. Zanim to jednak nastąpi, należy wykonać kilka czynności, a mianowicie:

  • dokładnie oczyścić grzyby z resztek igliwia, trawy i innych zabrudzeń (najlepiej miękkim pędzlem lub szczoteczką),
  • umyć je pod bieżącą wodą lub w misce, płucząc dłońmi,
  • namoczyć kurki w zimnej wodzie na czas godziny lub dwóch albo krótko namoczyć w osolonej wodzie,
  • osuszyć na sitku bądź durszlaku.

Teraz można przystąpić do obróbki termicznej. Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie? Jeżeli chodzi o smażenie, należy to robić na patelni bez oliwy i bez oleju. Trzeba poczekać, by grzyby same wypuściły sok. Ewentualnie można spróbować podsmażania na maśle. Warto pamiętać, że goryczka jest częsta w tych grzybach, ale da się do niej przyzwyczaić. Niektórzy, by pozbyć się gorzkości, dodają do smażonych kurek cebulę albo wprowadzającą słodkawe nuty śmietanę. Opcjonalnie sprawdzą się wybrane przyprawy. Mniejsza szansa na mocno gorzkie kurki jest też wtedy, gdy gotuje się je na parze.

Mrożenie kurek - jak zapobiec ich gorzkości?

Przy większej ilości nazbieranych grzybów najlepiej część z nich zamrozić. Aby jednak nie nabrały gorzkiego posmaku, nie można przechowywać ich zbyt długo. Maksymalny czas przebywania kurek w zamrażalniku to kwartał.

Zanim się je tam umieści, trzeba grzybki oczyścić i przepłukać oraz pozostawić do wyschnięcia. Przed zamrożeniem opłaca się poddać je zblanszowaniu. Polega to na umieszczeniu kurek we wrzącej i osolonej wodzie na około 5 minut. Odrobina cukru dodana do wrzątku pomoże zachować kształt grzybów. Blanszowanie można alternatywnie przeprowadzić dopiero po wyjęciu z zamrażalnika.

Okazuje się, że gorzkie kurki wcale nie są standardem. Da się temu zapobiec, by prawdziwie cieszyć się smakiem tych grzybów. Świetnie odnajdują się one w towarzystwie mięsa wieprzowego i warzyw. Sprawdzą się również jako farsz sezonowych pierogów albo pyszny dodatek do kopytek bądź klusek. Wiesz zatem już, dlaczego kurki są gorzkie. A co najważniejsze, masz świadomość, jak tego uniknąć. Życzymy smacznego! Korzystaj z dóbr, jakie daje nam natura.

Polecane przepisy

Kopytka z kurkami i bobem

Kopytka z kurkami i bobem

14 min Łatwy
Pieczona polędwiczka z kurkami

Pieczona polędwiczka z kurkami

51 min Łatwy
Sos kurkowy

Sos kurkowy

35 min Łatwy
Kurczak w sosie grzybowym

Kurczak w sosie grzybowym

20 min Łatwy
Fasolka szparagowa z boczniakami

Fasolka szparagowa z boczniakami

20 min Łatwy
Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

1 godz 15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak czyścić i przechowywać kurki na zimę?
Jak czyścić i przechowywać kurki na zimę?
Jak przechowywać suszone grzyby?
Jak przechowywać suszone grzyby?
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?
Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?
Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu