Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak obierać fasolkę szparagową?

Jak obierać fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa to pyszne warzywo, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj stawiamy na połączenie fasolki z masłem i bułką tartą, co stanowi doskonały dodatek do obiadu. Jeśli fasolka jest miękka i młoda, jej obieranie jest bardzo łatwe. Trzeba wiedzieć, że żółta odmiana często wymaga obrania i wycięcia włókien, z kolei zielona jest bardziej delikatna. Jak obierać fasolkę szparagową? O czym warto pamiętać?

Fasolka szparagowa - jak obrać?

Jak obrać fasolkę szparagową? Odpowiedź na to pytanie powinna znać każda gospodyni domowa i każdy kucharz. Przyda nam się mały nożyk i miska, do której wrzucać będziemy odcięte końcówki i grubsze włókna. W sytuacji, gdy fasolka szparagowa jest nieodpowiednio obrana, czujemy w ustach włókna. Na szczęście można temu zapobiec, umieszczając starszą i twardszą fasolkę w ciepłej wodzie, aż do zmięknięcia. Kolejny krok to odcinanie końcówek i wszystkich zgrubień za pomocą małego nożyka. Pamiętajmy o tym, aby usuwać włókniste brzegi fasolki w taki sposób, który nie pozwoli obciąć dobrych fragmentów. Należy nacinać koniec z gałązką i lekkim ruchem ciągnąć w dół. W efekcie razem z końcówką usuniemy twarde i łykowate części warzywa.

Smaczna zielona fasola szparagowa

Zielona fasolka szparagowa ma szerokie grono zwolenników. W domowych kuchniach gości bardzo często i sprawia, że nawet zwyczajny obiad nabiera wyjątkowego smaku. Odmiana tego typu jest delikatniejsza i nie ma zbyt dużej ilości zgrubień. Ponadto, cechuje się także wyraźniejszym smakiem. Jak obierać fasolkę szparagową tego rodzaju? Potrzebujemy małego nożyka i miski na odcięte końcówki fasolki. Naszym zadaniem jest odcinanie końcówek z obu stron, a następnie ugotowanie fasolki. Nie trzeba tutaj martwić się usuwaniem zgrubień.

Fasolka szparagowa - przepis

Obieranie fasolki szparagowej nie jest trudnym zadaniem. Kiedy je już wykonamy, możemy rozpocząć przygotowanie fasolki z bułką tatrą i masłem. Należy ją serwować na ciepło jako dodatek do ziemniaków lub drugiego dania, zamiast sałatki. Nie zapominajmy o tym, że fasolka szparagowa może także stanowić oddzielne danie.

Jak przygotować pyszną fasolkę z bułką tartą? Odcinamy końcówki fasolki i ją płuczemy. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodając także łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia oraz gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Istotne jest to, że czas gotowania jest zależny od tego, z jaką fasolką mamy do czynienia - młodą czy starszą. Nie od dziś wiadomo, że młoda fasolka gotuje się bardzo szybko. Co potem? Przepis na fasolkę szparagową wskazuje, że ugotowane warzywo odcedzamy. Kolejny etap to roztopienie masła na patelni i dodanie bułki tartej. Smażymy chwilę, do momentu, aż bułka lekko się przyrumieni. Na końcu dodajemy szczyptę soli oraz fasolkę szparagową. Pozostaje jedynie wymieszać nasze danie, dzięki czemu warzywa obtoczą się w bułce i gotowe! Mamy już pyszny dodatek do codziennych obiadów.

Z czym jeść fasolkę szparagową?

Wiemy już, jak obrać fasolkę szparagową i jak ją przygotować. A z czym można ją podać? Klasyczne warzywa zazwyczaj podajemy z masłem, bułką tartą, z pesto, orzechami, czy też na kwaśno. Faktem jest, że ten smaczny dodatek idealnie komponuje się przykładowo z makaronem i boczkiem. Ponadto, fasolkę można podać ze szpinakiem i łososiem, tworząc pyszne danie dla całej rodziny. Najczęściej jednak warzywo komponujemy z klasycznymi daniami, takimi jak puree z mięsem, ziemniaki gotowane, kotlety mielone itp.

Polecane przepisy

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

55 min Łatwy
Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

25 min Łatwy
Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

1 godz 20 min Łatwy
Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

22 min Łatwy
Zupa szparagowa z koperkiem

Zupa szparagowa z koperkiem

26 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
Fasolka edamame - jak ją jeść?
Fasolka edamame - jak ją jeść?
Jak ugotować kalafior
Jak ugotować kalafior?
zupa z brokuła
Jak ugotować brokuły?
jak gotować szparagi
Jak gotować szparagi?
zupa-szczawiowa-z-lososiem-3.jpg ZWZ WINIARY
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu