Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Jak przechowywać mąkę? porady

Jak przechowywać mąkę?

Mąka jest jednym z najważniejszych składników w kuchni każdej gospodyni domowej. To właśnie dzięki niej można przygotować smakowite wypieki, słodkie desery, a także zaprawki do zup i sosów. Zwykle traktujemy mąkę jak składnik "długowieczny", aczkolwiek jej nieodpowiednie składowanie czy wystawienie na działanie wilgoci, może w wyjątkowo niekorzystny sposób wpłynąć na jej parametry. Wobec tego jak przechowywać mąkę w domu?

Jak przechowywać mąkę i co warto o tym wiedzieć?

Właściwe przechowywanie mąki jest niezbędne ku temu, by zachowała ona swoje walory i świetne parametry na znacznie dłuższy czas. Jednak wiele osób zastanawia się, jak przechowywać mąkę w domu? Otóż przyda się do tego specjalny pojemnik, a ewentualnie także i szklany słoik. Mąka nie może być wystawiona na działanie wilgoci, gdyż może to spowodować jej pleśnienie i tym samym straci ona swoją przydatność do spożycia. Do przechowywania mąki, warto wybrać chłodne i suche miejsce, najlepiej takie, w którym panuje temperatura pokojowa. Pamiętajmy również o tym, że mąka jest wyjątkowo "chłonnym" produktem. Szybko więc zaabsorbuje nawet najmniejsze cząsteczki wilgoci, a rozmokła, nie będzie nadawała się do użycia.

Jak przechowywać mąkę w domu? -  odpowiednie miejsce kluczem do sukcesu

Zastanawiając się jak przechowywać mąkę, koniecznie musimy zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego miejsca. Zgodnie z tym, co zostało wspomniane, pojemniczki lub słoiczki z mąką muszą być składowane w suchych i chłodnych warunkach. Przyjmuje się, że ciepło może poniekąd wpłynąć na parametry produktu w dość niekorzystny sposób. Najlepszym miejscem do przechowywania mąki są tak naprawdę wszystkie szafki kuchenne. Jednak warto zadbać o to, by nie znajdowały się one bezpośrednio nad kuchenką lub nad zlewem. Unosząca się wilgoć i para wodna mogą spowodować zawilgocenie. Jeśli jednak jedyne, wolne miejsce znajduje się bezpośrednio nad kuchenką lub zlewem, wówczas zanim przesypiemy mąkę do pojemników, warto umieścić ją w plastikowych pojemnikach, a następnie zamknąć.

Gdzie nie można przechowywać mąki?

Mąka jest sypkim produktem spożywczym, a podczas jej przechowywania, kluczem okazuje się zachowanie wspomnianej już sypkości. W kwestii tego jak przechować mąkę, warto więc uwzględnić miejsca, w których absolutnie nie powinna być ona składowana. Produktu nie powinniśmy przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Powód jest oczywisty - panująca tam wilgoć może doprowadzić do rozmoknięcia mąki, a my nie będziemy mogli już z niej skorzystać.

Jak długo można przechowywać mąkę?

Mąka jest produktem, który - niestety - ale ma swój termin przydatności do spożycia. Pamiętajmy, że w odpowiednich warunkach możemy składować ją przez nie więcej niż rok. Warunek ten dotyczy nie tylko mąki białej, ale także tej z tapioki czy każdego, innego rodzaju. Po tym czasie mąka może dalej zachować swój wygląd, jednak jej parametry i przydatność do spożycia znacznie się pogorszą.

Przechowywanie mąki - patent, na odstraszenie szkodników

Przechowując mąkę, nawet w szczelnych pojemnikach, warto mieć na uwadze także fakt, że może ona przyciągnąć drobne szkodniki. Problem ten można jednak dość szybko rozwiązać! Wystarczy do woreczka, pudełka lub słoiczka, w którym przechowywana jest mąka, wrzucić kilka liści laurowych. Absolutnie nie wpłynie to ani na jej smak, ani na jej zapach, zaś skutecznie odstraszy wszystkich, "nieproszonych gości". Biorąc pod uwagę, że mąkę możemy przechowywać nawet rok, warto z takiego patentu skorzystać dla własnego bezpieczeństwa!

Polecane przepisy

Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

3 godz 25 min Łatwy
Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

26 min Łatwy
Zielone pierogi ze szpinakiem

Zielone pierogi ze szpinakiem

1 godz 40 min Łatwy
Szybki placek drożdżowy

Szybki placek drożdżowy

1 godz 45 min Łatwy
Pizza domowa

Pizza domowa

1 godz 16 min Łatwy
Kotleciki z piersi kurczaka w cieście

Kotleciki z piersi kurczaka w cieście

2 godz 25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jakie są rodzaje mąk?
Jakie są rodzaje mąk?
Czym zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach?
Czym zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach?
5 pomysłów na wykorzystanie mąki kokosowej
5 pomysłów na wykorzystanie mąki kokosowej
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Jak przechowywać przyprawy?
Jak przechowywać przyprawy?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu