Właściwe przechowywanie mąki jest niezbędne ku temu, by zachowała ona swoje walory i świetne parametry na znacznie dłuższy czas. Jednak wiele osób zastanawia się, jak przechowywać mąkę w domu? Otóż przyda się do tego specjalny pojemnik, a ewentualnie także i szklany słoik. Mąka nie może być wystawiona na działanie wilgoci, gdyż może to spowodować jej pleśnienie i tym samym straci ona swoją przydatność do spożycia. Do przechowywania mąki, warto wybrać chłodne i suche miejsce, najlepiej takie, w którym panuje temperatura pokojowa. Pamiętajmy również o tym, że mąka jest wyjątkowo "chłonnym" produktem. Szybko więc zaabsorbuje nawet najmniejsze cząsteczki wilgoci, a rozmokła, nie będzie nadawała się do użycia.
Zastanawiając się jak przechowywać mąkę, koniecznie musimy zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego miejsca. Zgodnie z tym, co zostało wspomniane, pojemniczki lub słoiczki z mąką muszą być składowane w suchych i chłodnych warunkach. Przyjmuje się, że ciepło może poniekąd wpłynąć na parametry produktu w dość niekorzystny sposób. Najlepszym miejscem do przechowywania mąki są tak naprawdę wszystkie szafki kuchenne. Jednak warto zadbać o to, by nie znajdowały się one bezpośrednio nad kuchenką lub nad zlewem. Unosząca się wilgoć i para wodna mogą spowodować zawilgocenie. Jeśli jednak jedyne, wolne miejsce znajduje się bezpośrednio nad kuchenką lub zlewem, wówczas zanim przesypiemy mąkę do pojemników, warto umieścić ją w plastikowych pojemnikach, a następnie zamknąć.
Mąka jest sypkim produktem spożywczym, a podczas jej przechowywania, kluczem okazuje się zachowanie wspomnianej już sypkości. W kwestii tego jak przechować mąkę, warto więc uwzględnić miejsca, w których absolutnie nie powinna być ona składowana. Produktu nie powinniśmy przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Powód jest oczywisty - panująca tam wilgoć może doprowadzić do rozmoknięcia mąki, a my nie będziemy mogli już z niej skorzystać.
Mąka jest produktem, który - niestety - ale ma swój termin przydatności do spożycia. Pamiętajmy, że w odpowiednich warunkach możemy składować ją przez nie więcej niż rok. Warunek ten dotyczy nie tylko mąki białej, ale także tej z tapioki czy każdego, innego rodzaju. Po tym czasie mąka może dalej zachować swój wygląd, jednak jej parametry i przydatność do spożycia znacznie się pogorszą.
Przechowując mąkę, nawet w szczelnych pojemnikach, warto mieć na uwadze także fakt, że może ona przyciągnąć drobne szkodniki. Problem ten można jednak dość szybko rozwiązać! Wystarczy do woreczka, pudełka lub słoiczka, w którym przechowywana jest mąka, wrzucić kilka liści laurowych. Absolutnie nie wpłynie to ani na jej smak, ani na jej zapach, zaś skutecznie odstraszy wszystkich, "nieproszonych gości". Biorąc pod uwagę, że mąkę możemy przechowywać nawet rok, warto z takiego patentu skorzystać dla własnego bezpieczeństwa!